Kondens på fönstret

Det kan vara vackert med isblommor på fönsterrutan, men träet mår inte bra av det. Vatten tränger in, virket svartnar och förr eller senare måste det till en omfattande renovering. Här får du tips om kondens på fönstren.


Kondens och isblommor på insidan

Detta beror på att den varma och fuktiga inneluften kondenseras mot de kalla glasytorna. Orsaken kan vara hög luftfuktighet inne, något som kan åtgärdas genom förbättrad ventilation. Ett värmeelement under fönstret kan också göra underverk, eftersom det också avhjälper drag — se illustrationen.

Värmeströmmen gör fönstret varmare och får fukten att avdunsta, men den får inte hindras av gardiner eller ett brett fönsterbräde. Ordna i så fall spalter där luften kan passera.

Kondens på enkelglas uppstår av samma orsaker och är ett fenomen som du nog får leva med. Ett enkelglasfönster kommer att vara så kallt under hela vintern all fuktigheten hela tiden kommer att kondensera mot glaset. Det är bara på sommaren som du slipper detta problem, om ventilationen är tillräckligt bra. Vårt råd är att du skaffar innanfönster eller byter till nya dubbelglasfönster.Kondens mellan rutorna

Om tätningslisterna i fönstret inte fungerar som de ska, kommer två saker att inträffa: det blir lätt drag av kall luft som tränger in utifrån, och det kan bli kondens mellan rutorna på grund av att varm och fuktig inneluft kommer in mellan glasen. Den direkta orsaken till kondens mellan rutorna är att den varma rumsluften sipprar in mellan glasen. I det relativt kalla utrymmet mellan glasen kommer luften att avkylas, den relativa luftfuktigheten stiger på grund av temperaturfallet och fuktigheten fälls ut som vatten, kondens, som avsätts på de kalla glasytorna.

Tätningslister av gummi är bäst och de kan gärna vara självhäftande. Det är viktigt att listerna placeras korrekt så att de varken knäcker gångjärnen el/er vrids loss när fönstret stängs. Följ monteringsanvisningen på paketet och se till alt underlaget är så stort som möjligt. På bilden ser du att listerna monteras på innerkanten. ,stället för att som vanligt monteras på den yttre. Detta beror på att dessa fönster har en extra bred anliggningsfals.

Tätningslist endast på den inre karmen

När det gäller enkelramar med isolerglas eller kopplade fönster (två ramar som skruvats samman och fungerar som en enda ram) finns det bara ett sätt att montera tätningslisten. På anslaget i karmen som fäster ramen ligger mot i stängt läge. Du får inte täta spalten mellan ramarna i ett kopplat fönster, den är viktig för yentilationens skull och för att det inte ska bli kondens — se också illustrationen ovan, mittfiguren.

Även när det gäller tätning av fönster med två ramar, en inre och en yttre, är det bara anslaget mot den inre karmen som ska tätas — till skillnad mot vad många tror. Tätar du även den yttre ramen, kommer fuktig luft bara att stängas in mellan rutorna och du har inte vunnit något alls. Faktum är att den yttre ramen gärna får vara lite otät så att det blir ventilation — se illustrationen.

Lister av gummi eller skum?

Tätningslisterna ska bara monteras på karmen, aldrig på fönsterramen eller dörrbladet. Det är viktigt att listen monteras så att den kläms utan att belastas från sidan vid öppning eller stängning. Se informationen på förpackningen.

Det finns många olika tjocklekar och profiler att välja mellan, och vi rekommenderar inte de billiga skumplastlisterna. Dessa håller bara några år, sedan kommer de att brytas ner eller lossna. Välj hellre gummilister, antingen de är självhäftande eller av den sort som ska limmas eller häftas fast (med häftpistol). Att häfta är en fördel eftersom limmet kan släppa efter ett tag. Med självhäftande lister är det viktigt att du rengör underlaget ordentligt, exempelvis med en trasa som fuktats med salmiakvatten. Använder du såpvatten, kan såprester finnas kvar som försämrar vid häftningen, medan fördelen med salmiakvatten är att det bara avlägsnar fett.

Det är viktigt att listens tjocklek motsvarar springan mellan karm och fönster. Alltför tunna lister stoppar inte draget (eller kondensen), medan för tjocka lister gör att du måste tvinga igen fönstret (eller dörren) med risk för skador på gångjärnen eller skruvarna.

Om inte den inre ramen är försedd med ordentliga tätningslister, kommer den varma och fuktiga inomhusluften att söka sig in mellan glasen och kondenseras mot den yttre, kalla rutan (längst till vänster). Därför är det viktigt att tätningslisterna placeras på den inre ramen (om det finns två), och att den yttre ramen glipar en aning (mitten). Är den yttre ramen för tät, kan det fortsätta att bildas kondens trots tätningen. Då är lösningen att borra två 5 mm hål i ramen upptill och nertill (höger). På så vis ventileras mellanrummet och kondensen försvinner. Isoleringen minskar inte med dessa åtgärder.

Tätningslister finns i många varianter och monteras efter anvisningarna på förpackningen. Det är viktigt att listen inte monteras får snävt i hörnen. Den ska läggas i en liten båge eller “geras”.

Materialet kommer från
Stora Reparationshandboken av Dag Thorstensen, Forum Förlag.
ISBN: 9137122258
168 sidor. Pris cirka 318 kr

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar