Lågenergilampan anpassar sig

Energimyndigheten tillsammans med HemEl och Föreningen Lampa vill att vi ska byta våra glödlampor till lågenergilampor.


– utvecklas för att passa både plånbok och lampskär

Energimyndigheten tillsammans med HemEl och Föreningen Lampa vill att vi ska byta våra glödlampor till lågenergilampor. Gör vi det blir vinsten dubbel: Vi sparar 200 – 300 kr per lampbyte och gör samtidigt miljön en stor tjänst.

Om vi inte längre behöver använda så mycket el kan man minska produktionen i danska kolkraftverk eller stänga en kärnkraftreaktor. Regeringen har beslutat att stänga reaktorn Barsebäck 1, som har en produktionskapacitet på 600 000 000 W elektrisk effekt (600 MW). För att spara in den effekten behöver bara du och jag och alla andra i ca 4 miljoner svenska hushåll vardera byta tre glödlampor mot lågenergilampor. Gå ut och handla dina tre lågenergilampor idag!

Enkelt att byta

Byter gör du enklast där det estetiska inte spelar så stor roll: I garaget, förrådet, källaren, trapphuset eller verkstaden. I all belysningsarmatur utomhus bör det vara lågenergilampor. Och inomhus byter du där du tycker att det passar. Gå gärna en rond och kolla. Själv hittade jag en bra plats i spisfläkten. Där satt en glödlampa och slösade energi alldeles i onödan. Inte behöver man spillvärme när man lagar mat, man behöver ljus.

Glödlampor slösar energi på det sättet att de producerar en väldig massa, 95 %, spillvärme och väldigt lite ljus, bara 5 procent! Självklart spar en släckt lågenergilampa ännu mer energi. Den gamla devisen ”Låt tysta rum bli mörka rum” gäller fortfarande.

Men i vardagen dyker det alltid upp små störande moment, ”verkligheten slår till” skulle man kunna säga. Den lampskärm jag har kanske inte passar att sätta på en lågenergilampa. Skärmen ramlar av, eller så sticker lysröret ut. Eller så har jag för tillfället inte råd att köpa dessa tre lågenergilampor, det jag har i plånboken räcker inte. Därför jobbar nu belysningsbranschen hårt med att utveckla lågenergilampan, så att vi enklare ska kunna göra det här bytet.

Lägre pris

Främst satsar man på att få ner produktionskostnaden och därmed priset. Det har man lyckats mer än väl med. Lågenergilampan, som för bara något år sen kostade 130 – 180 kr, kan idag köpas i handeln för strax över (eller t o m under) 50 kr. En förklaring att man lyckats få ner priserna är att man nu tillverkar större serier, vi köper fler lågenergilampor. Det blir en positiv spiral: ju fler som byter glödlampor mot lågenergilampor, desto billigare blir de att tillverka. Dessutom har man utvecklat tillverkningstekniken, så att man får högre produktivitet och mindre spill. Speciellt gäller detta tillsatsen av kvicksilver, som man försöker minimera. Dock har ännu ingen kommit på hur man ska kunna ersätta denna lågenergilampans Akilleshäl med något annat. Men samtliga producenter ser fördelarna med ett aktivt miljöarbete.

Färg och form

Tillverkarna satsar även på att anpassa ljus och form på lågenergilampan, så att den ska likna det vi är vana vid: glödlampor. Man har börjat göra lågenergilampor som passar konventionella lampskärmar. Enklast har detta gjorts genom att man helt enkelt satt en glob av plast eller glas runt lysrören. Problemet i början var att lampan då blev än mer otymplig. Senare utveckling har förbättrat formen och nu finns lågenergilampor med exakt likadana mått som en vanlig glödlampa. Globen gör också att ljusets färg blir varmare och mer likt skenet från en glödlampa, även om lyspulvret i sig är av samma typ som finns i vanliga s k fullfärgslysrör.

Anpassning av armaturer

Det pågår även en utveckling av armaturer. Likväl som man kan anpassa lampan kan man ju anpassa armaturerna för lågenergilampans form. Internationella Energiorganet IEA har utlyst en tävling för att premiera ny design av armaturer speciellt för lågenergilampor med stiftkontakt (kompaktlysrör). Dessa lampor installeras ofta i kontorshus och köpcentra, större kommersiella lokaler. Och här är marknaden stor, både för lamptillverkarna och kilowattjägarna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar