”Hur blir jag av med myror och löss i trädgården?”

Hur blir man av med myror och löss i trädgården? Vi i Villas läsare har problem med myror i äppelträdet – här är expertens bästa tips för att slippa dem.


Vi är nyinflyttade och har ännu inte gjort något åt vår trädgård. Vi har ett äppelträd som verkar ha fått växa fritt de senaste åren och förra sommaren var det helt svart av både myror och löss. Ändå bar trädet frukt, men det blev snabbt fyllt med insekter. Hur gör vi för att bli av med de oönskade gästerna?      

Madeleine

Svar: Fruktträd som fått växa fritt ett tag brukar blomma vackert och ge frukt men kanske inte av samma höga kvalitet som ett träd som beskärs för fruktens skull. Egentligen behöver man inte beskära gamla äppelträd så mycket. Ta hand om trädet genom att gallra om det har blivit för tätt och ta bort döda grenar.

 Vanliga skadedjur på äpplen är rönnbärsmal och äppelvecklare. Man brukar se ingångshål på skalet och gångar inne i fruktköttet. Rönnbärsmalen gör smala slingrande gångar medan äppelvecklarens gångar är grövre. Bägge är svårbekämpade men det finns särskilda feromonfällor, för rönnbärsmal respektive äppelvecklare, för att minska angreppen. Fällan hängs upp i äppelträdet strax efter blomningen. Den innehåller ett doftämne/feromon som lockar till sig insekterna och de fastnar i klistret.

 Bladlössens angrepp gör att skottspetsarna brukar rulla ihop sig och missformas. För att minska angreppet av bladlöss är det enklaste och mest miljövänliga att spola bort dem med en hård stråle vatten så att de trillar av. Börja ”avlusningen” när lössen börjar komma igång under försommaren. Myrorna är i trädet för att mjölka bladlössen på honungsdagg och gör ingen skada, snarare tvärtom.

Susanna Rosén

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar