Recept: Carolas tomtegröt

Vill du koka egen gröt på julaftonsmorgon? Carola Häggkvist bjuder på sitt recept på tomtegröt från hennes kokbok En godare jul. 


Jag äter gröt på julaftons morgon, älskar det, men man kan ju även avsluta julaftonskvällen med en tallrik lenande gröt. Vi brukar smyga ner en mandel i gröten också, säger Carola. 

Recept tomtegröt

Ca 6 portioner
.Tid: 10 min + ca 1 tim och 10 min för att koka.

Du behöver:

  • 3 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • 1 msk smör

  • 3 dl rundkornigt ris
  • 1 kanelstång
  • 1 liter mjölk, gärna gammaldags (3 %)

Det här receptet utgör även bas till desserten Ris à la Malta.


Så här gör du:

Koka upp vattnet med salt och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull. Tillsätt ris och kanelstång. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 minuter. Späd med mjölk under omrörning och låt gröten precis koka upp.
 Sänk värmen till lägsta. Lägg på ett lock och låt gröten svälla i cirka 1 timme tills den är färdig. Rör om försiktigt ett par gånger.

Tillaga gröten i ugn – över natten

Man kan också tillaga gröten i ugnen över natten så är den klar lagom till julfrukosten.

Sätt ugnen på 100°. Koka upp vattnet med salt och smör i en rymlig tjockbottnad kastrull. Tillsätt ris och kanelstång. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 minuter. Späd med mjölk under omrörning och låt gröten precis koka upp.

Rör om, lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen. Stäng av ugnen (viktigt!). På morgonen har gröten svällt och är perfekt.

Vem får mandeln i gröten?

Lägg en skalad sötmandel i den färdigkokta gröten. Den som får mandeln får hitta på ett rim och dessutom önska sig något.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar