Annons

Bygg och gör det själv-projekt

Information, guider och experternas handfasta tips för dig som gillar att bygga själv, vare sig du ska renovera hela huset eller om du ska dra igång ett byggprojekt hemma. Kanske ska du byta fönster och dörrar och letar efter en guide till hur du gör det på enklast sätt, eller så undrar du vilken typ av fönster och dörr som passar ditt hus stil. Här samlar vi våra bästa tips för hemmafixaren, oavsett om du är en van snickare eller nybörjare.

Här finns också steg för steg-guider för hur du kan gå till väga när du själv vill ge husets fasad ett lyft: som hur du kan byta träfasad eller putsa om din putsfasad. Vi listar även fördelar och nackdelar och ger våra experters bästa tips inför byte eller underhåll av olika typer av fasader, som trä, puts, tegel och sten. För dig som har träfasad samlar vi också här våra bästa målarknep för att måla om huset själv.

Bygga och renovera själv

Här kan du samla inspiration för olika byggprojekt hemma – som att själv snickra ett enkelt staket eller bygga en vacker gärdesgård i trädgården. Vi har även flera steg för steg-instruktioner och goda råd kring att bygga en mur eller stödmur.

Kanske har du ett vackert gammalt hus som behöver restaureras i äldre stil – vi listar bra byggnadsvårdsbutiker och tipsar om hur du kan renovera ditt gamla hus på ett varsamt sätt med hjälp av byggnadsvård. Allt för att behålla den gammaldags charmen i huset!

Lägga nytt tak eller golv

Om du funderar på att lägga nytt tak själv har vi också flera goda råd och guider. Det kräver visserligen lite planering och förberedelse, men att byta ut det gamla taket behöver inte vara så svårt. Här finns allt du behöver veta för att välja ett bra och hållbart tak, och hur du ska underhålla tak, pannor och stuprännor.

Vi listar också de bästa experttipsen för att välja rätt golv, som skillnaderna mellan laminat, lamell och parkett – och vad det kostar att lägga nytt golv. Här får du också lära dig grunderna i att underhålla ett trägolv på bästa sätt: hur du kan slipa, lacka och behandla golvet med olja, lack eller lut.

Att tänka på när du dränerar

Det finns mycket du ska tänka på när du ska dränera huset. Vi samlar expertråden kring bästa årstiden att dränera, hur du ska gå tillväga för att skaffa ett bra dräneringssystem, vad det kostar och hur du på bästa sätt kan ta hjälp av en sakkunnig som ser till att dräneringen blir rätt. Här finns också försäkringsaspekterna kring dränering och tecken på dålig dränering.

 

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Gör det själv
0
Vi har två stycken fläktkonvektorer installerade 98 i huset som vi nyligen köpt.  De behövs för värmen i vinter men är alldeles förskräckligt fula....
Snickar-Björn
0
Vågar jag och min fru byta fönster själva, undrar en av våra läsare. Här är byggexperten Björn Christiernssons svar!
Fasad
0
Hur isolerar vi vår putsade stuga, och går det att isolera inifrån, undrar vår läsare. Vår byggexpert Roger Nyström svarar på läsarfrågan.
Snickar-Björn
0
Att bygga sin egen altan är bland det roligaste en hemmafixare kan ta sig för, och med rätt verktyg blir det ännu roligare.
Altan
0
Hur gör jag altanen mysig, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår inredningsexpert Jasmina Bylunds svar här.
Gör det själv
0
Hej, Vi har problem med att tallbarr täpper till hålen till stuprören. Det kommer ner mycket tallbarr och till slut är det stop precis där den...
Hemmafixarna
0
Att göra egna betongfigurer är båda snyggt och kostar heller inte mycket att göra. Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du går tillväga, steg...
Möbler
0
Har du trasiga gamla rottingmöbler hemma? Ge dem nytt liv genom att måla om dem.
Gör det själv
0
Hej Jag har oisolerad platta på mark där jag håller på att installera ett nivellgolv med isolering mellan reglarna och fläkt. På reglarna tänker...
Snickar-Björn
1
Är det bäst att spika eller skruva fasadpanelen? Läs vår byggexpert Björn Christiernssons svar på läsarfrågan.
Växthus
0
Kerstin och Lars-Göran Winberg i Helsingborg drömde om ett extra rum i trädgården. Så här byggde de sitt vackra växthus nästan enbart av återvunnet...
Fasad
0
Varför släpper teglet på vår fasad, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons