Annons
När du målar fasaden – var noga med grundmålning och med att mätta ändträna (Bilden är beskuren).
När du målar fasaden – var noga med grundmålning och med att mätta ändträna (Bilden är beskuren). Foto: iStockphoto

Håll efter träpanelen på husfasaden

Fasad

Ändträn med sprickor eller mjuka brädor som det går att köra en kniv upp på brädorna betyder att träpanelen husfasaden behöver bytas. Här får du tips på vad du kan tänka på.

Annons

Om ändträn på ditt trähus har börjat spricka tio till 20 centimeter upp, eller om du med lätthet kan köra en kniv ett par centimeter upp på merparten av brädorna på en vägg, då är det läge att byta alla brädorna.

– Då får du börja riva ner alltihop. Ofta finns någon typ av vindskydd bakom panelen. Är det gammal tjärpapp kommer det att gå hål. Därför bör den också bytas, säger Patrik Hedenberg, snickare som driver eget.

Panelen är spikad på läkt, eftersom det måste finnas ett mellanrum mellan stommen och fasaden.

– Värme inifrån och kyla utifrån kan ge fukt mellan skikten. Därför måste luften kunna cirkulera. Även läkten rivs ner för att du ska komma åt att byta vindskyddet. Här finns olika alternativ: Vindduk, utegips och asfaboard.

– Vad du väljer är en kostnadsfråga. Duken är billigast och mest lättarbetat.

Asfaboarden har fördelen att den isolerar lite också.

Efter vindskyddet är det dags att sätta upp en ny luftläkt – och börja spika panelen. Vid stående panel får du ha liggande luftläckt, tvärt om vid liggande panel.

– Var noga med att olja in och måla alla ändträn. Gärna flera gånger innan man sätter upp den, så att du verkligen får mättat ändträna med grundolja och grundfärg, säger Patrik Hedenberg.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
28 augusti 2012

0 Kommentarer

0

"Varför släpper teglet?"

Varför släpper teglet på vår fasad, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

0

"Hur isolerar man en putsad stuga?"

Hur isolerar vi vår putsade stuga, och går det att isolera inifrån, undrar vår läsare. Vår byggexpert Roger Nyström svarar på läsarfrågan.

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

I vårens skarpa sol blir mycket tydligt. Som exempelvis, att ens husfasad måste tvättas. Men det kan göras på ett hyfsat miljövänligt vis.

2

Så kollar du fasaden

Regelbunden rengöring och ommålning räcker långt, men har det gått röta i fasaden eller om takpannorna är alltför åldersstigna, behöver du troligen ge...

0

Kontrollera putsade ytterväggen

Om du hittar sprickor i din putsade yttervägg måste du åtgärda omedelbart!

1

Att göra i april (kanske...)

I april är det dag att se över husets utsida, fräscha upp och kanske måla. Mässbesök kanske också hinns med.

0

Gå ronden för husets skull!

Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

1

Så får du finaste fasaden

Funderar du på att köpa nytt hus, bygga till eller kanske byta fasad? Vår enkla fasadguide hjälper dig välja fasadmaterial som passar just dig och din...

0

Byt ut det skadade stupröret

Ett stuprör av plast håller i många år, men om du till exempel kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons