Annons

Fixa fina fönster

Fönster och dörrar

Välskötta fönster håller längre. Här visar vi hur du underhåller och renoverar men också hur du byter ut dem som är bortom all räddning.

Annons

När det är dags att måla om fönstren beror till stor del på hur fönstret är placerat i ytterväggen. Även klimatförhållanden, väderstreck, konstruktion, träkvalitet och färgbehandling har betydelse.

Ett träfönster behöver ha ett vattenavvisande färgskikt som hindrar nederbörd att tränga in i virket.

Du bör göra en kontroll av fönstrens kondition varje år. Underhåll i god tid gör arbetet enklare och billigare och risken för rötskador minskar.

Vanliga orsaker till fuktangrepp och röta i fönstrens trävirke är dålig infästa fönsterbleck, dåliga kittfalsar och glipor i hörnsammansättningar.

1. Fönstrens nedre delar behöver oftast underhåll i form av förbättringsmålning och kittningskomplettering. Här har färgen börjat spricka på nedre delen av fönsterkarmen efter att antal underhållsomgångar.

Du kan känna efter om trävirket är friskt under färgflagorna med hjälp av en kniv. En fuktkvotsmätare ger också besked om inträngande fukt och eventuella rötangrepp.

2. Skrapa och slipa rent de fuktangripna delarna och låt torka.

Oljegrunda ytan.

Gör bättringskittning. Tryck fast handvärmd kittmassa och jämna ut med kittkniv eller spackelspade.

3. Du kan själv tillverka ett enkelt ersättningsfönster av byggplastfolie som klimatskydd. På så vis kan ett fönster i taget lyftas av från karmen och bearbetas, upplagt på bekväm arbetshöjd inomhus. En spännrem runt karmens mittpost ger tillräcklig tätning.

4. Grundmåla. Om du är osäker på vilken typ av färg som använts tidigare kan du helt enkelt haka av fönsterbågen och ta med den till färghandlaren för konsultation.

5. Färdigmåla upp till det intakta målningsskiktet.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

10 april 2002

0 Kommentarer

1

Täta fönster

Genom otäta fönster smiter värmen ut och tjuvdraget in. Här visar vi hur du använder tätningslist – och på så vis sparar pengar!

0

Sex idéer till dina fönster

Ett fönster är mer än bara själva fönstret. Här är sex prylar som låter dig göra dina fönster mer personliga och praktiska!

1

Ny port till garaget!

Att köpa en ny garageport är ungefär som att köpa bil. Det finns massor av tillverkare med olika modeller i olika prislägen. Här är allt du behöver...

6

Tvätta fönster - utan fläckar eller ränder

Vårsolen är skoningslös mot smutsiga fönster. Men det är en konst att tvätta fönster utan att det blir fläckar eller ränder. Här lär vi dig de bästa...

0

Fönster och dörrar i ny design

Fönster och dörrar är designdetaljerna som gör huset. Men moderna fönster och dörrar har också funktioner man för tio år sen bara kunde drömma om. Vad...

0

Rita dörren själv

Vill du ha ett eget unikt uttryck på dina dörrar i hemmet? Visst kan du designa din egen dörr, både helt och hållet eller bara lite grann. Här får du...

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons