Annons

Fönster - mycket mer än glas

Fönster och dörrar

Ska du byta fönster? Här är några tips till dig som går i fönsterbytartankar eller står i begrepp att bygga nytt. Fönster är mycket mer än bara glasytor! Tänk på detta då du ska köpa fönster!

Annons


Ljusinsläpp, energi och inte minst estetik är viktiga faktorer när du väljer fönster. Foto Glasbranschföreningen.


Pricken över i. Ett omsorgsfullt valt specialfönster ger karaktär åt ditt hus.

Detta från Vinäs fönsterindustri.

• Estetiska krav. Fönster är karaktärsskapande! Valet av fönster präglar utseendet på ditt hus. Att välja fönster som passar husets stil ger byggnaden ett harmoniskt utseende. Det kan handla om val av material i bågar och karmar, spröjs eller inte spröjs, fönsterindelning och fönsterstorlek. Du kanske rentav vill skapa en viss karaktär genom att välja ett fönster med speciellt utseende någonstans? Fönstrens placering i förhållande till varandra är också värt en tanke. En bra lösning inomhus kanske blir mindre lyckad utifrån sett.

• Ljusinsläpp. I vilka väderstreck fönstren placeras har betydelse för hur mycket ljus de släpper in. Fönster som placeras en bit in i fasaden släpper in mindre ljus än fönster som sitter långt ut i fasaden. Det är samtidigt en utseendefråga. Djupt liggande fönster ger lätt ett tungt och ”gluggigt” intryck.

• Praktiska lösningar. Hur ska fönstren öppnas? Utåt eller inåt? Ska de vara vridbara? Eller rentav fasta? Om du vill komma åt att tvätta fönstren utan att behöva stå på stegar eller klättra på tak är det bra att tänka efter före.

• Säkerhet. På marknaden finns olika fönsterkonstruktioner som försvårar inbrott, t ex med invändiga glaslister och förstärkta beslag. Olika typer av barnsäkringar kanske också är aktuellt för dig. Speciella säkerhetsglas som är svåra att krossa kan slå två flugor i en smäll.

Fönster med inbrottsskydd finns i olika varianter och med olika konstruktioner, t ex brytskydd och lås. Foto Velfac.

• Underhåll. Om du känner stort motstånd mot att skrapa, kitta och måla, kanske du rentav ska välja fönster med karm och båge i plast eller aluminium. Eller kanske aluminium utåt och trä inåt, för hemtrevnadens skull.

• Miljö och kvalitet. P-märkning är en kvalitetsstämpel. Märkningen innebär att fönstret uppfyller vissa kvalitets- och funktionskrav enligt Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Certifiering enligt ISO 14001 och ISO 9000 är kvitto på att tillverkaren eller leverantören uppfyller vissa krav på miljö- respektive kvalitetsarbete.

• Kostnad. Standardfönster blir förstås billigare än specialtillverkade, men kanske inte passar i mått och utförande i ditt allmogehus. Energieffektiva fönster är något dyrare än traditionella. Å andra sidan blir det klart billigare på sikt att välja detta, eftersom det minskar uppvärmningskostnaderna. Än så länge är det bara Elitfönster av svenska tillverkare som har isolerglas och energiglas i kombination som standard i sina fönster.

• Tätning. Hur högkvalitativa och energieffektiva fönster du än köper blir resultatet ändå inte bra om du inte är noga med tätningen. Dreva ordentligt mellan karm och vägg och se till att välja rätt sorts lister till dina fönster!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
25 juli 2005
1

Täta fönster

Genom otäta fönster smiter värmen ut och tjuvdraget in. Här visar vi hur du använder tätningslist – och på så vis sparar pengar!

0

Sex idéer till dina fönster

Ett fönster är mer än bara själva fönstret. Här är sex prylar som låter dig göra dina fönster mer personliga och praktiska!

1

Ny port till garaget!

Att köpa en ny garageport är ungefär som att köpa bil. Det finns massor av tillverkare med olika modeller i olika prislägen. Här är allt du behöver...

6

Tvätta fönster - utan fläckar eller ränder

Vårsolen är skoningslös mot smutsiga fönster. Men det är en konst att tvätta fönster utan att det blir fläckar eller ränder. Här lär vi dig de bästa...

0

Fönster och dörrar i ny design

Fönster och dörrar är designdetaljerna som gör huset. Men moderna fönster och dörrar har också funktioner man för tio år sen bara kunde drömma om. Vad...

0

Rita dörren själv

Vill du ha ett eget unikt uttryck på dina dörrar i hemmet? Visst kan du designa din egen dörr, både helt och hållet eller bara lite grann. Här får du...

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons