Annons
Sprickor i putsade fasader kan få allvarliga följder men är turligt nog rätt enkela att laga själv med murbruk och vatten.
Sprickor i putsade fasader kan få allvarliga följder men är turligt nog rätt enkela att laga själv med murbruk och vatten. Foto: iStockphoto

Kontrollera putsade ytterväggen

Fasad

Om du hittar sprickor i din putsade yttervägg måste du åtgärda omedelbart!

Annons

Om sprickorna i fasaden får stå länge sprider de sig så att du i värsta fall måste riva hela muren och bygga upp från grunden. Att laga sprickorna är turligt nog en ganska enkel reparation som du kan klara själv. Köp färdigblandat murbruk och tillsätt vatten.

Spruckna fogar måste muras om på de ställen där sprickorna är långa – det samma gäller för lösa tegelstenar som måste bytas eller muras fast igen. Var noga när du väljer det nya bruket. Om det bruk du använder innehåller mer cement än det som väggen en gång var putsad med håller inte lagningen så bra. Eftersom 90 procent är kalkstensbruk är sannolikheten stor att du kan använda detta även till din reparation. Större lagningar bör alltid göras i omgångar: först glesgrundas väggen med ett hydrauliskt kalkbruk, innan den grovgrundas med ett kalkcementbruk. Som ytskikt kan du använda CD-färg, ädelputs eller hydraulisk kalkfärg.

Om du inte vet vilket bruk som använts kan husets ålder berätta en del. Är huset byggt före 1945 ( gränsen flyter lite) innehåller bruket bara lite cement. Välj då ett hydrauliskt kalkbruk eller ett bruk som bara innehåller lite cement. Är huset byggt efter 1945 innehåller bruket cement. Använd ett  hydrauliskt kalkbruk eller kalkcementbruk.

Källa: Husets stora Bygg & Fixa lexikon.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
28 augusti 2012

0 Kommentarer

0

"Varför släpper teglet?"

Varför släpper teglet på vår fasad, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

0

"Hur isolerar man en putsad stuga?"

Hur isolerar vi vår putsade stuga, och går det att isolera inifrån, undrar vår läsare. Vår byggexpert Roger Nyström svarar på läsarfrågan.

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

I vårens skarpa sol blir mycket tydligt. Som exempelvis, att ens husfasad måste tvättas. Men det kan göras på ett hyfsat miljövänligt vis.

2

Så kollar du fasaden

Regelbunden rengöring och ommålning räcker långt, men har det gått röta i fasaden eller om takpannorna är alltför åldersstigna, behöver du troligen ge...

0

Håll efter träpanelen på husfasaden

Ändträn med sprickor eller mjuka brädor som det går att köra en kniv upp på brädorna betyder att träpanelen på husfasaden behöver bytas. Här får du...

1

Att göra i april (kanske...)

I april är det dag att se över husets utsida, fräscha upp och kanske måla. Mässbesök kanske också hinns med.

0

Gå ronden för husets skull!

Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

1

Så får du finaste fasaden

Funderar du på att köpa nytt hus, bygga till eller kanske byta fasad? Vår enkla fasadguide hjälper dig välja fasadmaterial som passar just dig och din...

0

Byt ut det skadade stupröret

Ett stuprör av plast håller i många år, men om du till exempel kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons