Sätt in energisparglas

Idag är det populärt att spara i aktier och fonder, men någon garanti för avkastning är svårt att få. Vad som däremot alltid lönar sig, är att spara energi. Den avkastningen är, till skillnad från eventuella aktieklipp, dessutom skattefri och alla slantar hamnar i den egna fickan. År efter år.


Att energieffektivisera sin villa är ett säkert sätt att investera för framtiden. Detta kan man göra på många sätt, men i detta räkneexempel tar vi upp vad ett byte till energisparglas kan innebära för ekonomin för en genomsnittlig villafamilj.Foto: Björn Svensson, Miljöbild

Lasse Lidson i Lidköping har fått 6000 kronor i skatteåterbäring. Nu vill han satsa sina pengar så att han får en garanterad avkastning om minst 10 % per år i åtminstone fem år. Ska han köpa aktier, placera i värdepapper eller något annat? Rådgivaren på banken har svårt att ge några garantier så han beslutar sig för att istället ”energieffektivisera” sitt boende.

Energisparglas minskar kostnad med 1300kr/år

Lasses hus är ett typiskt 70-tals hus med elvärme. Villan har en yta på 125 m2 och byggd efter då gällande byggnormer. Huset har friska 2-glasfönster och mekanisk ventilation. Årsförbrukningen av energi för drift och värme är 25 000 kronor.

Fönsterglasytan i villan är 20 m2. Energirådgivaren ger rådet att byta ut glaset i innerbågen mot ett lågemissionsglas, s k energisparglas. Enligt denne ska Lasse då kunna spara 1300 kronor per år. Med energisparglas minskar energiförbrukningen med ca 2000 kWh/normalår, det vill säga 100 kWh per m2 fönsteryta.

Givetvis kan minskningen variera något beroende på klimat och läge. Lasse betalade 65 öre/kilowattimme, och en minskning av energiförbrukningen med 2000 kWh x 0,65 = 1300:-. En säker, garanterat skattefri avkastning!

12 – 22 % avkastning första året

Förutsättningen för denna större avkastning, nästan 22 % första året, är att Lasse själv byter ut rutorna, samt att innetemperaturen hålls vid lägst 20 grader hela året. 20 m2 energisparglas köpte Lasse hos sin lokale glasmästare, tillskuret och klart, för 6000 kronor.

Om Lasse i stället låtit glasmästaren sätta in glasen i en urglasad och väl färdigrensad innerbåge, blir den totala kostnaden 9000 kronor. Avkastningen blir då ca 14,5 % första året.

Om Lasse däremot inte har möjlighet att göra annat än att transportera fönsterbågarna till glasmästaren som gör hela fönsterbytet, blir kostnaden ca 10.500 kronor. Då hamnar avkastningen på drygt 12 % första året, beräknat efter dagens el- och oljepris, vilket ändå är mycket bättre än någon bankränta.

Miljövänlig pensionsförsäkring

Förutom den ekonomiska vinsten får familjen ökad komfort och ökat välbefinnande genom mindre kallstrålning och kallras från och vid fönstren. På sikt har man även en villa som har ökat i värde, utan risk för upptaxering.

En bra pensionsförsäkring! Att varje sparad kilowattimme minskar koldioxidutsläppen med ett kilo (källa Naturvårdsverkets/Energimyndighetens rapport 4526/EB 8:1998) alltså i Lasses fall 2 ton per år (!) gör ju heller inte saken sämre. Om Sveriges alla ca 530 000 villor som värms med direktverkande el skulle gå över till energisparglas skulle miljövinsten bli enorm.

Fakta energisparglas

Energisparglas kallas det fönsterglas som är belagt med ett mycket tunt skikt av tennoxid eller silver. Numera kan skiktet även fås polerat, vilket gör att det knappast kan urskiljas varken med känsel eller syn. Skiktet släpper in kortvågig värmestrålning, ljus och värme från solen, men reflekterar långvågig värmestrålning från rummet.

Obs! Energisparglas belagt med silver kan ej användas i detta fall.

Tillverkningen av planglas (Pilkington i Halmstad och Saint-Gobain) med eller utan beläggning är miljödeklarerad (Pilkington). Den energimängd som går åt för att belägga ett glas ”återbetalar” sig på mindre än två månader under uppvärmningssäsong.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar