Inga fästingar i min trädgård, tack!

Dessvärre gillar många av de små krypen våra villaträdgårdar. Men det finns några knep värda att prova för att slippa dem.


Personligen anser jag att fästingar är bland de vidrigaste små kryp som finns, och jag tror att många håller med mig. De kan sprida flera otäcka sjukdomar och eftersom de är knappt 2 mm långa är de nästan omöjliga att upptäcka. Dessvärre gillar många av dem våra villaträdgårdar. Men det finns några knep värda att prova för att slippa dem.

Så här ser nymfen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ut. Foto Thomas GT Jaenson c Uppsala Universitet

Fästingar är tyvärr inte bara ett problem för dem som vistas mycket i skog och mark, de finns också ofta i vanliga villaträdgårdar. Speciellt trivs de om du har en lite vildvuxen skogstomt, med högt gräs, och ju fuktigare desto bättre. Nu på sensommaren, liksom precis i början av sommaren, brukar vara den tid när de är som mest aktiva. Men det finns några små knep man kan försöka med för att hålla dem borta.

Kalka i kanten av gräsmattan

Fästingar trivs som sagt där det är fuktigt, och kalk kan skada fästingens hud så att fästingen torkar ut. Prova därför med att kalka runt gräsmattan och i de mer vildvuxna delarna av, eller direkt utanför, tomten. Bäst är att använda kalk i pulverform. Upprepa kalkningen då och då, speciellt efter regn.

Håll gräset kort

Ofta sitter fästingen på grässtrån eller buskar cirka en decimeter upp från marken, så att den lätt ska kunna krypa på ett värddjur. Genom att hela tiden hålla gräsmattan kort och kantklippa runt buskar och träd, minskar du risken för att den ska trivas. Den håller också gärna till i fukten under till exempel stora fruktträd. Att såga ned dem är väl lite väl drastiskt, men att tänka på att hålla gräset kort även där, är en god idé.

Skräm bort rådjur och harar

Rådjur och harar vill vi inte ha i vår trädgård, för att de äter upp tulpanerna och gnager sönder träd och buskar. Men ytterligare ett skäl för att försöka skrämma bort dem från trädgården är att de ofta har stora mängder fästingar i pälsen. Ett enda rådjur kan ha flera hundra fästingar, allt från larver, nymfer (mellanstadiet, ca 2 mm stor) till fullvuxna fästingar, på sig. Samtliga stadier suger blod. Hundar och katter brukar också dra på sig en hel del, därför bör man titta igenom dem med jämna mellanrum. Det finns speciella fästingavvisande halsband för husdjur, men dessa metoder lämpar sig inte för människor.

Vitlök och citron

Just nu pågår forskning vid Uppsala Universitet på om det finns speciella naturliga dofter eller ämnen som fästingen inte tycker om. Om du äter mycket rå vitlök verkar det onekligen som om fästingen inte är så intresserad av ditt blod. Likaså undersöks även citron och lavendel, vilka är effektiva mot myggor, och som också antas kunna ha en viss effekt mot fästingar.

Tack till Thomas Jaenson, docent vid Uppsala Universitet, med bla fästingar och myggor som sitt specialområde.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar