Annons
När du målar fasaden – var noga med grundmålning och med att mätta ändträna (Bilden är beskuren).
När du målar fasaden – var noga med grundmålning och med att mätta ändträna (Bilden är beskuren). Foto: iStockphoto

Håll efter träpanelen på husfasaden

Fasad

Ändträn med sprickor eller mjuka brädor som det går att köra en kniv upp på brädorna betyder att träpanelen husfasaden behöver bytas. Här får du tips på vad du kan tänka på.

Annons

Om ändträn på ditt trähus har börjat spricka tio till 20 centimeter upp, eller om du med lätthet kan köra en kniv ett par centimeter upp på merparten av brädorna på en vägg, då är det läge att byta alla brädorna.

– Då får du börja riva ner alltihop. Ofta finns någon typ av vindskydd bakom panelen. Är det gammal tjärpapp kommer det att gå hål. Därför bör den också bytas, säger Patrik Hedenberg, snickare som driver eget.

Panelen är spikad på läkt, eftersom det måste finnas ett mellanrum mellan stommen och fasaden.

– Värme inifrån och kyla utifrån kan ge fukt mellan skikten. Därför måste luften kunna cirkulera. Även läkten rivs ner för att du ska komma åt att byta vindskyddet. Här finns olika alternativ: Vindduk, utegips och asfaboard.

– Vad du väljer är en kostnadsfråga. Duken är billigast och mest lättarbetat.

Asfaboarden har fördelen att den isolerar lite också.

Efter vindskyddet är det dags att sätta upp en ny luftläkt – och börja spika panelen. Vid stående panel får du ha liggande luftläckt, tvärt om vid liggande panel.

– Var noga med att olja in och måla alla ändträn. Gärna flera gånger innan man sätter upp den, så att du verkligen får mättat ändträna med grundolja och grundfärg, säger Patrik Hedenberg.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
28 augusti 2012

0 Kommentarer

0

Huset bland enarna

Juniper House, enehuset, är inte likt något annat hus. Helt kamouflerat i grönska står det hemlighetsfullt i ett välbesökt semesterparadis.

0

Älskade kråkslott

Ingen förblir opåverkad av de gamla snickarglädjevillorna. Trots att de är opraktiska att äga och att underhålla, så är de nog en romantisk husdröm för...

0

"Hur isolerar man en putsad stuga?"

Hur isolerar vi vår putsade stuga, och går det att isolera inifrån, undrar vår läsare. Vår byggexpert Roger Nyström svarar på läsarfrågan.

0

"Varför släpper teglet?"

Varför släpper teglet på vår fasad, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

0

Putsa huset – hur gör vi?

Vad kostar det att putsa huset, vilka metoder finns och hur väljer man en bra hantverkare? Här är expertens tips på läsarfrågan.

0

Sök hjälp hos arkitekten!

Vad kan en arkitekt tillföra om man vill bygga till huset? Kompetens och erfarenhet ger större möjligheter för att man ska bli riktigt nöjd. Här delar...

0

Råd & Rön testar: Enkel och effektiv isolering

Lösull sprutas in som isolering på många vindsbjälklag, både i nybyggda hus och som tilläggsisolering i gamla hus. Läs Råd Röns test här.

0

Husets ord

Alla fackområden har sina speciella ord och uttryck. Så är det också för allt som har med hus och byggande att göra. En del ord är kanske välkända -...

0

Dags att putsa om fasaden

En fasad av puts kan vara det vackraste som finns. Ytan som växlar färg i ljuset. Intrycket av hållbarhet och styrka. Ja - men så kommer också kunskapen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons