Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsniglar.


Har du några egna tips mot mördarsniglar? 

Ogräsättika

Jag har världens bästa tips för att bli av med mördarsniglar. Köp ogräsättika som finns på de flesta vanliga byggaffärer och häll ungefär 1 liter i en plastburk, till exempel en gammal lingonsyltburk. Plocka sniglarna med en spade och lägg dem i burken. Efter 14 dagar har de förmultnat.
Thorsten från Höllviken

Kaffesump

Jag tar kaffesump och lägger ut runt blommor och rabatt. Det gillar inte sniglarna, men blommorna gillar det. Regelbundet måste man lägga ut.
Josephine

Vägsalt

Tips: Lägg ut vanligt vägsalt på din gångbana.

Ta fram saxen

I flera år har jag klippt dessa sniglar i tusental med sax. Många tror att det ligger en massa döda sniglar på tomten, men icke. Av någon anledning så försvinner de. Har märkt att skalbaggar och andra insekter äter upp dem. Min metod är alltså saxen, som jag tar med mig på promenader. Går på jakt ett par gånger om dagen och sent på kvällen på min tomt och tycker att det fungerar bra. Man lär nog aldrig bli av med dem men de har minskat radikalt kan jag säga. Betydligt billigare att avliva dem med sax och mindre plågsamt då de dör snabbt.
Ingrid från Blidö  

Hugg med spaden

Inte 17 kladdar jag ner en sax för att döda dem. Jag tar min järnspade, bär ut snigeln på kommunens gräsmatta, som jag bor granne med, och hugger snigeleländet med spaden. Dessutom går jag en ronda med spaden då och då, hittar ibland en mördarsnigel på väg mot mig, och den blir inte gammal.
Margit från Sollentuna

Burk med vatten

Jag tar på mig engångshandskar och plockar sniglarna i en burk eller dunk halvfull med vatten. På med locket och låt stå. Töm i toan (sniglarna löses upp) och ta sedan en ny runda.
Vera 

Snigelgift

För 5 år sedan hade jag ganska många av den spanska skogssnigeln, mera populärt kallad mördarsnigel. Jag fångade hundratals med hjälp av billig lättöl som jag slog i låga burkar och placerade ut lite här och var i trädgården. Jag fick skydda burkarna lite mot regn som annars skulle spä ut ölen för mycket och efter ett tag såg jag att växterna som varit angripna började ”ta sig” igen. Det var dock en kladdig och äcklig sörja i burkarna och det luktade inte gott.

Året därpå köpte jag snigelgift med den verksamma beståndsdelen järn-III-fosfat. Eftersom jag inte ville ha in sniglar utifrån så strödde jag först ut medlet längs häckarna runtom tomten. Därefter framförallt på de ställen de befunnit sig tidigare och lite i andra rabatter också. Detta gjordes på våren och sedan några gånger till under sommaren. Jag gör så varje år nu och hittills har det fungerat mycket bra. Det förekommer visserligen sniglar ändå men i så begränsad omfattning att det inte är något problem för mig.
Curt 

Samla sniglarna i en burk

Jag har mitt eget tips, som är effektivt och kostar ingenting. Varje kväll gör jag en rundvandring i min trädgård och samlar in alla sniglar jag hittar i en burk. Efter regn kan det var många. Sen häller jag kokhett vatten på dem, snabbt och smärtfritt. Det sägs att varje snigel bär på minst 300 ägg under huden, därför tycker jag att det inte är särskilt bra att klippa sönder snigeln. Då träffar man knappast alla ägg. I kokhett vatten kan varken snigeln eller ägg överleva. Dagen efter häller jag bort burkens slemmiga innehåll.
Karin Johansson, Huddinge

Ta ett tomt mjölkpaket och vik upp öppningen helt. Med plastkorken kan du skära eller klippa bort översta delen av paketet. Sedan tar du sekatören och kanske ficklampan och går på jakt. Sniglarna klipps så att de ramlar ner i paketet. Vik sedan ihop toppen och stäng med en eller två klädnypor. Sedan kan man forsätta nästa dag eller kväll. En toarulle med bara lite papper kvar kan man ha i fickan så man kan torka av sekatören efter fullgjort värv. Papperskladdet åker i kartongen. Efter ett par dagar börjar det lukta illa. Då brukar jag försluta toppen med häftpistol och så åker hela paketet i soptunnan för komunal kremering. Dessutom har jag sedan i fjol kört med ”snigel-strössel”. Relativt dyrt men verkar fungera bra. Har inte mycket sniglar nu.
Ulf, Falkenberg

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar