Annons

Dyrare energifönster billigare i längden

Fönster och dörrar

Energifönster, tips kring fönsterbyte. Fönster har vi för att släppa in ljus, men kanske lika mycket för att skapa kontakt med omgivningen. De senaste åren har det blivit allt vanligare med stora glasytor. Mode eller inte, vi människor behöver ljuset för vårt välbefinnande!

Annons


Foto: Glasbranschföreningen.

Med ett vanligt tvåglasfönster försvinner en tredjedel av värmen i rummet ut. Genom att välja ett energieffektivt treglasfönster kan du minska värmeförlusten med två tredjedelar. Dessutom får du bättre inomhuskomfort utan kallras och drag.

Avdrag på skatten för energieffektiva fönster

För att uppmuntra villaägare att energieffektivisera, har Riksdagen klubbat en lag som ger rätt till skattereduktion med högst 10 000 kronor för den som byter till energieffektiva fönster i sitt hus. Skatterabatt lämnas för åtgärder som genomförts senast 2006. För att få rabatten måste husägaren ansöka hos Skatteverket.

Man uppskattar att cirka 40 miljoner kvadratmeter glasyta i svenska bostäder behöver renoveras. Om dessa konstruktioner ersattes med modernt energiglas, skulle energibesparingen motsvara nästan hela elproduktionen i två kärnkraftsreaktorer.

Kampanj för energiglas

Potentialen att spara energi via fönsterbyten bedöms vara särskilt stor i hus byggda mellan 1940 och 1980. Det stora flertalet småhus i denna grupp har kopplade tvåglasfönster. Glasbranschföreningen samarbetar med Energimyndigheten i ett informationsprojekt riktat till småhusägare att gradera upp sina fönster med s k energiglas. Energiglas har en beläggning med ett tunt skikt som släpper igenom ljuset utifrån men reflekterar värmen tillbaka in i rummet.

– Vi håller på att ta fram vägledning och information till allmänhet, byggherrar och folk i glasbranschen. En viktig kanal för att nå ut kommer att vara de kommunala energirådgivarna. Vi testar också ett antal fönster vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås, berättar Glasbranschföreningens vd Per Sjöhult.


Kopplade tvåglasfönster är den allra vanligaste fönstertypen i svenska småhus. Att byta ut det ena glaset mot energiglas är en lönsam affär. Foto SP Fönster.

Gammalt fönster kan förbättras

Att byta alla fönster i en villa är en stor investering och att byta friska fönster mot nya, energieffektiva som enda energibesparande åtgärd är sällan ekonomiskt försvarbart. Tanken med fönsterbytarkampanjen är heller inte att uppmuntra villaägare att ersätta alla gamla fönster.

– Det finns ett värde i att behålla gamla fönster. Vi vill att man ska göra en bedömning av hela villan. Vissa fönster kan kanske sparas, vissa bytas ut helt eller delvis. Kanske fasta fönster kan vara bra på vissa ställen.

– I första hand vill vi försöka påverka husägare som har vanliga tvåglasfönster att byta ut den ena rutan mot energiglas. Genom den åtgärden kan energiförlusten genom fönstret halveras, säger Per Sjöhult.

Annons

Extrakostnad snart intjänad vid byte av tvåglasfönster

Att byta vanliga tvåglasfönster till energieffektiva fönster kan minska energikostnaderna med flera tusen kronor per år, förutsatt att villaägaren justerar sin värmeanläggning för att hålla samma temperatur inomhus som före bytet.

Den vanligaste fönstertypen i nybyggda hus är så kallade isolerglas, som består av två hermetiskt tillslutna rutor, i kombination med en enkel ruta i ett kopplat fönster. Att från början välja en fönstertyp där den ena rutan i isolerglaset består av ett värmereflekterande energiglas kostar cirka 10 procent mer. För ett hus med 20 fönster innebär det en merkostnad runt 10 000 kronor. På några år har husägaren igen pengarna på lägre uppvärmningskostnad. Men i ambitionen att hålla priserna nere, erbjuder husfirmorna sällan moderna, energieffektiva fönster i sitt standardutbud.

– Pinsamt, när det handlar om hus som kostar uppemot två miljoner att bygga, tycker Per Sjöhult.

För dig som vill veta mer

• ”Nya fönster 2005” heter en broschyr från Energimyndigheten med fönsterinformation till dig som småhusägare. Den innehåller också en lista på fönster som genomgått oberoende granskning beträffande fönstrens egenskaper. Broschyren kan laddas hem i pdf-format från Energimyndighetens webbplats, www.stem.se. Här finns också nerladdningsbar information om reglerna för skattereduktion vid byte av fönster.

• Vissa fönstertillverkare har mycket utförliga och informativa hemsidor som kan fungera som guide för villrådiga villaägare i fönsterbytartankar, exempelvis SP Fönster, www.spfonster.se .

• På www.sniri.se finns en förteckning över de fönstertillverkare som är medlemmar i Svensk Snickeriindustri. En överskådlig checklista upplyser om vem som gör vad för slags fönster.

Några begrepp kring energifönster

• Energieffektiva fönster. Två eller tre glas hopsatta i en isolerruta eller ett isolerglas, se nedan.

• Isolerglas. Denna typ av energieffektiva glas har funnits sedan 1970-talet och består av två eller tre rutor som är hermetiskt tillslutna. Mellanrummet mellan rutorna är ofta fyllt med någon ädelgas, som leder värme sämre än vad luft gör.

• Energiglas. Fönsterglaset förses med ett ytskikt som släpper igenom ljuset men reflekterar inomhusvärmen. Belagda glas utvecklades under 1990-talet.

• U-värde. Ett värde på fönstrets energieffektivitet. Det anger hur mycket fönstret ”läcker”. Ju lägre värde, desto effektivare fönster. Energimyndigheten rekommenderar husägare att välja fönster med ett u-värde på högst 1,0 vid nybyggnad och högst 1,3 vid ombyggnad. U-värdet ska vara beräknat på hela fönsterkonstruktionen, dvs glas, båge och karm. Här gäller det att se upp och kolla noga hur beräkningen gjorts!

• Transmittans betyder genomsläpplighet och anger hur mycket dagsljus (ultraviolett, synligt ljus) och solenergi (infrarött, osynligt ljus) fönstret släpper igenom. Energimyndighetens rekommenderar att fönstren ska släppa in minst 63 procent av dagsljuset och 52 procent av den inkommande solenergin.

• 2-glas, 2+1-glas, 3-glas. Vad innebär det egentligen? 2-glas är vanligen två enkla glas i ett kopplat fönster, men kan också vara ett isolerglas. 2+1-glas är ett isolerglas tillsammans med ett enkelglas i ett kopplat fönster. 3-glas kan vara antingen kopplade eller isolerrutor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 juli 2005

0 Kommentarer

0

"Hjälp, vi blir utelåsta när dörrlåset fryser!"

Många har problem med dörrlås som fryser om vintern. Vår expert Roger Nyström svarar på läsarfrågan om hur man kan fixa det själv – och varför låset...

1

Nya fönsterfoder enkelt

Det är lätt att sätta foder runt fönster.

1

Enkelt isolera fönstret med PET

För den som inte vill byta fönster eller sätta i en extra isolerruta men ändå få bättre isolering har Stefan Tall kommit på en innovativ – och billig...

0

Laga persiennerna!

Har det trasslat till sig i fönstret? Låt den trasiga persiennen bli ditt vinterpysssel!

3

Nya fönster – byta eller renovera?

Anledningen till att vilja byta fönster kan vara många som fel stil, skruttig kvalitet eller alldeles för värmeslösiga. Frågan är om du ska byta till...

1

Fönster som är gamla och energisnåla

Familjen König vill byta ut sina 20 år gamla fönster med högt U-värde. Per Sjöhult, vd för Glasbranschföreningen, som organiserar glasmästare och glasfö...

1

70-tals fönstren har gjort sitt

Anna-Lena Löfvenberg är trött på 70-talsfönstren och vill byta till nya energisnåla fönster som ser gammaldags ut.

0

Dags för ny garageport

Har du renoverat huset men har fortfarande kvar din gamla garagedörr från sjuttiotalet? Då är det nog läge för en ny port som ger ditt garage ett lyft.

0

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Fasad, dörrar och fönster

Håll ögonen på kondens och felaktiga ytterväggskonstruktioner.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons