Annons

Byta garageport - tänk på säkerheten

Fönster och dörrar

Funderar du på ny garageport? Två trender är tydliga inom garageportmarknaden: säkerhet och individualiserade portar. Helst ska de också vara så breda som möjligt. Här får du tips om garageportar.

Annons

Garageport
Allt fler väljer andra kulörer än vitt och brunt. Trendigast just nu är antracitgrå, enligt Hörmann. Så slät yta på en så bred port som möjligt är också populärt. Foto Hörmann.

Det finns fyra olika konstruktionstyper av garageportar: takskjutportar, vipportar, vikportar och slagportar. Vilken som är bäst beror helt på garageöppningens mått och takhöjd.

Hörmann och Crawford är de stora garageporttillverkarna i Sverige. Tillsammans har de en marknadsandel som gått och väl täcker hälften.

Medelpriset på en port ligger kring 15 000 kronor, för 5 000 till får man den installerad. Men naturligtvis är prisspannet stort. Från några tusenlappar till 100 000 för den som vill ha en glidarport i mahogny.

Stål och trä är de vanligaste materialen. Även aluminium förekommer. På Crawford har man dock frångått just aluminiumet.

– Aluminium expanderar lätt. Om man sätter en port i söderläge kan det bli problem med kärvande skenor, säger Tomas Klevenback, försäljningschef på Crawford

Den som byter port gör det ofta av säkerhetsskäl. De gamla 1970- och 1980-talsvipportarna kan vara farliga.

– Fjädrar har till och med slagit ihjäl folk, säger Tomas Klevenback

Hög inkapslingsgrad är en viktig parameter för säkerheten.

– Man ska inte kunna få in fingret någonstans, säger Tomas Klevenback.


Crawfords modell G30 är företagets säkraste dörr. Den finns i vitt och brunt, men den som vill lackera själv i annan kulör kan få den i primer. Portbladet är i kraftig stålplåt.

Just säkerheten kring garageportar har stått i fokus den senaste tiden. I våras kom nya säkerhetsnormer från EU. Det innebär att alla nya garageportar ska vara CE-märkta senast andra kvartalet i år. Dessutom förekommer en EN-märkning. Det innebär att porten och motorn till den är typgodkända tillsammans av en oberoende testorgan, som Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP.

Där kontrolleras flera faktorer, men säkerheten är viktigast. Allt för att trygga konsumenten. Bland annat måste varje garageport ha fingerklämskydd, fallskydd och ingreppsskydd från sidorna.

– Om portarna inte uppfyller de nya normerna och något händer står kunden själv ansvarig. Men de flesta tillverkarna uppfyller normerna, säger Erik Jonsson, säljare på Hörmann

Han ser en annan tydlig trend, förutom fokus på säkerheten. Erik Jonsson kallar det för allt mer individualiserade portar. Ute är standardiserade vita och bruna. Nu ska det vara andra färger, porten ska framhävas. Men det ska vara med så lite krusiduller som möjligt.

– Lite funkisstuk ska det vara nu. Det är vanligt med släta portar som stämmer överens med ytterdörren, säger han.

Annons

En annan trend är att portarna blir bredare.

– Istället för två portar, om man har dubbelgarage, väljer man en bred.

För den som vill få portar till lägre pris finns alternativ. Ett tips för föreningar som köper många portar samtidigt är att kontakta en direktimportör. Ett exempel är Handlopol som tar hem från fabriker i bland annat Polen. Standardpriset ligger kring 2 500 kronor.

– Det är för tio portar och uppåt, säger Lech Garajewski, ägare till bolaget.

För enskilda villaägare är bolag som Skånska Byggvaror ett alternativ.

Bolaget inriktar sig på gör-det-självare. Medelpriset ligger kring 5 000 kronor för en port. För mer isolerade portar blir det något dyrare. Motor går att köpa till.

– Priset styr hur bra man får. Funktionen är helt lika, det är portbladen som skiljer, säger Per-Ivan Christiansson, marknadschef på Skånska Byggvaror.

Många villaägare vill ha portar som är maskindrivna. Det är skönt med extra lyx för kalla och mörka vinterkvällar när man ändå bygger nytt eller byter. Men det gäller att tänka sig för. Dels föreskriver de nya normerna att maskindrivna portar är utrustade med en frånkopplingsmekanisms som utlöser automatiskt vid hinder.

När det gäller garageportar med ställbart motortryck gäller det också att inte trycket är för hårt, för då finns en klämrisk.

– Ha aldrig mer än 1,5 kilos tryck, säger Tomas Klevenback.

Dessutom är ställs ytterligare krav på ägaren till maskindrivna garageportar. Motorn faller under EU:s maskindirektiv. Enligt Boverkets regler ska den besiktigas vartannat år av ackrediterade besiktningsorgan.

– Och det är ägaren som har skyldighet att se till att den besiktigas, säger Jerzy Zubaczek, teknisk handläggare på Swedac, en statlig myndighet med ansvar för teknisk kontroll.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

29 augusti 2005

0 Kommentarer

0

Hälsa vårens ljus med nya fönster

Få ting påverkar oss så mycket som dagsljuset. Ett enkelt sätt att få in mer ljus är till exempel att göra altandörren till glasdörr.

I samarbete med Kärcher

Se ljuset – utan att drabbas av vårångest

Höstångesten känner vi till, när mörkret smyger sig på. Men hur många pratar om vårångesten?

0

Att byta dörr

Om du byter ytterdörr ger du fasaden en ansiktslyftning. Det kan vara ett sätt att spara energi också, eftersom nya dörrar ofta är betydligt tätare än...

0

Dags för fönstertitt

Fönster ska släppa in ljus, men också behålla husets värme. En enkel renovering, tilläggsisolering eller rent av ett fönsterbyte kan inte bara spara...

0

Dyrare energifönster billigare i längden

Energifönster, tips kring fönsterbyte. Fönster har vi för att släppa in ljus, men kanske lika mycket för att skapa kontakt med omgivningen. De senaste...

0

Släpp in ljuset

Visst kan du öka ljusinsläppet i ett rum. Här visar Ingald Andersson hur du byter fönstret mot en fransk balkong. Och visst gör det skillnad.

0

Ring, klocka ring!

Ge din ringklocka lite extra uppmärksamhet - andra gör det!

0

Täta dina fönster

Att täta fönster är relativt billigt, och brukar dessutom gå ganska snabbt. Det du behöver är en rulle tätningslist sen är bara att börja täta dina...

1

Renovera fönster - slitjobb som kan göras lättare

Att renovera fönster är inget man gör på en eftermiddag. Men bra utrustning och rätt teknik gör jobbet både enklare och roligare

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se