Varmt och skönt i uterummet

Trots att temperaturen sjunker ute kan du behålla sommarkänslan i uterummet. Välj rätt uppvärmningsmetod och du får en varm och härlig höst att se fram emot.


Michael Bergenstjerna, en av personerna bakom sajten ­Alltomuterum.com samt medförfattare till boken ”Att skaffa uterum: Guiden du letar efter”, tycker att man helst ska tänka på hur man ska värma upp sitt uterum innan man bygger det. –  Det hänger ihop med hur man isolerar uterummet. Om man inte isolerar det från början kan det bli ett onödigt stort jobb att göra i efterhand, säger Michael Bergenstjerna. 

Bäst är att ställa sig själv dessa frågor: När under året vill jag kunna använda uterummet? Hur ofta och hur länge vill jag kunna värma upp det? Hur varmt vill jag ha det i rummet? Generellt sett är det alltid bra att isolera grunden ordentligt. –  Ska man använda sitt uterum ofta och året runt är golvvärme att föredra. Men då är det viktigt att uterummet är isolerat och att man bygger in golvvärmen från början, tipsar Michael.

Om du har ett sämre isolerat uterum och bara ska sitta där vid enstaka tillfällen bör du installera en värmekälla som ger värme snabbt. –  Då är en värmefläkt, ett elelement eller infravärme bra alternativ.

Fem bra värmekällor till uterummet

1. Gasolvärmare – Effektiv i större uterum

Positivt: Snabb uppvärmning (de flesta har en effekt på 4 000 W). Det måste finnas en koldioxidvakt som slår av kaminen om syrenivån i rummet blir för låg.

Negativt: Kontrollera att den är godkänd för inomhusbruk. Det krävs viss luftväxling eftersom lågan förbrukar syre. Passar bäst i ett uterum på minst 25 kvm.

2. Infravärme – Snabb punktvärme

Positivt: Ger effekt inom en minut. Värmer inte upp luften i rummet, utan den yta som strålningen träffar. Förbränner inget syre. 

Negativt: Den sida av kroppen som inte träffas av värmestrålarna känns kall och så fort du stänger av infravärmen så blir rummet kallt.

Takpendel, med infravärme, 1159 kr, Lido/Elonline.se

3. Golvvärme – Värmer långsamt upp uterummet

Positivt: I ett vinterbonat uterum där du har värmen påslagen hela tiden, är det ett utmärkt alternativ. Installeras helst vid byggandet.

Negativt: Långsam uppvärmning, det kan ta 1–2 dygn att värma upp ett uterum på vintern. Kräver en välisolerad grund med 250–300 mm cellplast. 

4. Värmefläkt – Prisvärd och effektiv

Positivt: Effektiv och prisvärd. Värmer upp luften i uterummet vilket gör att värmen varar lite längre (hur länge beror på hur bra du har isolerat). Låter mindre än t ex byggfläktar. Vissa har en termostat som kan reglera värmen till en önskad temperatur, samt fungera som frostvakt. 

Negativt: Tar upp yta i rummet.

Värmefläkt, 2000 W, 896 kr, Willab Garden

5. Elelement – Snabbt alternativ

Positivt: Värmer du upp uterummet sporadiskt är det ingen större kostnad att använda el. Ett uterum på 20–30 kvm blir varmt på cirka 20 minuter.

Negativt: Tar upp väggyta och kan vara svår att montera i ett uterum med glasväggar. Du bör inte ställa några möbler nära.

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar