Annons

Säkerheten viktig för ny fönsterdörr

Fönster och dörrar

En ny terrassdörr till trädgården ger huset en välkomnande karaktär. Men varje ny ingång till huset innebär också en ny möjlighet för tjuven.

Annons


En ny entré till huset tilltalar många – även tjuven. Foto: Andrea Turander

Viivilla.se har talat med en fönsterdörrsleverantör, en hantverkare och en försäkringsrådgivare för att få tips om vilka säkerhetsfrågor man bör tänka på innan man beställer en ny fönsterdörr.

- Vi vet att det är väldigt vanligt att fönsterdörrar eller terrassdörrar är inblandade i inbrottssammanhang. I runt 60-70 procent av fallen använder sig tjuven av denna entré för att komma in eller ut ur huset, säger Ragnar Carlson rådgivare på Länsförsäkringar.

Säkerhetsspanjolett, hakkolvar, bakkantsstift och skjutreglar

Men det är också skillnad på dörr och dörr. Mikael Carlsson på dörrleverantören RM Snickerier i Vimmerby, rekommenderar ett förhöjt säkerhetsutförande för fönsterdörrar i markplan.
Han säger:

- Att välja en dörr med säkerhetsspanjolett med härdade hakkolvar, säkerhetskantregel och gångjärn med bakkantsstift förhindrar att inkräktare får upp dörren eller hakar av den från gångjärnen. En hakkolv skiljer sig från en traditionell rak kilkolv i det att den är utformad som en hake - en slags krok - som i kombination med bakkantsstift gör det i stort sett omöjlig att haka loss dörren från gångjärnen.


Lås endast på insidan, hakkolvar och säkerhetsreglar ger ett bra inbrottsskydd. Andrea Turander

Det är också stor skillnad på konstruktionen i äldre och nya dörrar. Äldre dörrar har ofta sämre bröstning, lås och fönstermontering än nya. Särskilt svårt är att få till en bra pardörr, menar Ragnar Carlson och betonar att man ska titta noga på hur skjutregeln i pardörren ser ut. Skjutregeln är den regel som skjuts upp i dörrfodret eller ner i tröskeln från den passiva dörren.

- Vissa äldre och sämre skjutreglar är tillverkade av plast, dem ska man snabbt se till att byta ut. Man ska inte kunna skjuta upp eller ner en skjutregel med fingret. En sådan kan tjuven lätt forcera genom att sticka in ett föremål mellan dörrbladet och fodret. Man ska istället se till att ha säkerhetskantreglar med hävarm.

Ragnar Carlson påpekar vidare att man bör se upp med en del isolerglas:

- Ibland är de monterade bara med en snäpplist. Men säkra fönster ska inte gå att demontera utifrån, de bör därför ibland förstärkas ytterligare, genom till exempel silikonförsegling och envägsskruv.

Annons

Montera stumt

Mikael Carlsson på RM Snickerier påpekar att man måste se till att montera karmen så att den blir så stum som möjligt. Detta är särskilt viktigt för pardörrar, eftersom dessa generellt har bredare karm och därmed blir lättare att svikta. Fredrik Kärrlander, arbetsledare på snickerifirman Stockholmsrum, håller med:

- Om utrymmet mellan karm och öppning blir för stort och mellanrummet måste drevas mer, blir det lättare för tjuven att bända loss karmen. Karmen sviktar mer. Ett sätt att undvika detta är att mäta öppningen noggrant innan man beställer dörren. Ett annat är att använda isolerskum runt karmen istället för drevningsremsor. Isolerskum expanderar upp till 30 procent och trycker därmed ihop karmen och gör den mer stum.

Man kan också ”spärra” dörren, det vill säga få den mer stumt monterad, genom att kila in träklossar mellan karm och öppning.

Spärra alla flyktvägar
Lika viktigt som att förhindra tjuven att ta sig in, är att förhindra att tjuven tar sig ut. Dörren ska alltså alltid kunna låsas. Bäst är att installera en cylinder istället för ett vred på insidan av dörren, då detta hindrar tjuven att kunna ta sig ut med sina troféer. Väljer du dubbeldörrar bör låscylindern/spanjoletten sitta i ena dörren och den andra förses med en kantregel. Det finns också särskilda fönsterdörrar där det sitter en toppförsegling över glaset och bröstningen vilket gör det väldigt svårt för tjuven att bända isär dörren nertill.

Fönsterdörrar med spröjs har ofta ”falsk spröjs”, det vill säga glaset ser ut att vara delat utan att vara det. Men man kan också beställa dörrar med just glasdelande poster som delar glaset lodrätt och/eller vågrätt. Denna estetiska finess lämnar också tjuven i stort sett chanslös att ta sig ut från huset med en bulkig dator under armen.

Komplettera larmsystemet
Att installera en ny fönsterdörr i huset brukar inte påverka försäkringspremien. Men beroende på vad du har för belopp på lösöret, kan villkoren variera. Ofta är man garderad mot högre premie om man bara ser till att ha en säkerhetsspanjolett och ett låsbart vred, men kontrollera med försäkringsbolaget om vilka regler som gäller för ditt hus och din försäkring. Har huset ett inbrottslarm bör man komplettera den nya dörren med en larmkontakt eller installera en ny sensor riktad mot den nya entrén.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
2 juni 2006

0 Kommentarer

0

"Hjälp, vi blir utelåsta när dörrlåset fryser!"

Många har problem med dörrlås som fryser om vintern. Vår expert Roger Nyström svarar på läsarfrågan om hur man kan fixa det själv – och varför låset...

1

Nya fönsterfoder enkelt

Det är lätt att sätta foder runt fönster.

1

Enkelt isolera fönstret med PET

För den som inte vill byta fönster eller sätta i en extra isolerruta men ändå få bättre isolering har Stefan Tall kommit på en innovativ – och billig...

0

Laga persiennerna!

Har det trasslat till sig i fönstret? Låt den trasiga persiennen bli ditt vinterpysssel!

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

0

Dags för ny garageport

Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.

0

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons