ANNONS FRÅN IKANO BANK

Maxa utelivet hemma med spännande byggprojekt!

Går du i tankar om att fixa till din trädgård med en stor
altan eller ett mysigt växthus? Så här kommer du igång med
ditt byggprojekt!

När vi är hemma allt mer ökar suget att lägga lite extra krut på trädgården. När du planerar ditt byggprojekt är det viktigt att allt från material till hantverkskostnader finns med i din budget. Kommer det att räcka med ditt sparkapital eller behöver du komplettera med ett lån för att täcka alla kostnader? Här går vi igenom vilka kostnader du bör räkna med inför byggprojekten:

Bygg en altan och skapa ett vardagsrum ute.

1. Altan

En härlig altan med sköna utemöbler gör det enkelt att umgås ute. Med ett större trädäck blir trädgården också mer lättskött, eftersom du kan lägga mindre tid på gräsklippning och
ogräsrensning.

Tänk på det här:

  • Storlek. Det är viktigt att storleken på altanen känns proportionell till huset. En idé är också att bygga en trappa runt om, då kan altanen upplevas större och du skapar dessutom mer sittyta vid trappstegen.
  • Pris. Tryckimpregnerat virke är oftast det billigaste och vanligaste alternativet när du bygger en altan. Fundera över vilket virke som passar din altan och din budget.
  • Skyddande tak. Vill du ha ett tak eller pergola över en del av altanen behöver grundkonstruktionen förstärkas, vilket höjer materialkostnaderna och innebär fler arbetstimmar. Elstyrda markiser och solsegel är också bra alternativ, ifall du vill undvika parasoller.
  • El och vatten. För att öka trivseln är det smart att satsa på eluttag för belysning och infravärme. En vattenutkastare är också bra ifall du är sugen på ett utekök och för att underlätta vattning av växter på altanen. Räkna då även in hantverkskostnaderna för detta.
  • Bygglov. Stäm alltid av med byggnadsnämnden i din kommun innan du påbörjar ditt projekt för att säkerställa att du har de relevanta tillstånd och likande som eventuellt kan behövas.

Bygg ett växthus och få rum att odla och umgås.

2. Växthus

Har du tankar på ett växthus att odla i, eller för att ha som ett uterum där du kan sitta
oavsett om det blåser och regnar? Det är något du bör ta ställning till när du planerar för
växthusets storlek och golv. Odlar du i krukor kan du vara flexibel med möbleringen medan
odlingsbäddar ger ett större jorddjup men också gör inredningen mer statisk.

Tänk på det här:

  • Storlek. För att få ett bra klimat i växthuset, och plats för en möbelgrupp och växter bör du se till att du har tillräckligt med yta beroende på hur mycket växter och hur många sittplatser du vill ha.
  • Pris. Prisspannet för växthus är stort beroende på storlek och utformning. Det kan även vara värt att satsa på tillval som en bred dörr så att du kan få in en skottkärra, och flera takluckor för att kunna vädra ordentligt.
  • Placering. Den optimala placeringen av ett växthus är när det har morgonsol, lättare skugga mitt på dagen och kvällssol, för att få ett behagligt klimat.
  • El och vatten. Det är väldigt praktiskt att dra in både el och vatten. Då kan du ha värmefläkt och belysning, och sitta med datorn i växthuset. Ett vattenutkast underlättar bevattningen. Räkna in hantverkskostnader för detta i budgeten.
  • Bygglov. Beroende på utformning av bygget kan bygglov krävas, och även om det inte krävs bör bygget alltid anmälas till kommunen innan byggstart då startbesked sannolikt krävs. Stäm därför alltid av med byggnadsnämnden i din kommun kring vad som gäller för just ditt projekt innan du påbörjar arbetet.

Här är Ikano Banks bästa tips för dig som vill låna pengar till ditt byggprojekt:

  • Gör en budget så att du får en uppfattning om hur mycket du faktiskt behöver låna och hur det kommer att påverka din månadskostnad. Tänk på att inte låna mer än du behöver och har råd med under hela återbetalningstiden.
  • Har du sparkapital kan det vara en god idé att finansiera delar av byggprojektet med detta eftersom du på det sättet minskar beloppet som du behöver låna.
  • När du räknar och jämför kostnaden för lånet, var noga med att räkna på den totala kreditkostnaden. Var uppmärksam på vilka villkor som erbjuds eftersom det annars kan bli dyrare än nödvändigt. Räntan, kredittiden och eventuella avgifter för avisering och uppläggning påverkar den totala kostnaden.
  • Ett bra riktmärke att titta på när du jämför olika lån är den effektiva räntan*. Med effektiv ränta menas den räntesats som tar hänsyn till den totala kostnaden (både ränta och avgifter) för en kredit beräknat över ett helt år.

Ikano Bank hjälper dig att förverkliga ditt byggprojekt!

Ikano Bank kan du låna upp till 350 000 kr* till ett byggprojekt eller renovering
utan att lämna säkerhet. De är måna om att du får schyssta villkor, att lånet ska
kännas tryggt och att kalkylen ska gå ihop.
Du kan använda renoveringslånet till det du önskar, så som hantverkshjälp och
material. Du får svar på din låneansökan direkt och det finns ingen
uppläggningsavgift. Ansök online och signera med BankID.

Med hjälp av Ikano Banks låneindikator kan du testa och se hur mycket du
uppskattningsvis får låna. Vid ett sådant test gör banken ingen kreditupplysning på
dig. Du får trots det en uppskattning över dina chanser att bli beviljad ett lån och
hur mycket pengar du skulle kunna låna.

*Information om effektiv ränta för lån hos Ikano Bank:
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 5,94 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad
ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 398 kr (inkl.
amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 143 872 kr, antalet
avbetalningar 60 st och effektiv ränta 6,10 % (2019-08-21).

Läs också: Renovera badrummet – så får du råd!

Mest lästa artiklar