Annons

Bygg ett glasbetongfönster

Fönster och dörrar

Här visar vi hur du kan bygga ett eget glasbetongfönster.

Annons


Glasbetong är annorlunda.
Det släpper igenom ljuset samtidigt som det faktiskt inte går att se igenom.

Fig 1.

1. Bestäm glastyp och antal.
Se tabell. (Om man väljer att använda sig distanskryss blir fogen 10 mm istället för 7 mm som tabellen är måttsatt för.)

2. Montera fönsterbleck. Glidlager av plastfolie utlägges. Se fig 2. Börja sedan med utjämningsfogen i underkant med glasbetongbruk.

3. Fäst 10 mm cellplast i överkant och sidor. Se fig 1 och 2.

4. Lägg ut ca 10 mm glasbetongbruk på plastfolien och mura glasblocken med så kallad jordfuktigt bruk med en fogbredd av ca 7-8 mm. Lägg i 5 mm rostfria järn i vartannat skift och låt dessa gå in minst 50 mm i anslutande vägg. Dra ur fogarna och slutfoga efter att bruket har brunnit.

5. Täta cellplastens ytter- och innerkant med elastiskt kitt. Se fig 1. Vid trävägg kittas endast ytterkant.

Obs! Ett glasbetongfönster får aldrig infästas stumt eller belastas.

(Beskrivning från Glasbetong AB, Telegramsvägen 101, 132 35 Saltsjö-Boo, tel 08-747 10 60).

Fig 2.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
7 februari 2003

0 Kommentarer

0

Släpp in ljuset

Visst kan du öka ljusinsläppet i ett rum. Här visar Ingald Andersson hur du byter fönstret mot en fransk balkong. Och visst gör det skillnad.

0

Hälsa vårens ljus med nya fönster

Få ting påverkar oss så mycket som dagsljuset. Ett enkelt sätt att få in mer ljus är till exempel att göra altandörren till glasdörr.

0

Så byter du fönster

Här visar vår egen snickare Jan Ohlis, hur du enkelt byter fönstrena själv.

0

Rita dörren själv

Vill du ha ett eget unikt uttryck på dina dörrar i hemmet? Visst kan du designa din egen dörr, både helt och hållet eller bara lite grann. Här får du...

0

Smarta fönster

Smarta fönster som själva reglerar inflödet av ljus och värme och som man kan ”släcka” när man går ut ur rummet. Det låter som science fiction, men de...

0

Fönster och dörrar i ny design

Fönster och dörrar är designdetaljerna som gör huset. Men moderna fönster och dörrar har också funktioner man för tio år sen bara kunde drömma om. Vad...

0

Dags för fönstertitt

Fönster ska släppa in ljus, men också behålla husets värme. En enkel renovering, tilläggsisolering eller rent av ett fönsterbyte kan inte bara spara...

1

Dags att byta fönster

Trött på kallras och drag? Vill du minska bullret utifrån och samtidigt sänka energiförbrukningen? Då är det läge att byta fönster!

0

Så sätter du in en ny altandörr

En vacker dörr att öppna mot de första solstrålarna, sommarens grillfester och saftkalas. Så här fint blev det när Ohlis bestämde sig för att ta upp en...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons