Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera. 


Snart är det dags att deklarera och även om det inte är några direkta nyheter gällande fastighetsbeskattning inför årets deklaration finns det flera saker att tänka på, menar journalisten och privatekonomiska experten Annika Creutzer.

Vad ska man tänka på när man har använt ROT-avdraget?

– Skatteverket kommer i år att vara extra noga med att kolla så att företaget man anlitat inte drivs av en närstående. Om ni är två som vill göra avdraget krävs att ni båda är ägare till bostaden, och fördelningen bör ha gjorts redan vid beställningen, men kan ändras i efterhand i deklarationen.

Några råd till den som deklarerar efter bostadsförsäljning?

– Många som deklarerar efter försäljning gör fel till sin egen nackdel. Läs deklarationsanvisningen väldigt noga. Man kan ibland få hjälp att göra en deklaration av mäklaren – försök förhandla in det i mäklararvodet. Det är också bra att lösa uppskov.

Är det värt att lösa uppskov?

– Har man pengar över och tycker att pengarna inte gör någon nytta på banken, eller har utrymme att belåna bostaden är det värt att räkna på. Om du kan låna till beloppet med en ränta på 3,25 eller lägre så tjänar du faktiskt på det. Ett uppskov är dyrt i förhållande till vad man kan låna idag och du kan driva om din gamla deklaration 5 år tillbaka i tiden, vilket betyder att du kan få tillbaka pengarna. Du kommer dock få betala kostnadsräntan, men det är värt att göra då den är något lägre.

Vanligaste misstagen många gör vid deklarationen?

– Många gör fel även till sin egen nackdel vid bostadsförsäljning och aktieförsäljning. En annan sak jag tycker att man bör titta på är vem som står som ägare till fastigheten. Bland äldre är det vanligt att det bara är ena parten som står på huset, men se till att underlätta för varandra och se över ägandet och fullmakter för att kunna ta hand om varandras affärer om något inträffar.

Hur ska man tänka kring pensionssparande?

– Nu är avdragsrätten för privat pensionsparande borta för de allra flesta. Därmed bör du avsluta ditt sparande i privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande. Titta därför igenom vad du har som stående överföringar.

6 viktiga deklarationsråd:

  • Du får inte anlita en närståendes firma och använda ROT-avdraget.
  • Se över vem som står som ägare på fastigheten ­– du får inte använda ROT om du inte äger den.
  • Om ni är två som ska göra ROT-avdraget är det enklast att ha fördelat det redan vid beställningen.
  • För RUT behöver du inte äga din bostad.
  • Räkna på att betala av ditt uppskov, du kan tjäna på att ta ett lån som täcker det.
  • Du får inte göra avdrag för privat pensionssparande.

Annikas tips: Låna innan kraven!

Ska du låna pengar till en större renovering? Ännu är det inte klart hur det blir med amorteringskraven, om det till exempel bara gäller det nya lånet eller räknas ihop med äldre lån. Därför kan det vara fördelaktigt att ta ut lån redan nu, så blir det inte lika dyrt senare. Skulle du inte bygga om sedan kan du alltid lösa det – men är du osäker så bind inte lånet utan välj tre månaders löptid.

Viktiga datum att hålla koll på:

  • 16 mars – 14 april skickas inkomstdeklarationerna ut
  • 2 maj – Inkomstdeklaration 1 ska vara inskickad

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar