Dränering – en viktig del i husets skötsel

Det kommer många frågor angående dränering till viivilla.se´s redaktion. I den här artikeln försöker vi reda ut begreppen.


Det kommer många frågor angående dränering till redaktionen. I den här artikeln försöker vi reda ut begreppen. Foto: Hans Björkman

Det finns två starka skäl till varför man skall dränera. Den ena är att det regnar här i landet – till skillnad från vissa ökenartade platser i Afrika. Det blir ungefär 600 mm per år, vilket innebär att på varje kvadratmeter blev det 60 cm stående vatten om det inte rann undan. Den som har goda matematikkunskaper kan försöka räkna ut hur många tusen liter det här blir på det egna taket eller den egna tomten. Varje år!!!

Det andra skälet är att trä – som är vårt huvudsakliga byggnadsmaterial -inte tål vatten på lång sikt. Träet kommer att brytas ned av svampar och mikroorganismer som kräver vatten för att kunna utvecklas. Inget vatten innebär inga rötsvampar. Precis som vi vill ha det.

Det är därför som alla hus måste dräneras för att så gott det går skall kunna hindra vatten från att komma i kontakt med trämaterialet. Helst skall man sänka grundvattensnivån med 30 cm under källargolvet eller betongplattan för att vara någotsånär säkra på att dräneringen fungerar.

Vattnet måste stoppas tidigt

Ett bra dräneringssystem börjar vid planläggningen av husen. Helst skall det ligga på en förhöjning i terrrängen så att regnvattnet i marken – för det rinner ju också – rinner bort från huset. Sluttar marken mot huset måste vattnet stoppas så tidigt som möjligt med dräneringsrör eller dräneringsslangar. Dessa gräver man ner i marken och leder bort så långt möjligt från husen. För att inte ingångshålen i dräneringsslangen ska täppas igen ska slangarna ligga i makadam eller skyddas av geotextil.

Vattnet vid huset kommer uppifrån. Därför ska alla hängrännor och stuprör vara funktionsdugliga och leda ned vattnet i dräneringssystemet. Som i sin tur skall sända bort det så långt det går.

Har man källare på huset skall källarmuren vara så tät som möjligt. Detta brukar man kunna åstadkomma genom att stryka asfalttjära på väggen eller genom att placera dränerande skivor utanpå källarväggen. Dessa finns i flera fabrikat som är uppbyggda av skilda material. Kolla i byggmaterialhandeln vilka prisskillnader som finns och välj det som du får förtroende för.

Det måste också finnas kapillärbrytande skikt utanför och under husen. Makadam är ett sådant kapillärbrytande skikt. Det här beror på att vattnet inte kan klättra uppåt om det är glest mellan klättermaterialet som det är i makadam. Men i sand – där sandkornen ligger tätt packade – kan vattnet stiga långt över marknivå tack vare kapillärkraften.

Håll källarväggen torr

Det är mycket att tänka på när man funderar kring dräneringen av det egna huset. Huvudprincipen är dock att allt vatten skall ledas bort från huset på något sätt och att källarväggarna skall hållas så torra som det någonsin går – genom åtgärder på utsidan. Men alldeles torrt kanske det aldrig kan bli – mark är egentligen alltid fuktig. Det är den fukten som gör att växter överhuvudtaget kan finnas. Och mark är också alltid varm – gräver man ned sig en bit blir marken +4 grader. Där har vi förklaringen till att en jordkällare kan hålla frosten borta även under de värsta vinterstorms-dagarna.

Vi har fått massvis med detaljerade frågor om dränering till Vi i villa-redaktionen. Frågor om det ena dräneringsmaterialet är bättre än det andra. Frågor om man verkligen behöver dränera. Ja – det måste vara dränerat – men vilket dräneringsmaterial som är bäst är svårare att besvara.

Dränering kostar

Tyvärr kostar allt som har med dränering att göra en massa pengar. Det är inte så konstigt om man tänker på vad som behöver göras: gräva upp kring huset med grävskopa – tjärstryka och lägga isoleringsmaterial, köpa dräneringsmaterial och makadam samt att återställa trädgården med alla växter som grävmaskinen förstörde. Det är ungefär som med tak – det här är delar av huset som bara MÅSTE fungera på ett bra sätt. Man kan inte ha ett hus med läckande tak. Man kan inte heller ha ett hus med läckande källare. Det är priset för att vara villägare. Det borde vara avdragsgillt.

Sök på Internet

Den som vill ha ytterligare uppgifter om det här kan kolla på Internet. Dels kan man söka på de skilda produktnamn som är förknippade med dränering, dels kan man söka på ord som dränering, markfukt och vattenavledning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar