Arkitektens råd för bästa utbyggnaden

Är det dags att ge huset större yta? Ett uppdrag som är både svårt och roligt. Tänk vilka oändliga möjligheter det finns. För att få ett bra slutresultat är en arkitekt en vän på vägen.


Arkitektens roll i en utbyggnadsprocess är egentligen att göra verklighet av drömmar. Kanske ibland att ta ned drömmarna till verkligheten. En arkitekt kan också vidga drömmar – se möjligheterna du själv inte visste fanns. Att rita hus och utbyggnader är deras jobb, så ta hjälp av dem när det är dags för att bygga ut huset.

– Det viktigaste när det gäller att bygga ut huset är hur man förhåller sig till den befintliga byggnaden, säger Beata Grepe, arkitekt på GRAD arkitekter. Om man väljer att fortsätta i samma stil bör man göra det utan kompromisser, och det ställer stora krav på detaljutförande som fönster, snickerier, takfötter. En standarddörr från byggvaruhuset kan i värsta fall förstöra helhetsintrycket.

Ny familj med nya behov flyttar in i 50-tals villa. Men vad har egentligen huset för möjligheter? Det är dags att anlita en arkitekt!

En utbyggnad med tydlig markering. Villa L i Täby illustrerar hur ett material subtilt kan markera utbyggnaden. Här fortsätter det nya plåttaket som fasad ner till marken. Ritat av GRAD arkitekter.

Ibland kanske man istället väljer att markera det nya tillägget på ett tydligt sätt. I så fall bör den ändå samverka med den befintliga situationen, hus och tomt.

– Ett ufo som har landat i trädgården kan vara spännande och relevant i vissa fall, säger Beata Grepe, men passar inte i alla sammanhang.

Här ett exempel på ”ufot”. Det är en skiss till uterum i Enskede, en inglasad volym har landat i trädgården. Ritat av GRAD arkitekter.

En utbyggnad sker ju för att det finns en önskan om mer utrymme invändigt. För de flesta rör det sig om en önskan och ett behov av fler rum. Men du bör också utnyttja chansen att ifrågasätta och eventuellt förändra planlösningen. Just detta kan vara svårt som privatperson att se. Vilka möjligheter ger olika alternativ och vad kommer det att kosta? Det är här arkitekten kan hjälpa till.

– För oss som arkitekter är det en intressant utmaning att utbyggnaden blir en naturlig fortsättning av huset, som samtidigt på ett subtilt sätt vågar synas, säger Sébastien Corbari, arkitekt på GRAD arkitekter.

– Det kan man göra på flera olika sätt, genom att introducera ett nytt material på tak eller fasad, eller att använda existerande material eller kulör i ett nytt formspråk. Använder man samma husform i tillbyggnaden kan man skilja ut det nya med hjälp av andra fönstermått och proportioner. Konsten är att hitta rätt balans. Målet är att utbyggnaden blir ett tillskott som gör hela huset bättre än tidigare.

5 råd från arkitekten

  1. Förhållandet till den befintliga byggnaden. Antingen fortsätter man i samma stil, eller så markerar man det nya på ett tydligt vis.
  2. Tomtens förutsättningar? Var kan man skapa sollägen och öppna nya utsikter? 
  3. Storleken spelar roll. Försök att bortse ifrån tomtens byggrätt i början, och tänk istället på hur stor tillbyggnaden kan vara utan att äventyra det ursprungliga husets karaktär.
  4. Planlösningen invändigt. En utbyggnad kan vara mer än adderad yta och mer rum. Det kanske innebär nya möjligheter för hela husets planlösning. Passa på att se över detta.
  5. Utvändiga material på kreativt sätt. Det skapar en stark identitet till det utbyggda huset.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar