Hur friskt är ditt vatten?

I Sverige har vi i överlag väldigt bra och friskt vatten. De hushåll som har kommunalt vatten behöver inte fundera över vattnets kvalité, då tester av vattnet sker regelbundet av kommunen. Men för de som har egen brunn eller källa så kan det vara idé att då och då testa sitt vatten.


Att dricksvattnet har bra kvalité är viktigt, eftersom det kan ha stor betydelse för hälsan. Omkring 1,2 miljoner permanenta hushåll har vatten från egen källa eller brunn och lika många med fritidsboenden. När man har kommunalt vatten behöver man inte oroa sig för vattnets kvalité då prover görs regelbundet av kommunen. Har man däremot egen brunn bör man göra ett bakteriellt prov av sitt dricksvatten minst vart tredje år. Att göra ett vattenprov är varken speciellt dyrt eller krångligt. Du hämtar provflaska/flaskor hos miljöenheten, som sedan också tar emot proven.

Många hushåll har vatten från egen brunn eller källa och måste själv hålla koll på vattnets kvalité.

Fluorhalten är viktigt att kolla om man barn som dricker av vattnet.

Vår eller höst

För att provet ska bli så tillförlitligt som möjligt bör man ta provet under snösmältningen på våren eller under hösten efter att det har regnat. Om det är dåliga brunnsringar kan det under dessa årstider rinna in vatten utifrån och man kan få höga bakteriehalter i dricksvattnet. Generellt händer det i åtta av tio fall att ytvatten tränger in i brunnen och orsakar bakterier. Orsaken till detta är att brunnen oftast ligger för nära marken. Har man naturlig källa så brukar samma brist uppstå där.

Tar man provet under en varm sommardag eller en kall vinterdag, så är sannolikheten stor att provet inte visar på några bakterier då vattnet bara kommer underifrån.

Viktigt för barn

Man kan ibland märka om vattnet inte håller den kvalité som det borde genom att det luktar/ smakar konstigt eller är missfärgat. Om vattnet till exempel blir ytvattenpåverkat, så att humus tränger in i brunnen utifrån, blir vattnet brunt. Märker man på något sätt eller misstänker att vattnet inte håller rätt kvalité, bör man så snart som möjligt ta ett prov. Om man har kommunalt vatten kan man vända sig miljöenheten.

Förutom bakteriella värden kan man även göra andra prover på vattnet, som till exempel radon eller metaller. Har man små barn som dricker av vattnet så bör man också kolla flouridhalten. På ställen där berggrunden innehåller fluorid får vatten från bergborrade brunnar alltid en viss halt av detta. Men fluoridhalten får inte vara för hög, då det istället kan ge negativ effekt.

Både små och stora djur kan orsaka sjukdomar i vattnet genom deras spillning eller att de rent av tar sig in i brunnen.

Djuren – en orsak till bakterier

Vilka symptom man får av dåligt vatten kan skilja sig lite och också bero på hur mycket bakterier det finns i vattnet, men i de allra flesta fall blir man på något sätt magsjuk.
En riktig bakteriehärd kan vara djur som går kring brunnen eller rent av kommer in i brunnen om det inte är tätt.

Om man har en grävd brunn och inte varit så noga med att täta den runt om, kan det väldigt lätt föras in bakterier i dricksvattnet. Till exempel kan bakterier av djurens avföring föras med regnvatten ner i brunnen och då räcker det med några få timmar för att det ska ha bildats så mycket bakterier att man blir sjuk

Faktaruta 

  • Det allra bästa är att ta vattenprov under vår eller höst, då det ofta blir vatten runt brunnen och risken finns att det rinner ner i dricksvattnet och orsakar bakterier.
  • Bakteriellt vattenprov bör göras minst vart tredje år.
  • Omkring 2,4 miljoner människor i Sverige dricker vatten ur egen brunn eller källa.
  • Rätt fluoridhalt i vattnet är viktigt för barns tandhälsa.
  • Information och råd om vatten och prover kan man få hos miljöenheten i den kommun man bor i. 
  •  

    Vill du läsa fler artiklar som den här?

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


    Mest lästa artiklar