Annons

Allt om dränering

När det kommer till husdränering är det viktigt att ha koll på vad man ska och själv kan göra. Våra hus utsätts för en hel del kyla och fukt under den långa vintern och ibland kan det orsaka fuktskador. I kategorin om dränering får du lära dig hur du gör en hälsokoll på huset, hur du känner igen tecken på fukt, samt tips och råd för att åtgärda fuktproblemen.

 

Vad du ska tänka på när du dränerar

Har du otur kan huset drabbas av fukt, mögel och vattenskador. För att förhindra fuktproblem är det viktigt att dräneringen fungerar som den ska. Att dränera om huset är dyrt, men att låta bli är inte att rekommendera. Lär dig hur du hittar tecken på fukt och hur du bör gå tillväga under ett dräneringsarbete här.

 

Starta våren med dränering och husfix

Till våren är det en god idé att rensa hängrännor, rör och kanske till och med dränera huset. Björn Christiernsson berättar att man ibland inte behöver dränera huset utan att det kan räcka med att förbättra ventilationen eller tillföra en värmekälla. Han lämnar även dräneringstips till både proffset och nybörjaren.

 

Vänta inte med dräneringen

Försök att vara uppmärksam på fukt och vattenskador så du vet när det är läge för en ny husdränering. Peter Bratt lämnar expertråd när det kommer till att dränera huset. Han förklarar bland annat att du behöver tillämpa en del åtgärder i källaren inför ett dräneringsarbete, hur du rustar ditt hem för framtida fukt och vattenangrepp samt bästa tidpunkten för ett dräneringsjobb.

 

Hälsokoll på huset

Det kan framförallt vara en bra idé att göra en ordentlig hälsokoll på huset efter vintern. Det är viktigt att hålla väggar, tak och fönster i god kondition annars kan det komma in fukt. Peter Bratt lämnar flera expertråd bland annat kring när det är dags för dränering av källaren.

 

Dränera inte i onödan

Innan du börjar dränera huset är det viktigt att verkligen känna till vad problemet är. Det är skillnad mellan fukt och vatten. Fukt kan inte ledas bort i en dräneringsledning. Dräneringens huvudsakliga uppgift är att leda bort ytvatten från husets grund och skydda mot vattenflöden. Undrar du om det är ett fuktskydd eller en dränering du behöver för ditt hus? Ta en titt här och lär dig analysera de olika fuktproblemen.  

 

Skydda dig och villan mot översvämningar

Bor du där det finns risk för höjda vattennivåer? Då bör du förbereda dig med exempelvis barriärer och pumpar. Vi i Villa listar saker som är bra att ha hemma ifall det skulle bli översvämning. 

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
0
Våren är här och det är dags att rensa hängrännor och rör, eller kanske till och med dränera huset. Här är Björn Christiernssons bästa tips denna...
0
Snön har smält, fåglarna kvittrar och solen värmer. Men hur mår ditt hus efter vintern? Dags att göra en hälsokoll. Vår expert Peter Bratt guidar...
0
Expertens guide för att kontrollera och underhålla fönster samt tips på hur du ser över husgrunden så att inte fukt tränger in.
2
Dränera huset, inte plånboken. Förvissa dig därför alltid om att dräneringsarbetet och kostnaderna är motiverade. Kanske är det istället ett fuktskydd...
5
Det kommer många frågor angående dränering till viivilla.se´s redaktion. I den här artikeln försöker vi reda ut begreppen.
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons