Annons

Fönster - mycket mer än glas

Fönster och dörrar

Ska du byta fönster? Här är några tips till dig som går i fönsterbytartankar eller står i begrepp att bygga nytt. Fönster är mycket mer än bara glasytor! Tänk på detta då du ska köpa fönster!

Annons


Ljusinsläpp, energi och inte minst estetik är viktiga faktorer när du väljer fönster. Foto Glasbranschföreningen.


Pricken över i. Ett omsorgsfullt valt specialfönster ger karaktär åt ditt hus.

Detta från Vinäs fönsterindustri.

• Estetiska krav. Fönster är karaktärsskapande! Valet av fönster präglar utseendet på ditt hus. Att välja fönster som passar husets stil ger byggnaden ett harmoniskt utseende. Det kan handla om val av material i bågar och karmar, spröjs eller inte spröjs, fönsterindelning och fönsterstorlek. Du kanske rentav vill skapa en viss karaktär genom att välja ett fönster med speciellt utseende någonstans? Fönstrens placering i förhållande till varandra är också värt en tanke. En bra lösning inomhus kanske blir mindre lyckad utifrån sett.

• Ljusinsläpp. I vilka väderstreck fönstren placeras har betydelse för hur mycket ljus de släpper in. Fönster som placeras en bit in i fasaden släpper in mindre ljus än fönster som sitter långt ut i fasaden. Det är samtidigt en utseendefråga. Djupt liggande fönster ger lätt ett tungt och ”gluggigt” intryck.

• Praktiska lösningar. Hur ska fönstren öppnas? Utåt eller inåt? Ska de vara vridbara? Eller rentav fasta? Om du vill komma åt att tvätta fönstren utan att behöva stå på stegar eller klättra på tak är det bra att tänka efter före.

• Säkerhet. På marknaden finns olika fönsterkonstruktioner som försvårar inbrott, t ex med invändiga glaslister och förstärkta beslag. Olika typer av barnsäkringar kanske också är aktuellt för dig. Speciella säkerhetsglas som är svåra att krossa kan slå två flugor i en smäll.

Fönster med inbrottsskydd finns i olika varianter och med olika konstruktioner, t ex brytskydd och lås. Foto Velfac.

• Underhåll. Om du känner stort motstånd mot att skrapa, kitta och måla, kanske du rentav ska välja fönster med karm och båge i plast eller aluminium. Eller kanske aluminium utåt och trä inåt, för hemtrevnadens skull.

• Miljö och kvalitet. P-märkning är en kvalitetsstämpel. Märkningen innebär att fönstret uppfyller vissa kvalitets- och funktionskrav enligt Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Certifiering enligt ISO 14001 och ISO 9000 är kvitto på att tillverkaren eller leverantören uppfyller vissa krav på miljö- respektive kvalitetsarbete.

• Kostnad. Standardfönster blir förstås billigare än specialtillverkade, men kanske inte passar i mått och utförande i ditt allmogehus. Energieffektiva fönster är något dyrare än traditionella. Å andra sidan blir det klart billigare på sikt att välja detta, eftersom det minskar uppvärmningskostnaderna. Än så länge är det bara Elitfönster av svenska tillverkare som har isolerglas och energiglas i kombination som standard i sina fönster.

• Tätning. Hur högkvalitativa och energieffektiva fönster du än köper blir resultatet ändå inte bra om du inte är noga med tätningen. Dreva ordentligt mellan karm och vägg och se till att välja rätt sorts lister till dina fönster!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
25 juli 2005
0

"Hjälp, vi blir utelåsta när dörrlåset fryser!"

Många har problem med dörrlås som fryser om vintern. Vår expert Roger Nyström svarar på läsarfrågan om hur man kan fixa det själv – och varför låset...

1

Nya fönsterfoder enkelt

Det är lätt att sätta foder runt fönster.

1

Enkelt isolera fönstret med PET

För den som inte vill byta fönster eller sätta i en extra isolerruta men ändå få bättre isolering har Stefan Tall kommit på en innovativ – och billig...

0

Laga persiennerna!

Har det trasslat till sig i fönstret? Låt den trasiga persiennen bli ditt vinterpysssel!

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

0

Dags för ny garageport

Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.

0

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons