Hur blir man av med kondens och imma?

Några grundläggande orsakssammanhang om ventilation och uppvärmning.


Nästan varje vecka får vi på redaktionen brevfrågor om hur man ska lösa problem med gamla hus. Många frågor handlar om imma och kondens mellan glasen på traditionella kopplade tvåglasfönster eller nyare treskikts isolerglas. Frågor kring kondens vid fönstren kan vara komplicerade att utreda, för det handlar också om ventilation och uppvärmning av rummen – men låt mig försöka få dig att förstå några grundläggande orsakssammanhang.

Vi börjar med vanliga kopplade tvåglasfönster. Problemet är att det blir imma mellan inner- och ytterfönstret. Detta kan bero på – lite förenklat – två orsaker. Antingen är ytterbågen för tät, den är kanske igensatt av många lager målarfärg, så att det inte kommer in någon ytterluft här. Eller så är innerbågen för otät – här ska det vara stopp för den varma innerluften att nå detta utkylda område. Eller en kombination av dessa faktorer. Åtgärderna blir att täta innerbågen och lufta ytterbågen.

Imma på insidan

Problemet kan också vara att det blir imma på insidan av fönstret – alltså den sida av glaset som vetter åt rummet. Det här kan uppstå t ex på morgonen i ett sovrum. Detta är tecknet på att det är alldeles för dålig ventilation i rummet och att förbättra ventilationen blir då den primära åtgärden. Förhöjda fuktvärden i ett rum riskerar annars att leda till sekundära problem med mögel, röta och skadeinsekter. Den här typen av tillfälliga problem kan man enkelt se i badrumsspegeln när man just har duschat. Det är för fuktigt i duschrummet och det blir imma på badrumsspegeln. Man vädrar och problemet är löst.

Kondens mellan fönstren

Problemet kan också vara att det blir kondens mellan fönstren när solen skiner. Detta tyder på att fönstervirket mellan glasrutorna är för fuktigt, eftersom vattnet där dunstar upp på rutorna när solen värmer på. Orsaken till det fuktiga fönstervirket klarläggs då och åtgärdas.

Går vi sedan över till treskikts isolerglas finns det många vittnesmål om smuts och imma mellan dessa glasytor. Konstruktionen är ju gjord sådan att fönstret inte går att öppna – varför man blir helt hjälplös inför problemet. Orsaken till att det blir så är att limfogen på dessa gamla treskiktsfönster, som skulle hålla ihop fönstret, har släppt. Då sker det som inte skulle kunna ske – att smuts och fukt kan komma in mellan glasrutorna.

Vad kan man då göra åt det här problemet? Byta fönster – tråkigt nog – är nästan det enda man kan göra. Jag har skrivit om det här problemet för ett par år sedan i Vi i villa och berättat om en tysk metod som påstår sig kunna åtgärda detta för max halva kostnaden av vad ett fönsterbyte kostar. Metoden går ut på att borra upp ett par hål i utsidan av fönsterglaset, spruta in ett rengöringsmedel, torka rent med en magnetmanövrerad skrapa, skölja med avmineraliserat vatten, torka ut och sedan återförsluta glaset. Processtiden är ett par veckor per fönster.

Inför den här artikel har jag ringt upp och diskuterat den här metoden igen med en av dess utövare i Mälardalen. Som fortfarande hävdar att det här fungerar jättebra – han har fullt upp med arbetsbeställningar. Men jag har också läst några arkiverade arga fax från fönstertillverkare som sändes till mig efter förra artikeln. Dom påstår att det inte går att göra så här. Det är tekniskt omöjligt. Vi får se vad det blir för fax till mitt arkiv efter det här.
Man får väl fundera på saken. Ibland har det varit imma mellan glasen så länge att detta blivit etsat – och då går det verkligen inte att göra rent.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar