Checklista för ombyggnaden!

Huset är för litet – eller så är familjen för stor. Flytta eller bygga ut är frågan. Det här bör du se över innan det är dags för själva bygget.


<!– –>Det finns många frågor som dyker upp när man väl bestämt sig för att bygga ut sitt hus: vad kommer det att kosta, för vad behövs bygglov och hur lång tid det tar? Vad ska man ha för avtal med hantverkaren? Allt detta ska vi försöka besvara i den här artikeln.

Förutsättningar. Börja med att skaffa fram en detaljplan över din tomt. Den får du av byggnadsnämnden eller byggnadskontoret i din kommun. Här finns den information du behöver över din tomts förutsättningar. När du identifierat vilken typ av utbyggnad du vill göra är det klokt att börja skissa på egen hand. Ta sedan med dig dina drömmar och skisser till en arkitekt. Bra ritningar underlättar för att få igenom ett snabbt bygglov. Och arkitektens kunskap gör också att det finns mindre risker i byggprocessen för att något går fel.

Bygglov. Du behöver bygglov för tillbyggnad, rivning, exteriör förändring, väsentlig förändring av marknivå samt om du inreder till exempel garaget till något annat. Man behöver även bygglov för att till exempel ta upp ett nytt fönster i fasaden eller ändra färg på huset.

Bygglovet ansöker man om hos byggnadsnämnden i den kommun där fastighet/tomt ligger. Ansökan är skriftlig. Ju noggrannare ansökan är desto troligare är ett snabbt svar. Räkna ändå med att det kan ta flera veckor från inlämnande till att du får svar. När bygglovet är beviljat har man två år på sig att starta bygget.

Bygganmälan. Innan bygget sätts igång måste en byggherre utses – vanligtvis ägaren av fastigheten. Byggherren har ansvaret för att allt går rätt till. För att få tillstånd att påbörja bygget görs en bygganmälan, detta görs senast tre veckor före själva bygget påbörjas. Ibland bestämmer byggnadsnämnden att det behövs ett byggsamråd. Detta samråd är till som en hjälp för att stämma av om det finns ett behov av kontroll. Det kan behövas till exempel om det finns speciella miljöhänsyn eller kulturella hänsyn att ta i området.

Kvalitetsansvarig. Byggherren utser en kvalitetsansvarig. Denne ska delta i eventuellt byggsamråd med byggnadsnämnden och ansvarar för att kvalitetsplanen följs. För att hitta en kvalitetsansvarig kan du kontakta ett byggkonsultföretag i ditt område. Du kan till exempel söka på ordet ”byggkonsult” via exempelvis www.eniro.se eller på www.villahjalpen.se

Hantverkare. När alla handlingar är klara och bygglovet godkänt är det dags att hitta hantverkare. Kolla upp och ta referenser från bekanta eller prova Vi i Villas tjänst www.villahjalpen.se

Försök så långt det är möjligt att få ett fast pris. Avtalet mellan dig och hantverkaren bör vara skriftligt och baserat på ett bra standardformulär. RO-formuläret som du hittar hos Konsumentverket är ett sådant.

Bidrag. När du bygger om och till finns det olika bidrag du kan ansöka om. Information finns på Boverket www.boverket.se

Byggbesiktning. När bygget är klart ska det göras en slutbesiktning, och efter garantitidens utgång göras en garantibesiktning. Detta kan göras av en byggkonsult eller besiktningsman som företräder byggherren. Fastighetsmäklare på din ort kan ofta tipsa om bra besiktningsmän.

Arkitekt Conny Strandell, Strandell Arkitektkontor, Kungsbacka. www.konsulthuset-kba.com/strandell/

Fyra viktiga frågor:

  • Vilka förutsättningar har vi?
    Får vi bygglov för en tillbyggnad?
    Vilka lån kan vi få och har vi råd?
  • Vilken tillbyggnad tål vårt hus?
    Vilken teknisk uppbyggnad och konstruktion har huset?
    Vad ger husets karaktär och utseende för ramar?
  • Hur vill vi ha det utfört?
    Vilka drömmar och behov har vi?
    Vilka ytor och funktioner behöver vi?
    Hur ska det se ut?
  • Hur får vi det utfört?
    Vem ska rita och projektera?
    Ska vi bygga själva eller anlita entreprenör – och i så fall vem?
    Utdrag ur boken ”Bygga till” av Lena Sjöström Larsson och Kerstin Wergeni-Wasberg på ICA bokförlag.

När något går fel

När du anlitar en reparatör, hantverkare eller någon annan näringsidkare för att få en tjänst utförd har du ett lagstadgat konsumentskydd.

Men det är det viktigt att ha papper på allt. Från och med den 1 januari 2005 finns det särskilda bestämmelser i konsumenttjänstlagen för småhusentreprenader, det vill säga arbeten med att bygga eller bygga till en- eller tvåbostadshus. Övriga bestämmelser i konsumenttjänstlagen gäller också, så länge de särskilda bestämmelserna om småhusentreprenader inte säger något annat.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar