Miljösmartare livsstil – Johans tre enkla val

Ekologiskt kaffe, en giftfri trädgård och bra redskap. Johan Tell listar månadens tre val för en miljösmartare livsstil.


I höstas besökte jag ett ekologiskt kaffekooperativ utanför Nairobi i Kenya. Där insåg jag att det är med fint kaffe som med dyrt vin: det är inte bönan eller druvan som gör skillnad utan arbetet bakom. Den kaffebonde som inte giftbesprutar sina buskar måste för hand plocka bort angripna blad och glesa buskarna så att solljuset omöjliggör svampangrepp.

1. Köp ekologiskt. Mitt besökta kooperativs kaffebönor hamnar i Arvid Nordqvists olika ekologiska märken vilka dessutom är rättvisemärkta och klimatkompenserade. Gott kaffe!

2. Gör trädgården giftfri. Att dricka sitt ekologiska kaffe i en giftbesprutad trädgård känns inte bra. Försök därför även du att ställa om till en giftfri miljö. Det finns miljömärkt jord att köpa liksom gödsel, växtnäring, fröer samt medel mot myror, mjöldagg och bladlöss, för att ta några exempel.

3. Skaffa bra redskap. Liksom med vin och kaffe, behöver du jobba mer i en ekologisk trädgård. Så beväpna dig med en bra sekatör och en sprayflaska med såpvatten. Därefter smakar gott kaffe ännu bättre.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar