Säkerheten viktig för ny fönsterdörr

Fönster och dörrar

En ny terrassdörr till trädgården ger huset en välkomnande karaktär. Men varje ny ingång till huset innebär också en ny möjlighet för tjuven.


En ny entré till huset tilltalar många – även tjuven. Foto: Andrea Turander

Viivilla.se har talat med en fönsterdörrsleverantör, en hantverkare och en försäkringsrådgivare för att få tips om vilka säkerhetsfrågor man bör tänka på innan man beställer en ny fönsterdörr.

- Vi vet att det är väldigt vanligt att fönsterdörrar eller terrassdörrar är inblandade i inbrottssammanhang. I runt 60-70 procent av fallen använder sig tjuven av denna entré för att komma in eller ut ur huset, säger Ragnar Carlson rådgivare på Länsförsäkringar.

Säkerhetsspanjolett, hakkolvar, bakkantsstift och skjutreglar

Men det är också skillnad på dörr och dörr. Mikael Carlsson på dörrleverantören RM Snickerier i Vimmerby, rekommenderar ett förhöjt säkerhetsutförande för fönsterdörrar i markplan.
Han säger:

- Att välja en dörr med säkerhetsspanjolett med härdade hakkolvar, säkerhetskantregel och gångjärn med bakkantsstift förhindrar att inkräktare får upp dörren eller hakar av den från gångjärnen. En hakkolv skiljer sig från en traditionell rak kilkolv i det att den är utformad som en hake - en slags krok - som i kombination med bakkantsstift gör det i stort sett omöjlig att haka loss dörren från gångjärnen.


Lås endast på insidan, hakkolvar och säkerhetsreglar ger ett bra inbrottsskydd. Andrea Turander

Det är också stor skillnad på konstruktionen i äldre och nya dörrar. Äldre dörrar har ofta sämre bröstning, lås och fönstermontering än nya. Särskilt svårt är att få till en bra pardörr, menar Ragnar Carlson och betonar att man ska titta noga på hur skjutregeln i pardörren ser ut. Skjutregeln är den regel som skjuts upp i dörrfodret eller ner i tröskeln från den passiva dörren.

- Vissa äldre och sämre skjutreglar är tillverkade av plast, dem ska man snabbt se till att byta ut. Man ska inte kunna skjuta upp eller ner en skjutregel med fingret. En sådan kan tjuven lätt forcera genom att sticka in ett föremål mellan dörrbladet och fodret. Man ska istället se till att ha säkerhetskantreglar med hävarm.

Ragnar Carlson påpekar vidare att man bör se upp med en del isolerglas:

- Ibland är de monterade bara med en snäpplist. Men säkra fönster ska inte gå att demontera utifrån, de bör därför ibland förstärkas ytterligare, genom till exempel silikonförsegling och envägsskruv.

Montera stumt

Mikael Carlsson på RM Snickerier påpekar att man måste se till att montera karmen så att den blir så stum som möjligt. Detta är särskilt viktigt för pardörrar, eftersom dessa generellt har bredare karm och därmed blir lättare att svikta. Fredrik Kärrlander, arbetsledare på snickerifirman Stockholmsrum, håller med:

- Om utrymmet mellan karm och öppning blir för stort och mellanrummet måste drevas mer, blir det lättare för tjuven att bända loss karmen. Karmen sviktar mer. Ett sätt att undvika detta är att mäta öppningen noggrant innan man beställer dörren. Ett annat är att använda isolerskum runt karmen istället för drevningsremsor. Isolerskum expanderar upp till 30 procent och trycker därmed ihop karmen och gör den mer stum.

Man kan också ”spärra” dörren, det vill säga få den mer stumt monterad, genom att kila in träklossar mellan karm och öppning.

Spärra alla flyktvägar
Lika viktigt som att förhindra tjuven att ta sig in, är att förhindra att tjuven tar sig ut. Dörren ska alltså alltid kunna låsas. Bäst är att installera en cylinder istället för ett vred på insidan av dörren, då detta hindrar tjuven att kunna ta sig ut med sina troféer. Väljer du dubbeldörrar bör låscylindern/spanjoletten sitta i ena dörren och den andra förses med en kantregel. Det finns också särskilda fönsterdörrar där det sitter en toppförsegling över glaset och bröstningen vilket gör det väldigt svårt för tjuven att bända isär dörren nertill.

Fönsterdörrar med spröjs har ofta ”falsk spröjs”, det vill säga glaset ser ut att vara delat utan att vara det. Men man kan också beställa dörrar med just glasdelande poster som delar glaset lodrätt och/eller vågrätt. Denna estetiska finess lämnar också tjuven i stort sett chanslös att ta sig ut från huset med en bulkig dator under armen.

Komplettera larmsystemet
Att installera en ny fönsterdörr i huset brukar inte påverka försäkringspremien. Men beroende på vad du har för belopp på lösöret, kan villkoren variera. Ofta är man garderad mot högre premie om man bara ser till att ha en säkerhetsspanjolett och ett låsbart vred, men kontrollera med försäkringsbolaget om vilka regler som gäller för ditt hus och din försäkring. Har huset ett inbrottslarm bör man komplettera den nya dörren med en larmkontakt eller installera en ny sensor riktad mot den nya entrén.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
02 juni 2006
Mer om Fönster och dörrar
Medlems-
innehåll

Snickar-Björn: 5 svar om fönster & dörrar

Fönster och dörrar Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson svarar på frågor om bland annat fönsterkitt, mögel och varför man ska byta ytterdörr.

Bygg ett glasbetongfönster

Fönster och dörrar Här visar vi hur du kan bygga ett eget glasbetongfönster.

Ring, klocka ring!

Fönster och dörrar Ge din ringklocka lite extra uppmärksamhet - andra gör det!

Att göra i juni (kanske...)

Fönster och dörrar Här får du tips på vad du kan göra i juni (om du vill).

Fönster som är gamla och energisnåla

Fönster och dörrar Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

70-tals fönstren har gjort sitt

Fönster och dörrar Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

Dags för ny garageport

Fönster och dörrar Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Fönster och dörrar Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.

Renovera fönster – en lönsam affär

Fönster och dörrar När tidens tand börjat sätta sina spår på fönstren finns all anledning att agera. För desto tidigare du åtgärdar skador, desto enklare och snabbare...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.