Annons

Ge katten egen ingång

Fönster och dörrar

Bygga kattlucka? Vill du slippa gå upp på nätterna för att öppna dörren för katterna? Eller försäkra dig om att hunden kan komma in i värmen även om ni inte är hemma? Sätt in en kattlucka. Så här gör du.

Annons

Att montera en så kallad kattlucka i dörren, eller en trävägg, är inte något stort projekt. Det är ganska snabbt gjort, men tänk på att du gör ett ingrepp i huset.

Det finns olika typer av luckor på marknaden. Allt från enkla konstruktioner med vipplucka för ett par hundralappar, till avancerade modeller med elektromagnetisk nyckel som gör att endast familjens husdjur kan komma in. En liten ”nyckel” träs på djurets halsband och luckan öppnas bara när den matchas mot rätt nyckel.

Samtliga lucktyper kan öppnas både inifrån och utifrån, de flesta är även låsbara så att man exempelvis kan förhindra att luckan öppnas nattetid. Det finns även luckor i större storlekar, då brukar de kallas hunddörrar. De största har ett ingångshål på upp till drygt 30x40 centimeter, alltså så stort att till och med en schäferhund kan ta sig in och ut på egen hand. Givetvis fungerar både kattluckor och hunddörrar bra att montera även i hundkojan.

Så här monterar du kattluckan i dörren:

(monteringsanvisningar - ofta på engelska - medföljer alla luckor och monteringen kan variera mellan olika tillverkare. Montering i panel görs på liknande sätt.)

1. Rita ut var luckan ska sitta på utsidan av dörren. Botten på hålet bör vara i jämhöjd med husdjurets mage.

2. Borra två hål, cirka 6 millimeter i diameter, i de översta två hörnen, så att du har ett bra ställe att börja såga på.

3. Såga hål med elektrisk sticksåg längs den ritade linjen. Var noga så att hålet blir lod- och vågrätt i förhållande till dörren, annars blir det inte snyggt.

4. Fäst innerdelen av luckan på insidan av dörren med medföljande skruvar.

5. Tryck fast ytterdelen av luckan utifrån och justera så den sitter tätt mot dörren. Skruva fast med de skruvar i förpackningen som är av rätt längd i förhållande till dörrens tjocklek.

Om katten/hunden tvekar att buffa upp luckan själv, låt luckan stå helt öppen några dagar först, gärna med matskålen på andra sidan.

Köpinformation:

Djurhandeln säljer olika modeller av kattluckor. Ytterligare info samt postordeförsäljning finns exempelvis på www.petproducts.nu (Staywell, CatMate) samt www.lyaluckan.se

Tre olika husdjursluckor


Staywell i plast med genomskinlig lucka, cirka 179 kronor.


Catmate, också plast, med elektromagnetisk nyckel, cirka 600 kronor.


Svenska Lyaluckan i plywood, olika storlekar, från cirka 600 till 900 kronor.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 januari 2005

1 Kommentarer

2015-01-07
Karin
0

"Hjälp, vi blir utelåsta när dörrlåset fryser!"

Många har problem med dörrlås som fryser om vintern. Vår expert Roger Nyström svarar på läsarfrågan om hur man kan fixa det själv – och varför låset...

1

Nya fönsterfoder enkelt

Det är lätt att sätta foder runt fönster.

1

Enkelt isolera fönstret med PET

För den som inte vill byta fönster eller sätta i en extra isolerruta men ändå få bättre isolering har Stefan Tall kommit på en innovativ – och billig...

0

Laga persiennerna!

Har det trasslat till sig i fönstret? Låt den trasiga persiennen bli ditt vinterpysssel!

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

0

Dags för ny garageport

Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.

0

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons