Annons

Säkerheten viktig för ny fönsterdörr

Fönster och dörrar

En ny terrassdörr till trädgården ger huset en välkomnande karaktär. Men varje ny ingång till huset innebär också en ny möjlighet för tjuven.

Annons


En ny entré till huset tilltalar många – även tjuven. Foto: Andrea Turander

Viivilla.se har talat med en fönsterdörrsleverantör, en hantverkare och en försäkringsrådgivare för att få tips om vilka säkerhetsfrågor man bör tänka på innan man beställer en ny fönsterdörr.

- Vi vet att det är väldigt vanligt att fönsterdörrar eller terrassdörrar är inblandade i inbrottssammanhang. I runt 60-70 procent av fallen använder sig tjuven av denna entré för att komma in eller ut ur huset, säger Ragnar Carlson rådgivare på Länsförsäkringar.

Säkerhetsspanjolett, hakkolvar, bakkantsstift och skjutreglar

Men det är också skillnad på dörr och dörr. Mikael Carlsson på dörrleverantören RM Snickerier i Vimmerby, rekommenderar ett förhöjt säkerhetsutförande för fönsterdörrar i markplan.
Han säger:

- Att välja en dörr med säkerhetsspanjolett med härdade hakkolvar, säkerhetskantregel och gångjärn med bakkantsstift förhindrar att inkräktare får upp dörren eller hakar av den från gångjärnen. En hakkolv skiljer sig från en traditionell rak kilkolv i det att den är utformad som en hake - en slags krok - som i kombination med bakkantsstift gör det i stort sett omöjlig att haka loss dörren från gångjärnen.


Lås endast på insidan, hakkolvar och säkerhetsreglar ger ett bra inbrottsskydd. Andrea Turander

Det är också stor skillnad på konstruktionen i äldre och nya dörrar. Äldre dörrar har ofta sämre bröstning, lås och fönstermontering än nya. Särskilt svårt är att få till en bra pardörr, menar Ragnar Carlson och betonar att man ska titta noga på hur skjutregeln i pardörren ser ut. Skjutregeln är den regel som skjuts upp i dörrfodret eller ner i tröskeln från den passiva dörren.

- Vissa äldre och sämre skjutreglar är tillverkade av plast, dem ska man snabbt se till att byta ut. Man ska inte kunna skjuta upp eller ner en skjutregel med fingret. En sådan kan tjuven lätt forcera genom att sticka in ett föremål mellan dörrbladet och fodret. Man ska istället se till att ha säkerhetskantreglar med hävarm.

Ragnar Carlson påpekar vidare att man bör se upp med en del isolerglas:

- Ibland är de monterade bara med en snäpplist. Men säkra fönster ska inte gå att demontera utifrån, de bör därför ibland förstärkas ytterligare, genom till exempel silikonförsegling och envägsskruv.

Annons

Montera stumt

Mikael Carlsson på RM Snickerier påpekar att man måste se till att montera karmen så att den blir så stum som möjligt. Detta är särskilt viktigt för pardörrar, eftersom dessa generellt har bredare karm och därmed blir lättare att svikta. Fredrik Kärrlander, arbetsledare på snickerifirman Stockholmsrum, håller med:

- Om utrymmet mellan karm och öppning blir för stort och mellanrummet måste drevas mer, blir det lättare för tjuven att bända loss karmen. Karmen sviktar mer. Ett sätt att undvika detta är att mäta öppningen noggrant innan man beställer dörren. Ett annat är att använda isolerskum runt karmen istället för drevningsremsor. Isolerskum expanderar upp till 30 procent och trycker därmed ihop karmen och gör den mer stum.

Man kan också ”spärra” dörren, det vill säga få den mer stumt monterad, genom att kila in träklossar mellan karm och öppning.

Spärra alla flyktvägar
Lika viktigt som att förhindra tjuven att ta sig in, är att förhindra att tjuven tar sig ut. Dörren ska alltså alltid kunna låsas. Bäst är att installera en cylinder istället för ett vred på insidan av dörren, då detta hindrar tjuven att kunna ta sig ut med sina troféer. Väljer du dubbeldörrar bör låscylindern/spanjoletten sitta i ena dörren och den andra förses med en kantregel. Det finns också särskilda fönsterdörrar där det sitter en toppförsegling över glaset och bröstningen vilket gör det väldigt svårt för tjuven att bända isär dörren nertill.

Fönsterdörrar med spröjs har ofta ”falsk spröjs”, det vill säga glaset ser ut att vara delat utan att vara det. Men man kan också beställa dörrar med just glasdelande poster som delar glaset lodrätt och/eller vågrätt. Denna estetiska finess lämnar också tjuven i stort sett chanslös att ta sig ut från huset med en bulkig dator under armen.

Komplettera larmsystemet
Att installera en ny fönsterdörr i huset brukar inte påverka försäkringspremien. Men beroende på vad du har för belopp på lösöret, kan villkoren variera. Ofta är man garderad mot högre premie om man bara ser till att ha en säkerhetsspanjolett och ett låsbart vred, men kontrollera med försäkringsbolaget om vilka regler som gäller för ditt hus och din försäkring. Har huset ett inbrottslarm bör man komplettera den nya dörren med en larmkontakt eller installera en ny sensor riktad mot den nya entrén.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
2 juni 2006

0 Kommentarer

0

Släpp in ljuset

Visst kan du öka ljusinsläppet i ett rum. Här visar Ingald Andersson hur du byter fönstret mot en fransk balkong. Och visst gör det skillnad.

0

Hälsa vårens ljus med nya fönster

Få ting påverkar oss så mycket som dagsljuset. Ett enkelt sätt att få in mer ljus är till exempel att göra altandörren till glasdörr.

0

Så byter du fönster

Här visar vår egen snickare Jan Ohlis, hur du enkelt byter fönstrena själv.

0

Rita dörren själv

Vill du ha ett eget unikt uttryck på dina dörrar i hemmet? Visst kan du designa din egen dörr, både helt och hållet eller bara lite grann. Här får du...

0

Smarta fönster

Smarta fönster som själva reglerar inflödet av ljus och värme och som man kan ”släcka” när man går ut ur rummet. Det låter som science fiction, men de...

0

Fönster och dörrar i ny design

Fönster och dörrar är designdetaljerna som gör huset. Men moderna fönster och dörrar har också funktioner man för tio år sen bara kunde drömma om. Vad...

0

Dags för fönstertitt

Fönster ska släppa in ljus, men också behålla husets värme. En enkel renovering, tilläggsisolering eller rent av ett fönsterbyte kan inte bara spara...

1

Dags att byta fönster

Trött på kallras och drag? Vill du minska bullret utifrån och samtidigt sänka energiförbrukningen? Då är det läge att byta fönster!

0

Bygg ett glasbetongfönster

Här visar vi hur du kan bygga ett eget glasbetongfönster.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons