Annons
Se över huset en gång om året och åtgärda saker i tid så får du tid över till annat, som att leka med familjen. Tips från Peter Bratt, byggskadespecialist på Länsförsäkringar och expert hos Vi i Villa. Foto: Istockphoto
Se över huset en gång om året och åtgärda saker i tid så får du tid över till annat, som att leka med familjen. Tips från Peter Bratt, byggskadespecialist på Länsförsäkringar och expert hos Vi i Villa. Foto: Istockphoto

Gå ronden för husets skull!

Fasad

Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

Annons
Vintern har varit kall och snörik och många husägare har nog fasat för vad för slags skador som kan ha uppstått. Men Vi i Villas husdoktor Peter Bratt som även är byggskadespecialist på Länsförsäkringar menar att ett ordentligt byggt hus klarar även en hård vinter. För den skull kan du inte slå dig till ro. Gör en ordentlig besiktning av huset klimatskal, tak och fasader, så ser du om något behöver åtgärdas.

- Ta en ledig dag när det är fint väder och gå igenom huset från topp till tå. Det behöver inte ta en hel dag. Notera de förändringar som du ser så att du kan följa dem. En spricka i fasaden, som plötsligt blivit dubbelt så stor bör alltid åtgärdas, säger Peter Bratt.

Ett tips är att fotografera sprickbildningar och att markera sprickans längd med en blyertspenna. Då ser du vid nästa års rond om till exempel sprickorna fortsatt att löpa.

Börja med hatten

Taket är husets hatt och viktigt att titta på. Gå upp på taket och se hur det ser ut. Ligger takpannorna kvar? Finns det några trasiga som behöver bytas ut? Lyft på några pannor och se så att inte takpappen är skadad. Har det uppstått svackor?

- Svackor kan innebära att regelverket har fått sig en knäck. Om så har skett har de ofta inte uppstått på grund av snötrycket. Det är troligare trampskador då man har varit upp på taket för att skotta alternativt röta.

När du ändå är uppe på taket så inspektera även hängrännor och stuprör. Ligger det fullt av smuts i dem? Har de knäckts av snötyngden? Häll vatten i dem och se om det rinner i riktning mot stupröret. Täta med elastiskt fogkitt där det behövs annars kommer vattnet att rinna längs med fasaden som kan leda till fuktskador.

- Efter de utvändiga besiktningarna av taket är det bra om du kan titta på det underifrån från vinden. Lys med en ficklampa och leta efter mörka fläckar, säger Peter.


Felaktigt monterade fönsterbleck kan orsaka fuktproblem. Foto: Fotoaktuten.se

Istället för rabatt. Plantor planterade i lådor stående på backen längs husväggen. Foto: Fotoaktuten.se

Fortsätt med fasaden

För putsade fasader har den gångna vintern ställt till med problem. Fukt har trängt in i små sprickor och bildat frostsprängningar som kan ha lossat stora sjok.

- Jag råder att ta hjälp av murare eller annan fackkunnig när det kommer till större jobb. Det kan vara svårt att veta vilken slags puts man har och att få till rätt färgnyans.

Mindre fina sprickor kan du dock täta själv med hjälp av elastisk fogmassa. Och som vi tidigare nämnt, håll koll på sprickorna så du kan åtgärda dem innan de blir för stora.

- En fin smal spricka kanske du inte behöver göra något åt men om den glipar bör den tätas med syntetisk tätmassa så att inte fukt tränger in.

När det gäller putsade fasader är det viktigt att kontrollera med jämna mellanrum att vatten inte kan komma in vid infästningar, som till exempel stiften till stuprörssvepen, fönsterbleck, markis och belysningsarmaturer.

- En del verkar tro att det inte är så viktigt att tänka på tätningen för putsade fasader. Men det är jätteviktigt att se till att det är tätt så att inte fukt tränger in.

Annons

Byta brunnarna och se över dränering

För att undvika att nästa års vårflod tränger in i källaren kan det vara idé att byta ut golvbrunnarna. Om du sätter in nya så välj brunnar med bakvattenlås. Men du kanske inte behöver byta ut hela brunnen.

- Nyare brunnar går ofta att komplettera med ett bakvattenlås som tillbehör. Det blir både billigare och enklare än att byta ut hela brunnen. 

Även brunnarna utomhus och spygatter bör du kontrollera.

- Förr var det vanligt att koppla spygatten till det avloppet. Det går bra så länge det inte är stora flöden. Men blir det till exempel ett skyfall så trycks vattnet baklänges via avloppet in i huset.

Vid byte av din utvändiga brunn eller spygatt som är kopplad till avloppet tycker Peter att du ska kontakta din kommun för att få reda på hur du ska göra. Anlita sedan en auktoriserad VVS-installatör för att utföra själva jobbet. Om dräneringen börjar bli uppåt 30 år är det läge att se över den.

- Passa på nu när rot-avdraget finns. Det mesta i det här är arbetskostnad, materialet är bara en liten del, så det är ekonomiskt fördelaktigt att göra detta nu.

4 maj 2010

0 Kommentarer

0

Huset bland enarna

Juniper House, enehuset, är inte likt något annat hus. Helt kamouflerat i grönska står det hemlighetsfullt i ett välbesökt semesterparadis.

0

Älskade kråkslott

Ingen förblir opåverkad av de gamla snickarglädjevillorna. Trots att de är opraktiska att äga och att underhålla, så är de nog en romantisk husdröm för...

0

"Hur isolerar man en putsad stuga?"

Hur isolerar vi vår putsade stuga, och går det att isolera inifrån, undrar vår läsare. Vår byggexpert Roger Nyström svarar på läsarfrågan.

0

"Varför släpper teglet?"

Varför släpper teglet på vår fasad, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

0

Putsa huset – hur gör vi?

Vad kostar det att putsa huset, vilka metoder finns och hur väljer man en bra hantverkare? Här är expertens tips på läsarfrågan.

0

Sök hjälp hos arkitekten!

Vad kan en arkitekt tillföra om man vill bygga till huset? Kompetens och erfarenhet ger större möjligheter för att man ska bli riktigt nöjd. Här delar...

0

Råd & Rön testar: Enkel och effektiv isolering

Lösull sprutas in som isolering på många vindsbjälklag, både i nybyggda hus och som tilläggsisolering i gamla hus. Läs Råd Röns test här.

0

Husets ord

Alla fackområden har sina speciella ord och uttryck. Så är det också för allt som har med hus och byggande att göra. En del ord är kanske välkända -...

0

Dags att putsa om fasaden

En fasad av puts kan vara det vackraste som finns. Ytan som växlar färg i ljuset. Intrycket av hållbarhet och styrka. Ja - men så kommer också kunskapen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons