Annons

Tips och råd för din brunn

I kategorin om brunnar hittar du mycket råd och tips kring brunn och brunnsvatten. Vi i Villa har samlat artiklar som bland annat förklarar hur man borrar och renar brunnsvatten.  

 

En egen brunn kräver ofta vattenprov

Alla brunnar har inte tillräckligt bra vatten, ta en titt på vattnets kvalitet och se till att förbättra det om det behövs. Ungefär två miljoner boende tar sitt dricksvatten till enskilda brunnar. Det finns studier på att dåligt dricksvatten kan leda till skador på njurar, tänder och skelett i det långa loppet. Lär dig mer om vattenprover här.

 

Borrad brunn

Förr i tiden grävde man brunnar, numer är det borrning som gäller. En djupborrad brunn är mer beständig och mindre känslig för miljöpåverkan. Ändå är det vanligt att brunnsvattnet behöver renas för att uppnå bra dricksvattenkvalitet. I artikeln om borrad brunn finner du tips som kan vara bra att tänka på om du ska investera i en borrad brunn.

 

Pumpar för egen brunn

Det finns olika vattenpumpar som är bra på olika sätt. Vid val av vattenpump tar man hänsyn till djup och diameter, vattenmängd och vattennivå men också den beräknade vattenförbrukningen i huset. Om du undrar kring de olika alternativen kan du läsa artikeln om pumpar till egen brunn här.

 

Gör brunnen radonfri

Det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon. Risken för radon i vatten är främst i borrade brunnar. Har du en egen brunn som du undrar om det finns radon i dricksvattnet, titta på Vi i Villas tips om hur du går tillväga för att undersöka radonrisken.

 

Viktigt med friskt vatten för hälsans skull

Har man egen brunn bör man göra ett bakteriellt prov av sitt dricksvatten minst vart tredje år. Det bästa är att ta vattenprov under vår eller höst. Det är viktigt att kolla fluorhalten om man har barn som dricker av vattnet. Det här och många andra tips och råd gällande vattenprover finner du här.

 

Egen brunn

Att ha en egen brunn innebär både för- och nackdelar. Det är ditt ansvar att se till att vattnet håller måttet. Kommunalt vatten är däremot inte gratis, men å andra sidan är tillgången till vatten och kvaliteten på vattnet tryggad.

Har du en egen brunn är det ditt ansvar att se till att dricksvattnet håller måttet. Vill du veta vad som är viktigt när du har en egen brunn? Ta en titt på Vi i Villas artikel om vilket ansvar du har som brunnsägare.

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
0
Höga halter av radon kan vara direkt skadligt för din och din familjs hälsa. Passa på att mäta radonhalten i din villa nu – bästa perioden är att...
4
Har du egen brunn är det bra om du lär känna din brunn och dess kringutrustning så att du vet hur du åtgärdar eventuella fel. Här får du svar på...
1
- men ingen garanti för att vattnet smakar gottFörr i tiden grävde man brunnar, men idag är det borrning som gäller. En djupborrad brunn är mer bestän...
0
Egen brunn? Många enskilda brunnar har otjänligt vatten. Så här kollar du vattnets kvalitet – och förbättrar om det behövs.
1
Den som har kommunalt vatten kan lita på att något av landets över 2 000 vattenverk har skött sitt jobb. Men vad finns det för olika sätt att rena...
0
Att ha en egen brunn innebär både för- och nackdelar. Det är ditt eget ansvar att vattnet du dricker håller måttet.
0
Få inte panik om du misstänker att det är radon i brunnen, det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon.
4
I Sverige har vi i överlag väldigt bra och friskt vatten. De hushåll som har kommunalt vatten behöver inte fundera över vattnets kvalité, då tester...
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons