ANNONS FRÅN FLISBY

Så får du till en nästan underhållsfri stenläggning

Har din stenläggning sett bättre dagar? Här är tipsen som gör den som ny igen! Eller ska du lägga ny sten? Följ vår guide!


Är du trött på att det sticker fram gräs och mossa ur sandfogarna på din stenläggning? Eller ser hela stenläggningen bara allmänt trist ut? Tyvärr blir det ofta så om man slarvat med rengöring och regelbundet underhåll. Som tur är finns det ett enkelt sätt att få din stenläggning fin igen, utan att du behöver gräva upp en enda sten. Allt du behöver hittar du i Flisbys breda sortiment.

Du behöver:

Tercol stentvätt
Surfapore Nano impregnering
Romex hårdfog
Fogskrapa
Hård borste

Gör så här:

  1. Rengör stenläggningsytan och fogarna till ett djup av ca 3 cm. Använd förslagsvis Tercol, som rollas eller sprayas på och tar bort alger, mögel, fett, sot, smuts och annan påväxt effektivt. Spola rent.
  2.  Impregnera stenen med Surfapore
  3. Blanda ihop Romex hårdfog och sprid ut massan över den blöta stenläggningen. Duscha på ytterligare vatten och skjut ner massan i fogarna ordentligt med hjälp av en fogskrapa. Borsta noggrant bort överbliven fog.
  4. Låt fogen härda i 24 timmar och sopa sedan rent stenytan med en hård borste. Tänk på att skydda ytan mot regn under härdningstiden.

Ska du lägga nytt?

En stenläggning kan verkligen ge din tomt ett riktigt lyft, men det är inte alltid lätt att veta vilken sten man ska satsa på. Låt stenväljaren hjälpa dig!

Gör såhär:

  1. Underarbetet är A och O! Börja med att lägga ett 30-50 cm tjockt väl dränerande lager, t ex grövre grus. Lägg gärna fiberduk allra underst om du ska stenlägga en yta som består av lera eller annat material som dränerar dåligt.
  2. Lägg därefter ett 3-5 cm tjockt lager lite finare material såsom sättsand eller stenmjöl och se till att ytan blir slät och hård.
  3. Lägg fris/kantstenen i de former du tänkt dig och fortsätt med så många hela stenar som möjligt i det mönster du önskar. Lämna utrymme för 5-6 mm fogar om du tänkt använda Romex hårdfog.
  4. Använd vinkelslip eller stenklipp för att få till alla små bitar som krävs för att få en hel yta. Forma stenen efter just dina önskemål och låt det ta tid – det är det värt!
  5. Fortsätt därefter med impregnering, fogning, härdning och efterarbete enligt guiden ovan (steg 2-4).

För mer inspiration, kolla in de här fina stenläggningarna i natursten och i betong eller besök någon av Flisbys fysiska butiker i Malmö, Göteborg, Jönköping, Halmstad eller Flisby. Här hittar du allt du behöver för att förvandla dina trädgårdsdrömmar till verklighet.

Mest lästa artiklar