Sök hjälp hos arkitekten!

Vad kan en arkitekt tillföra om man vill bygga till huset? Kompetens och erfarenhet ger större möjligheter för att man ska bli riktigt nöjd. Här delar arkitekt Lotta Lander med sig av några goda råd inför tillbygget.


Är det ekonomiskt lönsamt att bygga ut, i jämförelse med att flytta?
Kostnaden för att bygga till ett hus som man bott i flera år blir oftast lägre än att sälja och köpa nytt. Speciellt i storstadsområdena där boendekostnaden är hög och priset på hus har stigit är det fler familjer som väljer att bygga till i stället för att flytta. Har man barn vill man ofta bo kvar i samma område och det är inte alltid så lätt att hitta ett hus i närheten som är till salu och som passar.

Vad ska man då tänka på när man väl beslutat sig för att bygga ut och när ska man kontakta en arkitekt?
Det är bra att anlita arkitekt i ett så tidigt skede som möjligt. Det är lätt att man blir hemmablind och låser sig fast i en lösning. En arkitekt ser på problemen med nya ögon. Likaväl som att man går till läkaren när man är sjuk ska man gå till arkitekten när man ska bygga ut. Man ska inte glömma att en arkitekt är utbildad i arkitekturhistoria, problemlösningar, skissteknik med mer – en arkitekt ser till helheten. Som lekman klarar du säkert av att lösa någonting på ett plan som att till exempel få till en bra planlösning. Men fasaderna måste också bli bra. Då kommer skisstekniken in och kompromissandet.

Arkitektens kompetens är att hitta den maximalt bästa lösningen på alla plan. En arkitekt kan också se det som blir så oerhört mycket bättre men som bara innebär en liten kostnad för dig.

Vad bör man veta vid första mötet med arkitekten?
Det är bra om man skriver ner en ”önskelista” på allt som man vill uppnå med tillbyggnaden/ombyggnaden, till exempel två till sovrum, ljusare större kök, rymligare entré, vackrare fasad. Om man är ett par är det bra att göra två listor. Det är inte självklart att listorna ser likadana ut. Det är också bra att ha ett hum om hur mycket pengar man vill lägga ner på om- och tillbyggnaden.

Hur kan man ta reda på vilka begränsningar respektive möjligheter huset har?
Framförallt gäller det att ha koll på vad man får göra. Vad står det i detaljplanen? Hur många kvadrat går det att bygga till? Får huset vara två våningar, hur nära granntomten får man bygga och så vidare. Hur husen ser ut runt omkring är också viktigt. Finns det en enhetlig stil eller finns alla typer av hus i området.

Själva huset ger också begränsningar. Vad blir vackert och vad blir fult? Ett gammalt välbevarat hus tål inte vilken tillbyggnad som helst medan ett hus som är om- och tillbyggt flera omgångar har andra förutsättningar.

Vad hjälper arkitekten till med? Hur långt sträcker sig arkitektens åtagande?
En arkitekt kan hjälpa till med allt från att välja färger på och i huset till att göra skisser på ombyggnad. Allt från att göra bygglovsritningar till arbetsritningar som går att bygga efter och handla upp byggare till att vara kvalitetsansvarig under byggtiden kan arkitekten hjälpa till med. Det är upp till beställaren hur mycket hjälp man vill ha.

Vad kostar det att anlita arkitekt?
Det vanligaste är att anlita en arkitekt på timkostnad. Medelarvodet är cirka 700 kronor plus moms. Är man orolig för kostnaden kan man komma överens om ett maxpris och vad som ska ingå.

Vad ska man tänka på för att tillbyggnaden ska bli snygg?
Det bästa är att ge arkitekten fria händer att komma med förslag. Om du inte skulle bli nöjd – byt arkitekt. Grundfrågan är hur tillbyggnaden ska gestaltas. Är grundhuset en färdig form kanske tillbyggnaden måste gestaltas som en ny form där det tydligt framgår att det är en tillbyggnad. Är huset tillbyggt och ombyggt i flera omgångar och kanske dåligt är det troligtvis bättre att försöka få stil på huset så att tillbyggnaden gör att huset blir ”helt” och vackrare än innan, då syns inte tillbyggnaden.

Önskemålet: Större kök, två nya sovrum och ett förråd.

Utgångsläget för huset ovan var en mycket vanlig hustyp från början av 40-talet. En ”låda” med sadeltak. Önskemålet från familjen var ett större kök plus två sovrum och ett förråd. Man ville dessutom att exteriören på huset skulle bli lite mer spännande. En ny entré och ett ljusare hem stod också på önskelistan. Arkitekt Lotta Landers förslag som också användes var att man byggde till huset på två ställen. Huset fick en helt ny entré i en spetsig form med mer karaktär. De extra rummen lades i en vinkeltillbyggnad i två plan.

Önskemålet: Större kök, ett nytt sovrum och ett kontor.

Här var utgångsläget en liten villa från 20-talet med brutet tak. Bottenvåningen var ursprungligen på 50 kvm och önskemålet var större kök, ett sovrum och ett kontor. Man ville dessutom ha en ny groventré till källaren.

Lotta Landers förslag var en förlängning av villan i två plan. På så vis behåller man villans karaktär. Invändigt öppnade man upp mellan kök och den nya tillbyggnaden – detta gav utrymme för ett modernt kök med matplats. Bredvid matsal ritades kontoret in. Dessutom öppnade man upp mot en ny altan med en dubbeldörr i glas.

 

Arkitekten Lotta Landers bästa råd:

  •  Se tillbyggnaden som en investering – inte som en kostnad.
  • Var öppen för förslag. Lås dig inte fast vid en speciell lösning. Lita på arkitektens yrkeskompetens och för en dialog med arkitekten.
  • Be arkitekten komma med en helhetslösning. Även om du inte bygger allt på en gång är det bra att ha en plan så att man inte börjar i fel ände. 
  • Ha inte för bråttom. Att komma fram till en lösning är en process. Bättre att ha provat alla alternativ med arkitekten innan man börjar bygga. Du ska vara helt klar över hur du vill ha det innan du börjar bygga. Att ändra under bygget blir så mycket dyrare. 
  • Snåla inte in på sista finishen. Det kostar så lite och märks så mycket. 
  • Välj material som har lång livslängd och som åldras vackert. 
  • Gör en lista på det du vill med tillbyggnaden och ge till arkitekten. Det gör ingenting om några punkter är motstridiga.
    Läs mer på www.arkitekt.se ”anlita arkitekt”
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar