Annons

Ge katten egen ingång

Fönster och dörrar

Bygga kattlucka? Vill du slippa gå upp på nätterna för att öppna dörren för katterna? Eller försäkra dig om att hunden kan komma in i värmen även om ni inte är hemma? Sätt in en kattlucka. Så här gör du.

Annons

Att montera en så kallad kattlucka i dörren, eller en trävägg, är inte något stort projekt. Det är ganska snabbt gjort, men tänk på att du gör ett ingrepp i huset.

Det finns olika typer av luckor på marknaden. Allt från enkla konstruktioner med vipplucka för ett par hundralappar, till avancerade modeller med elektromagnetisk nyckel som gör att endast familjens husdjur kan komma in. En liten ”nyckel” träs på djurets halsband och luckan öppnas bara när den matchas mot rätt nyckel.

Samtliga lucktyper kan öppnas både inifrån och utifrån, de flesta är även låsbara så att man exempelvis kan förhindra att luckan öppnas nattetid. Det finns även luckor i större storlekar, då brukar de kallas hunddörrar. De största har ett ingångshål på upp till drygt 30x40 centimeter, alltså så stort att till och med en schäferhund kan ta sig in och ut på egen hand. Givetvis fungerar både kattluckor och hunddörrar bra att montera även i hundkojan.

Så här monterar du kattluckan i dörren:

(monteringsanvisningar - ofta på engelska - medföljer alla luckor och monteringen kan variera mellan olika tillverkare. Montering i panel görs på liknande sätt.)

1. Rita ut var luckan ska sitta på utsidan av dörren. Botten på hålet bör vara i jämhöjd med husdjurets mage.

2. Borra två hål, cirka 6 millimeter i diameter, i de översta två hörnen, så att du har ett bra ställe att börja såga på.

3. Såga hål med elektrisk sticksåg längs den ritade linjen. Var noga så att hålet blir lod- och vågrätt i förhållande till dörren, annars blir det inte snyggt.

4. Fäst innerdelen av luckan på insidan av dörren med medföljande skruvar.

5. Tryck fast ytterdelen av luckan utifrån och justera så den sitter tätt mot dörren. Skruva fast med de skruvar i förpackningen som är av rätt längd i förhållande till dörrens tjocklek.

Om katten/hunden tvekar att buffa upp luckan själv, låt luckan stå helt öppen några dagar först, gärna med matskålen på andra sidan.

Köpinformation:

Djurhandeln säljer olika modeller av kattluckor. Ytterligare info samt postordeförsäljning finns exempelvis på www.petproducts.nu (Staywell, CatMate) samt www.lyaluckan.se

Tre olika husdjursluckor


Staywell i plast med genomskinlig lucka, cirka 179 kronor.


Catmate, också plast, med elektromagnetisk nyckel, cirka 600 kronor.


Svenska Lyaluckan i plywood, olika storlekar, från cirka 600 till 900 kronor.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 januari 2005

1 Kommentarer

2015-01-07
Karin
1

Täta fönster

Genom otäta fönster smiter värmen ut och tjuvdraget in. Här visar vi hur du använder tätningslist – och på så vis sparar pengar!

0

Sex idéer till dina fönster

Ett fönster är mer än bara själva fönstret. Här är sex prylar som låter dig göra dina fönster mer personliga och praktiska!

1

Ny port till garaget!

Att köpa en ny garageport är ungefär som att köpa bil. Det finns massor av tillverkare med olika modeller i olika prislägen. Här är allt du behöver...

6

Tvätta fönster - utan fläckar eller ränder

Vårsolen är skoningslös mot smutsiga fönster. Men det är en konst att tvätta fönster utan att det blir fläckar eller ränder. Här lär vi dig de bästa...

0

Fönster och dörrar i ny design

Fönster och dörrar är designdetaljerna som gör huset. Men moderna fönster och dörrar har också funktioner man för tio år sen bara kunde drömma om. Vad...

0

Rita dörren själv

Vill du ha ett eget unikt uttryck på dina dörrar i hemmet? Visst kan du designa din egen dörr, både helt och hållet eller bara lite grann. Här får du...

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons