Annons
Foto: Illustration Kathleen Heslin Carlson

Dags att gå husesyn!

Byggnadsvård

När du ändå är ute och njuter i vårsolen - passa på att inspektera huset och se efter hur det klarat höstens och vinterns prövningar. Här får du Vi i Villas egen gör-det-självexpert Jan Ohlis bästa tips.

Annons

Det är bra att gå en ordentlig husesyn åtminstone en gång om året, både inomhus och utomhus. Nu tidigt på våren är en perfekt tid för att se över husets utsida, innan växtligheten har satt fart och är i vägen eller skymmer. Gör du regelbundna kontroller av ditt hus upptäcker du snabbare even-tuella skavanker och de blir både enklare och billigare att åtgärda. Här är en lista med tio kontrollpunkter.

10 tips för ett vårutrustat hus

1. Kontrollera grunden. Du mår inte bra av att gå omkring med blöta strumpor, det samma gäller huset. Kontrollera att dräneringen fungerar, att grunden inte har några sprickor och att putsen är felfri. Var uppmärksam på mörka fläckar som kan vara tecken på instängd fukt. Hittar du skador, kontrollera varför så att du sätter in rätt åtgärder. Att fräscha upp grunden kan bli ett lyft för hela huset!

2. Gör översyn av taket, invändigt och utvändigt. Passa gärna på när det regnar rejält eller under snösmältningen, då ser du hur vattnet rinner och var det eventuellt tar sig in. Taknocken och snednockarna är också värda att kasta ett öga på. Kontrollera pannor, takpapp, plåtar med mera. Ta bort mossa, försäkra dig om att myggnät och liknande är täta.

3. Rensa hängrännorna från skräp. Kontrollera att stup-rören är hela, har fritt flöde och verkligen leder bort vattnet från huset, också ett bra regnvädersjobb. Skiner solen kan du istället spola eller hälla vatten i rännan längst bort från stupröret. Glöm inte att rensa avloppsbrunnen nedtill.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kvast.

4. Kontrollera skorstenen. Behöver trasiga fogar tätas? Skrapa i så fall ur dem och täta med murbruk. Kontrollera att plåtskoningen mellan tak och skorsten är hel och inte har rostat, det är en av husets svaga punkter. Om du inte använt skorstenen på länge bör du titta efter så att inte grenar eller skräp fallit ned i den, eller att fåglar använt den till bostad. En skorstensnock som inte kontinuerligt värms upp av rökgaser bör skyddas med en kåpa som hindrar snö och regn at tränga ned i rökkanalerna.

5. Gå fönstersyn. Är rutorna hela, behöver fönstren målas? Är fönsterhakar och bleck hela och sitter ordentligt fast? Byt ut löst sittande kitt och sätt dit nya tätningslister vid behov. Om fönsterna är felfria kanske du istället orkar med en fönstertvätt?

6. Kolla vindskivorna. Behöver de bytas? Målas? Vindskivor och knutar utsätts för tuffare slitage än övrig fasad.

7. Se över fasaden. Behöver träfasaden tvättas, målas om, eller förbättras på några utsatta ställen? Skrapa i så fall rent från lös färg och grundbehandla innan du målar. Se också efter så att inga brädor sitter lösa eller är rötskadade och behöver bytas ut. Är fasaden av tegel eller puts, leta efter sprickor i murbruk, betong och puts.

8. Ta bort ogräs och grenar som ligger mot husfasaden eller taket. De binder väta och kan ge upphov till fukt-skador i huset. Helst ska du heller inte ha rabatter precis invid husväggen…

9. Kolla utebelysningen så att inga sladdar blivit skadade under vintern och att alla lampor fungerar. Byt gärna till lågenergilampor, utomhus har du ingen användning för överskottsvärmen från vanliga lampor.

10. Se över tilluftsventilerna. Rengör filter och rensa från löv och annat skräp. Kontrollera även utomhusdelen på luftvärmepumpen om du har sådan. Slarva inte med stegen när du klättrar upp och ned på din inspektionsrunda. Det är bättre att lägga ned några minuter på att se till att den står stadigt, än att tillbringa sex veckor med gips… Kolla så att takstolarna och innertaket inte har blivit angripna av mögel. Det kan till exempel se ut som små, små grönsvarta prickar på träet...

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
21 februari 2006

0 Kommentarer

Annons

Därför är det viktigt att reparera en sättning på huset

Tror du att du har råkat ut för en sättning på huset? Då gör du bäst i att reparera skadan så fort som möjligt. Här är allt du behöver veta om sättnings...

0

Villaägarens snöansvar

Vilket ansvar för snöröjning du har som villaägare skiljer sig lite beroende på var i landet du bor.

0

Smarta sajter för byggnadsvård

Vill du bli din egen hantverkare? Här är många smarta länkar att söka mer information på.

0

Svampen som äter upp hela huset

Äkta hussvamp är kapabel till att äta upp vitala delar av ett hus på några månader. Här får du veta allt du behöver om äkta hussvamp.

0

Sveriges vackraste villa får byggnadsvårdspris

Sveriges vackraste villa, villa Victor i Östersund, har vunnit Heimbygdas byggnadsvårdspris för bästa nybyggnad skriver Länstidningen i Östersund.

0

Konstruktionsfel i nybyggda hus

Har nya hus sämre kvalité än de hus som byggdes förr i tiden? Vi ställde frågan till vår expert Stephan Fickler som är bebyggelseantikvarie och arbetar...

0

Så hittar du husets tidstypiska stil! 50-tal

För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...

0

Så hittar du husets tidstypiska stil! - Funkis, 30-tal

För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...

1

Så hittar du husets tidstypiska stil! 70-tal

För de flesta leder ordet “byggnadsvård” tankarna till gamla trähus från seklets början, men även modernare hus har sin speciella karaktär värd att...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info[email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons