Öppna upp fasaden!

Fasad

Att öppna upp nya fönsterdörrar kan ge hela huset ett lyft – oavsett om du bor i trä- puts- eller tegelhus. Vi har träffat tre personer som gjorde slag i saken.

Annons

Här bor: Henrik Palm

Var: Trähus i Segersäng

Varför har ni öppnat upp fasaden?

– Redan när vi köpte vårt nybyggda hus 2007 visste vi att vi ville ha altan på baksidan. Men husleverantören kunde inte fixa en dörr där vi ville ha den, så vi fick lov att göra det själva.

Hur gjorde ni?

– Vi hade tur eftersom det redan fanns ett fönster där vi ville ha dörren, så det var en smidig operation. Vi beställde en dörr i samma bredd som fönstret och sågade ner till grunden med en tigersåg. Det tog bara fem timmar.

Vad det något ni var oroliga för innan ingreppet?

– Det man bör ha kläm på är hur golvet blir där man öppnar fasaden. Altandörren sitter ju i husets ytterkant så det blir en glipa mellan dörren och det befintliga golvet, som i vårt fall är ekparkett. Jag hade lite tur och hittade lister i ek som egentligen var avsedda till kök när man halvkaklar en vägg, men listen passade formidabelt här.

Har du något annat tips till dem som funderar på att öppna upp fasaden?

– Passa på att dra ut el samtidigt. Det blir otroligt mycket enklare när man redan har sågat sig igenom väggen. Nu fixade vi några eluttag och sladdar till högtalare som är skönt att ha ute på altanen. Vi har också installerat kodlås. Det är bara att trycka på en röd knapp när man låser istället för att gå och hämta en nyckel.

Har det blivit så bra som ni hoppades på?

– Allting är perfekt, förutom en sak. När vi hade byggt klart altanen så kom vi på att vi inte har någon kvällssol på den sidan av huset. Vi var nyinflyttade och blåögda och hade inte en tanke på väderstrecken. Så nu har vi byggt en altan på framsidan också. Men där slapp vi öppna upp fasaden.

Annons

Tid: Fem timmar.

Kostnad: 7 000 kronor för dörrarna. Gjorde jobbet själv.

 

Här bor: Stefan Christiansson

Var: Putsat hus i Täby

Varför har ni öppnat upp fasaden?

– Vi bor i ett putshus från 1949 och ville få in mer luft och ljus. Vi bor dessutom nära vatten och ville få mer sjökontakt.

Hur gick ni till väga?

– Vi bestämde oss för att öppna upp ett större parti från golv till tak i fasaden och måttbeställde ett fönster som är ungefär 2,5 x 2,5 meter stort, plus att vi ersatte en enkeldörr ut till altanen med en dubbeldörr. Vi valde fönster med aluminiumram, just eftersom vi bor nära vatten. Vi tog hjälp av snickare från fönsterleverantören Ekstrands som lade in en stor balk via takfoten på vinden för att bära av. Att det gick att sköta detta ovanifrån sparade mycket bekymmer.

Var ni inte rädda för att det stora fönstret skulle leda till insyn eller att det skulle bli för varmt på sommaren?

– Vi funderade förstås en del innan på hur mycket folk skulle se in, men det går inget naturligt promenadstråk utanför vårt hus. Strandpromenaden ligger ett kvarter längre ner. Det nya fönstret är i söderläge och eftersom vi satte in fönstren i höstas har vi inte hunnit uppleva sommarsolen ännu. Men blir det för varmt så får vi fundera på att installera lamellgardiner.

Var det några problem med att öppna fasaden?

– Snickarna kapade en elledning i väggen. Vi fick ta dit en elektriker, men det löste sig.

Förde projektet med sig några andra sidoeffekter?

– Vi valde att putsa om huset samtidigt och även byta ut alla våra gamla träfönster som var i dåligt skick. Två av dem hade börjat ruttna.

Hur blev resultatet?

– Vi är jättenöjda. Det har blivit ett stort lyft. Folk som hälsar på tycker att det är fantastiskt, nästan som ett nytt hus.

Tid: Tre dagar.

Kostnad: 200 000 kronor för öppning av fasaden, nytt stort fönster, nya altandörrar och byte av husets samtliga fönster.

 

Här bor: Lennart Ericson

Var: Tegelhus i Täby

Varför öppnade ni upp fasaden?

– Vi har i flera år pratat om att bygga en altan, men inte kommit till skott eftersom vi då behövde vi göra hål i fasaden.

Hur gjorde ni?

– Vi kontaktade några byggfirmor som lämnade offerter och idéer. Vi valde den som kändes bäst och som även kunde leverera altandörrarna från Traryd Fönster.

Hur gick ingreppet till?

– Det var väldigt smidigt. De skar helt enkelt av tegelstenarna, sågade sig igenom träväggen och isoleringen. Därefter monterade man karmen och dörrarna och sprutade in isoleringsskum. Ingreppet syns inte – varken på insidan eller utsidan. Det ser ut som om dörrarna har suttit där hela tiden.

Var det något som överraskade er – positivt eller negativt?

– Bara positivt i så fall. Rummet har blivit mycket ljusare och ser större ut än tidigare. Att skillnaden skulle bli stå stor hade vi inte räknat med. Nu återstår bara att bygga altanen.

Tid: Sex-sju timmar.

Kostnad: 25 000 kronor för arbete och altandörrar.

Tänk på att…

…det krävs bygglov för att göra ändringar i fasaden. Kommunens byggnadskontor har numera skyldighet att ge besked om bygglovet inom högst tio veckor. De flesta kommuner har på sina webbplatser blanketter för bygglovsansökan. Länkar till samtliga Sveriges kommuners bygglovsenheter hittar du på www.boverket.se/Bygga--forvalta/Kommunlista.

…kolla väggens bärighet och om det finns el- eller vattenledningar i väggen. Detta ska framgå av husets konstruktionsritning. En bärande balk kan behöva monteras över den nya öppningen. Ta hjälp av en fackman om du känner dig osäker.

…ta med i beräkningen i vilket väderstreck den nya öppningen i fasaden kommer att ligga. När kommer solen? Riskerar det att bli för varmt och hur gör du då för att stänga ute solen? Markis, persienner eller någon annan lösning? Och hur mycket mer insyn från grannen riskerar det att bli?

…de nya fönster och fönsterdörrar som finns på marknaden har låga u-värden. Att fönster är den svaga länken i husets isolering behöver alltså inte längre vara ett argument mot att skaffa fler ljusinsläpp i sitt hem.

14 augusti 2013

0 Kommentarer

0

"Varför släpper teglet?"

Varför släpper teglet på vår fasad, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

0

"Hur isolerar man en putsad stuga?"

Hur isolerar vi vår putsade stuga, och går det att isolera inifrån, undrar vår läsare. Vår byggexpert Roger Nyström svarar på läsarfrågan.

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

I vårens skarpa sol blir mycket tydligt. Som exempelvis, att ens husfasad måste tvättas. Men det kan göras på ett hyfsat miljövänligt vis.

0

Håll efter träpanelen på husfasaden

Ändträn med sprickor eller mjuka brädor som det går att köra en kniv upp på brädorna betyder att träpanelen på husfasaden behöver bytas. Här får du...

0

Kontrollera putsade ytterväggen

Om du hittar sprickor i din putsade yttervägg måste du åtgärda omedelbart!

1

Att göra i april (kanske...)

I april är det dag att se över husets utsida, fräscha upp och kanske måla. Mässbesök kanske också hinns med.

0

Gå ronden för husets skull!

Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

1

Så får du finaste fasaden

Funderar du på att köpa nytt hus, bygga till eller kanske byta fasad? Vår enkla fasadguide hjälper dig välja fasadmaterial som passar just dig och din...

0

Byt ut det skadade stupröret

Ett stuprör av plast håller i många år, men om du till exempel kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du...