Baka Lisa Lemkes pizza Paschendale – pizzafavoriten på hennes pizzeria

Här är pizzareceptet du bara måste prova – “Paschendale” är pizzan som blivit en storfavorit hos gästerna på Lisa Lemke och maken Marcus pizzeria Prostens pizza. Enligt Lisa är det brynta smöret A och O!


 

Pizzadeg à la Jan Hedh

Du behöver (För 4 pizzor):

Fördeg:

  • 25 g jäst
  • 0,75 dl (75 g) vatten
  • 1,25 dl (75 g) vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet

Deg:

  • 5,5 dl (325 g) vetemjöl
  • 1,75 dl (175 g) vatten
  • 0,5 msk (10 g) havssalt

Gör så här:

  1. Fördeg: Lös upp jästen i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur.
  2. Deg: Häll mjöl och vatten i en hushållsassistent. Tillsätt fördegen och arbeta alltsammans på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör i ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg.
  3. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla bitarna till runda bullar. Lägg en bakduk över och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar. Nu är degen färdig!

 

Tips för att baka ut pizza:

Vänd den färdigjästa degen i ett fint mjöl och strö även ut lite av mjölet på bakbordet. Kavla ut degen till en tunn botten. Vänd på degen mellan varven och pudra med mer mjöl så att degen är lätt att hantera och framför allt inte fastnar när du senare lägger på toppingen.

Försök dock att inte kavla in för mycket mjöl i degen, då blir den bara torr och tråkig. Tänk också på att inte stressa degen när du kavlar ut den utan jobba mjukt och följsamt så att inte glutentrådarna spricker. När du tror att den är färdigkavlad ska du göra den ännu tunnare!

Klappa bort överflödigt mjöl innan du börjar lägga på fyllningen men kolla att degen släpper från bakbordet så att den inte blir svår att få upp på antingen på bakspade eller plåt när du ska flytta den till ugnen. Baka bara ut så många pizzor som får plats att gräddas i ugnen samtidigt.

Pizza Paschendale

Du behöver (För 4 pizzor):

8–12 råa havskräftstjärtar

1 vitlöksklyfta

Rivet skal från en halv citron

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

4 pizzadegar (se ovan)

Ca 4 dl tomatsås

250 g buffelmozzarella

En halv gul lök

4 dl grovriven parmesan/grana padano

En halv citron

En bit färsk pepparrot

50 g smör, brynes (se nedan)

Plockad dill och färsk spenat

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 300 grader, gärna med en
  2. pizzasten i. Låt annars bakplåten bli riktigt het
  3. i ugnen.
  4. Skala och rensa kräftstjärtarna och riv vitlöken. Blanda i en skål med citronskal, olivolja samt salt och peppar och låt stå i 30 minuter.
  5. Kavla ut degen i fint mjöl, till en tunn botten. Bred tomatsås över och lägg på brutna bitar av mozzarella. Strimla gul lök och strö över tillsammans med avrunna kräftstjärtar och parmesan.
  6. Grädda i 5–10 minuter eller tills pizzan fått fin färg på undersidan och rikligt med färg på kanterna. Var inte rädd för lite brända kanter. Riv citronskal och pepparrot över den nygräddade pizzan, ringla brynt smör över och avsluta med rikligt med dill och spenat.
  7. Servera genast.

 

Brynt smör

Du behöver:

50 gram smör

1 matsked smör

 

Gör så här:

  1. Lägg 50 gram smör i en kastrull och sätt plattan på medelvärme. Rör om då och då under tiden som smöret smälter och blir gyllenbrunt.
  2. När smöret börjar dofta nötigt och lite karamelligt och har fått fin färg så dra av det från värmen
  3. Rör ner 1 matsked smör. Det sänker värmen på det brynta smöret och hindrar det från att brännas.

 

Prostens pizzas bästa tomatsås

“Något av det viktigaste på en pizza är just tomatsåsen och vi har verkligen vänt ut och in på oss själva i jakten på den perfekta varianten. Vi landade i att en kallmixad tomatsås är bäst, och att man måste använda de bästa krossade tomaterna man bara kan hitta. Dessutom har vi parmesan eller grana padano i såsen vilket ger den både lite kropp och härlig sälta. Vi vill att tomatsåsen ska ha ordentligt med smak, och det har just denna.”

Du behöver (för tomatsås till 8 pizzor):

1 burk/tetra krossade tomater av bästa kvalitet (ca 400 g)

2 msk tomatpuré

2–3 rivna vitlöksklyftor

1 dl finhackad basilika

1 ½ dl finriven parmesan eller grana padano

Salt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Häll alla ingredienser i en skål och mixa såsen slät.
  2. Smaka av ordentligt med salt och peppar, tomatsåsen ska ha mycket smak, då man inte tar så mycket på varje pizza. Eventuella rester går bra att frysa till nästa pizzabak.

 

Recept ur boken: ”Lisa på landet” (Bonnier fakta).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar