I samarbete med Uretek

Därför är det viktigt att reparera en sättning på huset

Byggnadsvård

Tror du att du har råkat ut för en sättning på huset? Då gör du bäst i att reparera skadan så fort som möjligt. Här är allt du behöver veta om sättningsskador.

Annons

Är du orolig för att ditt golv lutar eller för sprickan i fasaden? Det kan vara ett tecken på att ditt hus har satt sig. Uretek berättar vilka fler tecken du ska leta efter och vad som händer om du inte fixar problemet!  

 

Det här kan orsaka en sättning på huset

 • Läckande eller trasiga avloppsledningar.
 • Bristfälliga grundarbeten.
 • Vibrationer från tung trafik utanför ditt hus.
 • Dåligt packad fyllnadsjord under ditt hus.

 

Tecken på sättningar

Tecken på att ditt hus har satt sig är bland annat att du har ett lutande golv, glipor mellan golv och golvlister, sprickor i väggar och golv.

 

Konsekvenser av sättningar

Följderna av en marksättning kan leda till allvarliga skador på ditt hus. 

 

Har ditt hus satt sig kan det leda till allvarliga skador på ditt hus. Här är några av riskerna som kan ske:

 • Huset kan förlora sitt värde.
 • Du kan få estetiska problem. Till exempel så kan det leda till glipor mellan vägg och golv, sprickor och dörrar som inte går att stänga.
 • Skador på rör och elledningar.
 • I absolut värsta fall kan huset rasa.

 

Vad gör jag om jag tror att huset har satt sig?

Har du upptäckt en spricka i fasaden? Var inte orolig, det kan röra sig om en spricka som uppstår av att huset rör på sig naturligt. Men för att vara på den säkra sidan är det bäst att kontakta en expert som kan komma och titta på problemet för att ge ett utlåtande. Tänk på att ju fortare du reparerar skadan desto mindre blir den totala kostnaden för reparationen.

 

Annons

Måste man reparera en sättning?

Svaret är ja. Ett sättningsproblem och dess skador som uppstår kommer inte att försvinna med tiden. Reparerar du inte skadan kan problemet förvärras, därför är det viktigt att kontakta en expert för hjälp.

 

Reparera skadan och förbättra ditt hus

Här är de positiva effekterna av att reparera en sättningsskada:

 • Du får en bättre standard i ditt hem och får en enklare vardag eftersom du slipper problem med att försöka stänga dörrar etc.
 • Du förlänger husets livslängd.
 • Du bibehåller (och kanske till och med ökar) värdet på huset.
Sara Åhlström
12 maj 2017

0 Kommentarer

I samarbete med Uretek

6 frågor och svar om sprickor och sättningar i huset

Vad är en sättningsskada och vad gör jag om jag upptäcker en spricka i fasaden? Uretek svarar på 6 vanliga frågor om sättningsskador i huset.

0

Villaägarens snöansvar

Vilket ansvar för snöröjning du har som villaägare skiljer sig lite beroende på var i landet du bor.

2

Vinterrusta huset - här är checklistan!

Plötsligt är det för sent, då står grillen där översnöad och en gammal kratta sticker upp ur en ishård snödriva. Vill du slippa en sådan vinter till –...

0

Dags att gå husesyn!

När du ändå är ute och njuter i vårsolen - passa på att inspektera huset och se efter hur det klarat höstens och vinterns prövningar. Här får du Vi i...

0

Byggnadsvård - från gräsrotsrörelse till retroinredning

Som en följd av - eller möjligen som en reaktion mot - det ökade hemmafixandet, tycks intresset för det egna husets kulturhistoriska värden ha vaknat...

0

Byggvård för villa, torp och fäbod

Byggnadsvård börjar bli en folkrörelse. Nu ska alla lära sig spänna takpapp, kitta fönster och blanda linoljefärg. Efter att ha sett Ernst och grabbarna...

22

Allt om dolda fel!

Frågor om så kallade dolda fel hör till de allra vanligaste till våra experter. Här låter vi vår jurist, Robert Kiejstut, besvara ett antal olika frågor...

0

Sveriges vackraste villa får byggnadsvårdspris

Sveriges vackraste villa, villa Victor i Östersund, har vunnit Heimbygdas byggnadsvårdspris för bästa nybyggnad skriver Länstidningen i Östersund.

0

Skapa stilen med rätt detaljer!

Renoverar du ett gammalt hus? Vi har samlat prylarna du behöver för att skapa den rätta stilen först just ditt hus födelseår.