Forum

Kylskåp i sommarstuga
0 röster
mar 18 2009
#1
Jag har sedan många år ett sommarställe. På vintern brukar jag se till att hålla frostfritt inomhus, men bara så att temperaturen ligger mellan 2 och 6 grader ungefär. I många år stod en gammal (70-tal) kyl/frys i köket och vissa år lät jag frysen stå på hela vintern. Ny har jag bytt till en strömsnålare modern kyl/frys. Tyvärr upptäckte jag i helgen att frysen slutat fungera under vintern och det som var i den var upptinat. När jag höjde värmen inne till ca 10 grader hoppade frysen igång igen. Fråga: Är det normalt att nyare (energisnåla, freonfria) frysar inte fungerar om yttertemperaturen är för låg? Eller är det min nya kyl/frys som inte fungerar som den ska?
apr 01 2009
#2
Läs bruksanvisningen. Där står inom vilket temperaturområde din frys skall fungera. Det är ganska ovanligt att moderna frysar, enligt bruksanvisningen, fungerar vid under +10 grader i omgivningen. Gamla frysar fungerar utmärkt, vissa nya gör det också, men inte alla. Jag tvingades byta en 40 år gammal frysbox som stått i ett ouppvärmt utrymme. En ny ElectroHelios fungerade inte när temperaturen sjönk till nära noll. Men leverantören bytte den till en Electrolux low frost, som nu fungerat bra i tre år. Temperaturen har varit under -10 grader många gånger, men boxen har snällt hållit sin temperatur runt -20, trots att bruksanvisningen anger att den skall stå i rumstemperatur +15 till +25 grader.
apr 01 2009
#3
Efter en lite noggrannare genomläsning av det första inlägget har jag ytterligare en fundering. Det framgår att det är en kyl/frys, men inte huruvida den har två kompressorer. Är det bara en kompressor, vilket de billigare maskinerna alltid har, så är det vanligt att kompressorn helt styrs av termostat i kyldelen. I så fall är det helt naturligt att kompressorn slutar att gå när temperaturen i kyldelen sjunker under inställt värde. Är omgivningen kallare än +8 grader finns det ju inte någon anledning för kompressorn att starta, varvid temperaturen i frysdelen sakta men säkert också stiger till omgivningstemperaturen.
apr 01 2009
#4
Japp, det är en modell med bara en kompressor. Så förmodligen är det som du säger att frysen aldrig går igång när omgivningen håller "kylskåpstemperatur". Tack för svaret! :)
jan 13 2010
#5
Hej, Jag har nu under ett par års tid sökt efter en kyl/frys som med säkerhet kan fungera året runt i mitt fritidshus som inte är uppvärmt på vintern. Ett "hyttesäkert" skåp men jag har inte lyckats. Det är märkligt! I alla de nordiska länderna måste det finnas massor med modernt utrustade fritidshus som har detta behov. Var finns lösningen?