Annons
Se över huset en gång om året och åtgärda saker i tid så får du tid över till annat, som att leka med familjen. Tips från Peter Bratt, byggskadespecialist på Länsförsäkringar och expert hos Vi i Villa. Foto: Istockphoto
Se över huset en gång om året och åtgärda saker i tid så får du tid över till annat, som att leka med familjen. Tips från Peter Bratt, byggskadespecialist på Länsförsäkringar och expert hos Vi i Villa. Foto: Istockphoto

Gå ronden för husets skull!

Fasad

Gör en årlig kontroll av husets klimatskal så slipper du onödigt dyra reparationer. Vig en solig ledig vårdag till att gå ronden.

Annons
Vintern har varit kall och snörik och många husägare har nog fasat för vad för slags skador som kan ha uppstått. Men Vi i Villas husdoktor Peter Bratt som även är byggskadespecialist på Länsförsäkringar menar att ett ordentligt byggt hus klarar även en hård vinter. För den skull kan du inte slå dig till ro. Gör en ordentlig besiktning av huset klimatskal, tak och fasader, så ser du om något behöver åtgärdas.

- Ta en ledig dag när det är fint väder och gå igenom huset från topp till tå. Det behöver inte ta en hel dag. Notera de förändringar som du ser så att du kan följa dem. En spricka i fasaden, som plötsligt blivit dubbelt så stor bör alltid åtgärdas, säger Peter Bratt.

Ett tips är att fotografera sprickbildningar och att markera sprickans längd med en blyertspenna. Då ser du vid nästa års rond om till exempel sprickorna fortsatt att löpa.

Börja med hatten

Taket är husets hatt och viktigt att titta på. Gå upp på taket och se hur det ser ut. Ligger takpannorna kvar? Finns det några trasiga som behöver bytas ut? Lyft på några pannor och se så att inte takpappen är skadad. Har det uppstått svackor?

- Svackor kan innebära att regelverket har fått sig en knäck. Om så har skett har de ofta inte uppstått på grund av snötrycket. Det är troligare trampskador då man har varit upp på taket för att skotta alternativt röta.

När du ändå är uppe på taket så inspektera även hängrännor och stuprör. Ligger det fullt av smuts i dem? Har de knäckts av snötyngden? Häll vatten i dem och se om det rinner i riktning mot stupröret. Täta med elastiskt fogkitt där det behövs annars kommer vattnet att rinna längs med fasaden som kan leda till fuktskador.

- Efter de utvändiga besiktningarna av taket är det bra om du kan titta på det underifrån från vinden. Lys med en ficklampa och leta efter mörka fläckar, säger Peter.


Felaktigt monterade fönsterbleck kan orsaka fuktproblem. Foto: Fotoaktuten.se

Istället för rabatt. Plantor planterade i lådor stående på backen längs husväggen. Foto: Fotoaktuten.se

Fortsätt med fasaden

För putsade fasader har den gångna vintern ställt till med problem. Fukt har trängt in i små sprickor och bildat frostsprängningar som kan ha lossat stora sjok.

- Jag råder att ta hjälp av murare eller annan fackkunnig när det kommer till större jobb. Det kan vara svårt att veta vilken slags puts man har och att få till rätt färgnyans.

Mindre fina sprickor kan du dock täta själv med hjälp av elastisk fogmassa. Och som vi tidigare nämnt, håll koll på sprickorna så du kan åtgärda dem innan de blir för stora.

- En fin smal spricka kanske du inte behöver göra något åt men om den glipar bör den tätas med syntetisk tätmassa så att inte fukt tränger in.

När det gäller putsade fasader är det viktigt att kontrollera med jämna mellanrum att vatten inte kan komma in vid infästningar, som till exempel stiften till stuprörssvepen, fönsterbleck, markis och belysningsarmaturer.

- En del verkar tro att det inte är så viktigt att tänka på tätningen för putsade fasader. Men det är jätteviktigt att se till att det är tätt så att inte fukt tränger in.

Annons

Byta brunnarna och se över dränering

För att undvika att nästa års vårflod tränger in i källaren kan det vara idé att byta ut golvbrunnarna. Om du sätter in nya så välj brunnar med bakvattenlås. Men du kanske inte behöver byta ut hela brunnen.

- Nyare brunnar går ofta att komplettera med ett bakvattenlås som tillbehör. Det blir både billigare och enklare än att byta ut hela brunnen. 

Även brunnarna utomhus och spygatter bör du kontrollera.

- Förr var det vanligt att koppla spygatten till det avloppet. Det går bra så länge det inte är stora flöden. Men blir det till exempel ett skyfall så trycks vattnet baklänges via avloppet in i huset.

Vid byte av din utvändiga brunn eller spygatt som är kopplad till avloppet tycker Peter att du ska kontakta din kommun för att få reda på hur du ska göra. Anlita sedan en auktoriserad VVS-installatör för att utföra själva jobbet. Om dräneringen börjar bli uppåt 30 år är det läge att se över den.

- Passa på nu när rot-avdraget finns. Det mesta i det här är arbetskostnad, materialet är bara en liten del, så det är ekonomiskt fördelaktigt att göra detta nu.

4 maj 2010

0 Kommentarer

1

Ska du måla om en fasad?

Ken Kennard, Vi i villas målarexpert ger tips om målning.

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

I vårens skarpa sol blir mycket tydligt. Som exempelvis, att ens husfasad måste tvättas. Men det kan göras på ett hyfsat miljövänligt vis.

0

Boktips maj -07

Vare sig du står i begrepp att köpa nytt hus eller känner att det vore bra med en översyn av ditt nuvarande, är det bra med lite facklitteratur att...

0

Råd & Rön testar: Enkel och effektiv isolering

Lösull sprutas in som isolering på många vindsbjälklag, både i nybyggda hus och som tilläggsisolering i gamla hus. Läs Råd Röns test här.

1

Att göra i april (kanske...)

I april är det dag att se över husets utsida, fräscha upp och kanske måla. Mässbesök kanske också hinns med.

0

Vilken hustyp är du?

Säg mig vilken hustyp du gillar och jag ska säga dig vem du är!

1

Arkitektens råd för bästa utbyggnaden

Är det dags att ge huset större yta? Ett uppdrag som är både svårt och roligt. Tänk vilka oändliga möjligheter det finns. För att få ett bra slutresulta...

1

Bekväma fasader

Trött på att underhålla fasaden? Idag finns det flera alternativ för villaägare som vill slippa att skrubba och måla. Vad sägs till exempel om en fasadp...

0

Byt ut det skadade stupröret

Ett stuprör av plast håller i många år, men om du till exempel kör på det med en fullastad skottkärra spricker det eller går sönder. Som tur är kan du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons