Om vintern kan dörrlåset frysa – vad beror det på?
Om vintern kan dörrlåset frysa – vad beror det på?

"Hjälp, vi blir utelåsta när dörrlåset fryser!"

Fönster och dörrar

Många har problem med dörrlås som fryser om vintern. Vår expert Roger Nyström svarar på läsarfrågan om hur man kan fixa det själv – och varför låset faktiskt fryser.

Annons

"Hjälp, vi blir utelåsta när låset fryser"

Vi bor i ett 1960-talshus med originaldörr. Så fort det blir minusgrader ute så kärvar låset så mycket att barnen knappt kan låsa upp dörren när de kommer hem efter skolan. Man måste trycka dörren inåt med all sin kraft för att kunna vrida runt nyckeln. Finns det något sätt att fixa det utan att byta hela dörren? 

Åsa

 

Svar: Det här kan hända i hus med äldre dörrar. Moderna dörrar är mer stumma i sin konstruktion och påverkas inte lika mycket av fukt- och temperaturskillnader. Er dörr och kanske även karm är mer ”levande” och rör sig med årstiderna.

Börja med att kontrollera så att dörren inte hänger ner på låssidan utan löper rätt för övrigt och att kolven träffar hålet i karmen. Justera därefter slutblecket. Det är det metallbeslag i karmen där låskolven löper in. Det finns ett antal olika modeller på slutbleck så det är svårt att säga exakt vad som måste till. Det kan räcka att fila i hålet om det inte kärvar alltför mycket. Annars måste slutblecket flyttas ut så dörren inte tätar lika hårt. Om ni inte klarar av att göra detta själva är det ett jobb för en låssmed och ROT-avdraget gäller förstås.

Annons
12 mars 2015
 
Annons
Mer om Fönster och dörrar

Stensätt fönsterkarmen i köket

Fönster och dörrar Är fönsterkarmen i köket märkt av tiden och blomkrukorna? Avsätt en timme till att stensätta den!

Smarta fönster

Fönster och dörrar Smarta fönster som själva reglerar inflödet av ljus och värme och som man kan ”släcka” när man går ut ur rummet. Det låter som science fiction, men de...

Sätt in energisparglas

Fönster och dörrar Idag är det populärt att spara i aktier och fonder, men någon garanti för avkastning är svårt att få. Vad som däremot alltid lönar sig, är att spara...

Fönster - mycket mer än glas

Fönster och dörrar Ska du byta fönster? Här är några tips till dig som går i fönsterbytartankar eller står i begrepp att bygga nytt. Fönster är mycket mer än bara glasytor! Tänk på detta då du ska köpa fönster!

Byt fönster

Fönster och dörrar Två viktiga saker att tänka på när du ska byta dina fönster är husets karaktär och att leveranstiden brukar vara lång.

Dreva fönster med expanderande remsor

Fönster och dörrar Att dreva fönster kan vara besvärligt, men nu har vi hittat en produkt som gör arbetet bra mycket enklare och snabbare.

Skjutdörr i japansk stil

Fönster och dörrar En skjutdörr sparar golvyta och ger dessutom rummet karaktär. Kanske en ansiktslyftning för ditt dressingroom, förrådet eller varför inte i vardagsrummet? Ohlis visar hur du bygger en skjutdörr i japansk stil.

Kondens på fönstret

Fönster och dörrar Det kan vara vackert med isblommor på fönsterrutan, men träet mår inte bra av det. Vatten tränger in, virket svartnar och förr eller senare måste det...

Byta garageport

Fönster och dörrar Hur ser din garageport ut? Funderar du på att byta garageporten? Har du en äldre vipport finns det risk för att den är så farlig att du snarast borde...