Annons

Så hittar du husets tidstypiska stil! 70-tal

Byggnadsvård

För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att bevara! Här får du tips och goda råd om du vill renovera, men ändå behålla den tidstypiska känslan i ditt 30-, 50-, eller 70-talshus.

Annons

70-tal – inte alls charmlöst!

Under 70-talet byggdes massor av bostäder i miljonprogrammet, mest höghusområden, men även många småhus, särskilt kedjehus. Detta gör 70-talshuset till det vanligaste småhuset i Sverige.

–Kanske har det inte gått tillräckligt lång tid för att vi ska uppskatta 70-talets egenvärde, för de flesta känns stilen hopplöst charmlöst, funderar Vicki Wenander. Men nu börjar trenden vända. Priset på begagnad 70-talsinredning ökar snabbt på andrahandsmarknaden.

Om nu inte charmfaktorn i ditt 70-talshus känns så hög kompenseras detta väl av funktion. På 70-talet tänkte man verkligen till när det gäller planlösning. Rummen är lagom stora, köken rejäla och planlösningen spatiös.

Många 70-talshus är utrustade med bastu som sällan används. Det är synd att bara använda det som skräpförråd, kanske kan det istället bli ett bra skafferi, något som moderna hus ofta saknar? Däremot ska du tänka till lite extra innan du kastar ut en bidé i badrummet. Har du småbarn fungerar den perfekt som tvättställ till de minsta. Likaså är barköket mycket praktiskt. Vill du få in mer ljus kan du spara bänken och bara ta bort överskåpen, men då förlorar du å andra sidan bra förvaringsutrymmen.

70-talet är också känt för en tid av gör-det-själv-anda trots att allt färre utbildade sig till hantverkare. Är du nyinflyttad i en 70-talsvilla som haft samma ägare hela tiden kan det vara klokt att kontrollera att viktigare renoveringar är gjorda på ett fackmässigt sätt.


Därför trivs jag i mitt sjuttiotalshus!

Vi flyttade in när huset var nytt 1971. Sedan dess har vi byggt altan, putsat om, bytt ut de flesta innertak av plast, tapetserat och bytt heltäckningsmattor mot nya golv, men inte gjort några större renoveringar. Huset har en planlösning som fungerat väldigt bra genom åren, från det att våra två döttrar bodde hemma till nu när jag bor ensam. Särskilt nöjd är jag med det stora, ljusa köket med matplats i söder. Det enda jag skulle önskat – även om det är omöjligt - är att det hade varit bra om huset haft bergvärme, istället för olja, från början!


Bibbi Gustawson, pensionär, Gnesta. Bor i ett putsat enplanshus byggt 1971

Därför trivs jag i mitt sjuttiotalshus!

Vi flyttade in när huset var nytt 1971. Sedan dess har vi byggt altan, putsat om, bytt ut de flesta innertak av plast, tapetserat och bytt heltäckningsmattor mot nya golv, men inte gjort några större renoveringar. Huset har en planlösning som fungerat väldigt bra genom åren, från det att våra två döttrar bodde hemma till nu när jag bor ensam. Särskilt nöjd är jag med det stora, ljusa köket med matplats i söder. Det enda jag skulle önskat – även om det är omöjligt - är att det hade varit bra om huset haft bergvärme, istället för olja, från början!Verner Pantons klassiska lampa Flowerpot.

1 890 kronor, Design-online.

Vicki Wenander, bebyggelseantikvarie och byggnads-ingenjör, tycker att man ska skynda långsamt och känna in huset innan man börjar renovera. Foto Jenny Askenfors

Vicki om 70-tal:

Vad är rätt?

På 70-talet var furu populärt, både i möbler och inredning. 70-talstrappan i numera gulnad furu är klassisk, liksom nymodigheten gillestugans furupanel. Allt detta går att behålla. Känns den alltför gulnad och ful kan du måla den i en ljus kulör så att inte rummet upplevs som murrigt. Gamla heltäckningsmattor bör av hygieniska skäl troligen bytas ut, men kan ersättas med moderna, betydligt mer lättskötta textila golv.

Annons

Plastgolven kom också stort, och då ofta i kraftiga färger. Ytterligare en golvbeläggning som blev vanlig var så kallad kork-o-plast, lackade kvadratiska plattor av pressad kork. Det är ett mycket tåligt material, perfekt för exempelvis hallen.

70-talet var också fototapeternas årtionde, de blev snabbt populära fondväggar, gärna med bilder av natur och exotiska resmål. Har du tur kan du än idag få tag på fototapeter i original från den här tiden, men det finns också många nytryck med samma känsla.

Vad är fel?

Innertak av uppspänd plast är knappast någon fullträff när det gäller brandsäkerhet. Finns de kvar bör du byta ut dem. Likaså är dörrfoder och golvlisterna av plast, enkla att byta till släta kopior i trä utan att man förlorar känslan. Måla med vit eller brun blank lackfärg för den rätta finishen.

Tidstypiska 70-talsdetaljer:

 • Medaljongtapeter, gärna i sammet.
 • Lackfärgsmålade snickerier i starka kulörer.
 • Marimekko
 • Manchester
 • Furu
 • Släta, stora radiatorer.
 • Mönstrade plastmattor.
 • Pop-affischer.
 • Brunt, mörkgrönt och orange.
 • Dörrtrycken i plast.
 • Färgat sanitetsporslin.
 • Köksmaskiner i rött, grönt och gult.

Tidstypisk tapet från början av 70-talet. Nr 1872, 475 kronor/rulle på interiör 1900.

Marimekkos populära mönster ”Unikko” här som tapet, cirka 795 kronor/rulle, Tapetorama

Nytryckt tapet med 70-talsinspiration, nr 11139 från kollektionen Wall Kotyr, cirka 400 kronor/rulle, Decor Maison

Nja, kanske inte så lockande ännu, men visst var det mustigt som en höstgryta? Foto: Lena Kolle/Johnér

Drömköket i 1973 års upplaga var brunt, orange och lackfärgsmålat.

Leta på loppis eller håll ögonen öppna vid renoveringar i närheten så kan du hitta så här läckert 70-talskakel. Finns det inte så många plattor kan du alltid ha en enfärgad bas och enbart dekorera med dem, tex över handfatet.

Kataloghusen byggda på 70-talet utrustades ofta med den här typen av lysknappar i plast.

Boktips! – Läs mer om husets speciella karaktär

Så byggdes villan, Björk, Nordling, Reppen, Formas.

Dags att renovera, var rädd om detaljerna, Sjöström Larsson, Wergeni- Wasberg, Ica Bokförlag.

Villaträdgårdens historia – Ett 150-årigt perspektiv, Åsa Wilke, Prisma förlag.

Bevara och sköta en gammal trädgård, Christina Ilminge, Prisma förlag.

Frågor och svar om byggnadsvård, Roger Lindbom och Vicki Wenander, Balkong förlag.

Funkis – stilen som byggde Sverige, Ingrid Sommar, Forum förlag.

Det svenska folkhemsbygget – om Kooperativa Förbundets arkitektkontor, Lisa Brunnström, Arkitektur Förlag.

Köpinformation

Byggfabriken.se www.byggfabriken.se 08-640 25 75

Cc Höganäs www.cchoganas.se 077-447 35 00

Decor Maison www.decormaison.se 033-12 90 80

Designonline www.designonline.se 0480-44 99 20

Interiör 1900 www.interior1900.se 0511-341100

Kvänum www.kvanum.se 0512-79 77 00

Tapetorama www.tapetorama.se 040-50 50 85

1 november 2010

1 Kommentarer

2010-11-16
El-Nissen
Annons

Därför är det viktigt att reparera en sättning på huset

Tror du att du har råkat ut för en sättning på huset? Då gör du bäst i att reparera skadan så fort som möjligt. Här är allt du behöver veta om sättnings...

0

Villaägarens snöansvar

Vilket ansvar för snöröjning du har som villaägare skiljer sig lite beroende på var i landet du bor.

22

Allt om dolda fel!

Frågor om så kallade dolda fel hör till de allra vanligaste till våra experter. Här låter vi vår jurist, Robert Kiejstut, besvara ett antal olika frågor...

0

Smarta sajter för byggnadsvård

Vill du bli din egen hantverkare? Här är många smarta länkar att söka mer information på.

0

Svampen som äter upp hela huset

Äkta hussvamp är kapabel till att äta upp vitala delar av ett hus på några månader. Här får du veta allt du behöver om äkta hussvamp.

0

Sveriges vackraste villa får byggnadsvårdspris

Sveriges vackraste villa, villa Victor i Östersund, har vunnit Heimbygdas byggnadsvårdspris för bästa nybyggnad skriver Länstidningen i Östersund.

0

Konstruktionsfel i nybyggda hus

Har nya hus sämre kvalité än de hus som byggdes förr i tiden? Vi ställde frågan till vår expert Stephan Fickler som är bebyggelseantikvarie och arbetar...

0

Så hittar du husets tidstypiska stil! 50-tal

För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...

0

Så hittar du husets tidstypiska stil! - Funkis, 30-tal

För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons