Så får du en myggfri sommar

De surrar, sticks och suger blod – mygg är inga välkomna gäster på ­grillkvällen. Men det finns både knep och produkter att ta till för att slippa sommarplågan.


Yngve BrodinYngve Brodin är myggexpert och zoolog på Naturhistoriska riksmuseet. 

Vi i Villa frågade honom om hans bästa tips för en myggfri sommar.

Vad kan man göra för att slippa mygg?
– Undvik att ha långvariga små vattensamlingar på tomten och om möjligt i dess närhet. Det kan vara diken eller tunnor med vatten i botten. Vattensamlingar som innehåller fisk är dock bra, eftersom fisken effektivt betar ned larverna av stickmyggor. Se till att få bra luftcirkulation på tomten. Stickmyggor är rätt dåliga flygare och har svårt att hitta byten om det blåser.

Finns det något speciellt som myggen dras till? 

– När de söker blod (vilket bara honorna gör) dras stickmyggor till koldioxid, det vill säga utandning från männi­skor. Det verkar också som om många arter dras mer till mörka färger, särskilt mörkblått, än till ljusa färger.

– Om det är under 10 grader eller över 20 grader och samtidigt strålande solsken så är de flesta av våra svenska arter mindre aktiva. Men det finns några trakter där det under vissa delar av året är massproduktion av arter som söker blod dygnet runt, även i solsken och över 25 grader.

Stämmer det att myggen dras mer till vissa männi­skor? 

– Ja, det är väldigt olika och beror på vilken lukt du sprider via kroppen och andningen. Svettas man rejält och inte har tvättat sig på ett tag kan det locka myggen. Konstgjorda dofter som parfymer, rök och klädesplagg som luktar starkt kan minska risken för angrepp.

– Det stämmer också att vissa människor får myggstick som knappt kliar, medan andra får stora starkt kliande bulor. Det är vanligt att man tål myggstick bättre ju längre sommaren gått.

Är det värt att investera i en myggfångare för att slippa myggen?
– Har man måttligt med stickmyggor i sin omgivning kan ett antal fällor faktiskt göra en hel del. Men är man i ett område där det finns väldigt mycket mygg, nära stora skogar eller våtmarker med vattenpölar, märks det ingen skillnad med eller utan fällor.

Vilken typ av myggfångare är bäst? 

– Fällor som på ett bra sätt utsöndrar koldioxid kan vara vettiga.

Finns det några andra metoder du kan rekommendera? 

– Jag har märkt att stickmyggorna blir mindre villiga att sticka när jag använt de vilda växterna pors och skvattram. Jag har haft dem som en blomsterkrans i håret, de doftar faktiskt ganska gott. Rejält med rök kan också hålla stickmyggen borta, så om man nu måste röka kan det vara bra att göra det just där det finns stickmyggor.

Läs också:

7 prylar som håller myggen borta.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar