Annons

Allt om dränering

När det kommer till husdränering är det viktigt att ha koll på vad man ska och själv kan göra. Våra hus utsätts för en hel del kyla och fukt under den långa vintern och ibland kan det orsaka fuktskador. I kategorin om dränering får du lära dig hur du gör en hälsokoll på huset, hur du känner igen tecken på fukt, samt tips och råd för att åtgärda fuktproblemen.

 

Vad du ska tänka på när du dränerar

Har du otur kan huset drabbas av fukt, mögel och vattenskador. För att förhindra fuktproblem är det viktigt att dräneringen fungerar som den ska. Att dränera om huset är dyrt, men att låta bli är inte att rekommendera. Lär dig hur du hittar tecken på fukt och hur du bör gå tillväga under ett dräneringsarbete här.

 

Starta våren med dränering och husfix

Till våren är det en god idé att rensa hängrännor, rör och kanske till och med dränera huset. Björn Christiernsson berättar att man ibland inte behöver dränera huset utan att det kan räcka med att förbättra ventilationen eller tillföra en värmekälla. Han lämnar även dräneringstips till både proffset och nybörjaren.

 

Vänta inte med dräneringen

Försök att vara uppmärksam på fukt och vattenskador så du vet när det är läge för en ny husdränering. Peter Bratt lämnar expertråd när det kommer till att dränera huset. Han förklarar bland annat att du behöver tillämpa en del åtgärder i källaren inför ett dräneringsarbete, hur du rustar ditt hem för framtida fukt och vattenangrepp samt bästa tidpunkten för ett dräneringsjobb.

 

Hälsokoll på huset

Det kan framförallt vara en bra idé att göra en ordentlig hälsokoll på huset efter vintern. Det är viktigt att hålla väggar, tak och fönster i god kondition annars kan det komma in fukt. Peter Bratt lämnar flera expertråd bland annat kring när det är dags för dränering av källaren.

 

Dränera inte i onödan

Innan du börjar dränera huset är det viktigt att verkligen känna till vad problemet är. Det är skillnad mellan fukt och vatten. Fukt kan inte ledas bort i en dräneringsledning. Dräneringens huvudsakliga uppgift är att leda bort ytvatten från husets grund och skydda mot vattenflöden. Undrar du om det är ett fuktskydd eller en dränering du behöver för ditt hus? Ta en titt här och lär dig analysera de olika fuktproblemen.  

 

Skydda dig och villan mot översvämningar

Bor du där det finns risk för höjda vattennivåer? Då bör du förbereda dig med exempelvis barriärer och pumpar. Vi i Villa listar saker som är bra att ha hemma ifall det skulle bli översvämning. 

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Gör det själv
0
Våren är här och det är dags att rensa hängrännor och rör, eller kanske till och med dränera huset. Här är Björn Christiernssons bästa tips denna...
Gör det själv
0
Snön har smält, fåglarna kvittrar och solen värmer. Men hur mår ditt hus efter vintern? Dags att göra en hälsokoll. Vår expert Peter Bratt guidar...
Fönster
0
Expertens guide för att kontrollera och underhålla fönster samt tips på hur du ser över husgrunden så att inte fukt tränger in.
Dränering
2
Dränera huset, inte plånboken. Förvissa dig därför alltid om att dräneringsarbetet och kostnaderna är motiverade. Kanske är det istället ett fuktskydd...
Dränering
5
Det kommer många frågor angående dränering till viivilla.se´s redaktion. I den här artikeln försöker vi reda ut begreppen.
Dränering
0
De senaste åren har kraftiga regn gett översvämningar och ras på flera håll i landet och det troliga är att det kommer att bli allt vanligare.
Dränering
1
Fukt, mögel och vattenskador. För att förhindra fuktproblem är det viktigt att dräneringen fungerar som den ska. Att dränera om är dyrt, men att låta...
Dränering
2
Som chefredaktör för Vi i Villa – Sveriges största tidning!
Dränering
4
Flagnade färg och fuktfläckar på källarväggen - hur allvarligt är det? Hur vet jag att dräneringen fungerar? Och när är det läge att byta?
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons