Annons
Sprickor i putsade fasader kan få allvarliga följder men är turligt nog rätt enkela att laga själv med murbruk och vatten.
Sprickor i putsade fasader kan få allvarliga följder men är turligt nog rätt enkela att laga själv med murbruk och vatten. Foto: iStockphoto

Kontrollera putsade ytterväggen

Fasad

Om du hittar sprickor i din putsade yttervägg måste du åtgärda omedelbart!

Annons

Om sprickorna i fasaden får stå länge sprider de sig så att du i värsta fall måste riva hela muren och bygga upp från grunden. Att laga sprickorna är turligt nog en ganska enkel reparation som du kan klara själv. Köp färdigblandat murbruk och tillsätt vatten.

Spruckna fogar måste muras om på de ställen där sprickorna är långa – det samma gäller för lösa tegelstenar som måste bytas eller muras fast igen. Var noga när du väljer det nya bruket. Om det bruk du använder innehåller mer cement än det som väggen en gång var putsad med håller inte lagningen så bra. Eftersom 90 procent är kalkstensbruk är sannolikheten stor att du kan använda detta även till din reparation. Större lagningar bör alltid göras i omgångar: först glesgrundas väggen med ett hydrauliskt kalkbruk, innan den grovgrundas med ett kalkcementbruk. Som ytskikt kan du använda CD-färg, ädelputs eller hydraulisk kalkfärg.

Om du inte vet vilket bruk som använts kan husets ålder berätta en del. Är huset byggt före 1945 ( gränsen flyter lite) innehåller bruket bara lite cement. Välj då ett hydrauliskt kalkbruk eller ett bruk som bara innehåller lite cement. Är huset byggt efter 1945 innehåller bruket cement. Använd ett  hydrauliskt kalkbruk eller kalkcementbruk.

Källa: Husets stora Bygg & Fixa lexikon.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
28 augusti 2012

0 Kommentarer

0

Huset bland enarna

Juniper House, enehuset, är inte likt något annat hus. Helt kamouflerat i grönska står det hemlighetsfullt i ett välbesökt semesterparadis.

0

Älskade kråkslott

Ingen förblir opåverkad av de gamla snickarglädjevillorna. Trots att de är opraktiska att äga och att underhålla, så är de nog en romantisk husdröm för...

0

"Hur isolerar man en putsad stuga?"

Hur isolerar vi vår putsade stuga, och går det att isolera inifrån, undrar vår läsare. Vår byggexpert Roger Nyström svarar på läsarfrågan.

0

"Varför släpper teglet?"

Varför släpper teglet på vår fasad, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

0

Putsa huset – hur gör vi?

Vad kostar det att putsa huset, vilka metoder finns och hur väljer man en bra hantverkare? Här är expertens tips på läsarfrågan.

0

Sök hjälp hos arkitekten!

Vad kan en arkitekt tillföra om man vill bygga till huset? Kompetens och erfarenhet ger större möjligheter för att man ska bli riktigt nöjd. Här delar...

0

Råd & Rön testar: Enkel och effektiv isolering

Lösull sprutas in som isolering på många vindsbjälklag, både i nybyggda hus och som tilläggsisolering i gamla hus. Läs Råd Röns test här.

0

Husets ord

Alla fackområden har sina speciella ord och uttryck. Så är det också för allt som har med hus och byggande att göra. En del ord är kanske välkända -...

0

Dags att putsa om fasaden

En fasad av puts kan vara det vackraste som finns. Ytan som växlar färg i ljuset. Intrycket av hållbarhet och styrka. Ja - men så kommer också kunskapen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons