Annons

Tips och råd för din brunn

I kategorin om brunnar hittar du mycket råd och tips kring brunn och brunnsvatten. Vi i Villa har samlat artiklar som bland annat förklarar hur man borrar och renar brunnsvatten.  

 

En egen brunn kräver ofta vattenprov

Alla brunnar har inte tillräckligt bra vatten, ta en titt på vattnets kvalitet och se till att förbättra det om det behövs. Ungefär två miljoner boende tar sitt dricksvatten till enskilda brunnar. Det finns studier på att dåligt dricksvatten kan leda till skador på njurar, tänder och skelett i det långa loppet. Lär dig mer om vattenprover här.

 

Borrad brunn

Förr i tiden grävde man brunnar, numer är det borrning som gäller. En djupborrad brunn är mer beständig och mindre känslig för miljöpåverkan. Ändå är det vanligt att brunnsvattnet behöver renas för att uppnå bra dricksvattenkvalitet. I artikeln om borrad brunn finner du tips som kan vara bra att tänka på om du ska investera i en borrad brunn.

 

Pumpar för egen brunn

Det finns olika vattenpumpar som är bra på olika sätt. Vid val av vattenpump tar man hänsyn till djup och diameter, vattenmängd och vattennivå men också den beräknade vattenförbrukningen i huset. Om du undrar kring de olika alternativen kan du läsa artikeln om pumpar till egen brunn här.

 

Gör brunnen radonfri

Det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon. Risken för radon i vatten är främst i borrade brunnar. Har du en egen brunn som du undrar om det finns radon i dricksvattnet, titta på Vi i Villas tips om hur du går tillväga för att undersöka radonrisken.

 

Viktigt med friskt vatten för hälsans skull

Har man egen brunn bör man göra ett bakteriellt prov av sitt dricksvatten minst vart tredje år. Det bästa är att ta vattenprov under vår eller höst. Det är viktigt att kolla fluorhalten om man har barn som dricker av vattnet. Det här och många andra tips och råd gällande vattenprover finner du här.

 

Egen brunn

Att ha en egen brunn innebär både för- och nackdelar. Det är ditt ansvar att se till att vattnet håller måttet. Kommunalt vatten är däremot inte gratis, men å andra sidan är tillgången till vatten och kvaliteten på vattnet tryggad.

Har du en egen brunn är det ditt ansvar att se till att dricksvattnet håller måttet. Vill du veta vad som är viktigt när du har en egen brunn? Ta en titt på Vi i Villas artikel om vilket ansvar du har som brunnsägare.

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Ventilation
0
Höga halter av radon kan vara direkt skadligt för din och din familjs hälsa. Passa på att mäta radonhalten i din villa nu – bästa perioden är att...
Brunn
4
Har du egen brunn är det bra om du lär känna din brunn och dess kringutrustning så att du vet hur du åtgärdar eventuella fel. Här får du svar på...
Brunn
1
- men ingen garanti för att vattnet smakar gottFörr i tiden grävde man brunnar, men idag är det borrning som gäller. En djupborrad brunn är mer bestän...
Brunn
0
Egen brunn? Många enskilda brunnar har otjänligt vatten. Så här kollar du vattnets kvalitet – och förbättrar om det behövs.
Brunn
1
Den som har kommunalt vatten kan lita på att något av landets över 2 000 vattenverk har skött sitt jobb. Men vad finns det för olika sätt att rena...
Brunn
0
Att ha en egen brunn innebär både för- och nackdelar. Det är ditt eget ansvar att vattnet du dricker håller måttet.
Brunn
0
Få inte panik om du misstänker att det är radon i brunnen, det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon.
Brunn
4
I Sverige har vi i överlag väldigt bra och friskt vatten. De hushåll som har kommunalt vatten behöver inte fundera över vattnets kvalité, då tester...
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons