Forum

Kylskåp i sommarstuga
0 röster
mar 18 2009
#1
Jag har sedan många år ett sommarställe. På vintern brukar jag se till att hålla frostfritt inomhus, men bara så att temperaturen ligger mellan 2 och 6 grader ungefär. I många år stod en gammal (70-tal) kyl/frys i köket och vissa år lät jag frysen stå på hela vintern. Ny har jag bytt till en strömsnålare modern kyl/frys. Tyvärr upptäckte jag i helgen att frysen slutat fungera under vintern och det som var i den var upptinat. När jag höjde värmen inne till ca 10 grader hoppade frysen igång igen. Fråga: Är det normalt att nyare (energisnåla, freonfria) frysar inte fungerar om yttertemperaturen är för låg? Eller är det min nya kyl/frys som inte fungerar som den ska?
apr 01 2009
#2
Läs bruksanvisningen. Där står inom vilket temperaturområde din frys skall fungera. Det är ganska ovanligt att moderna frysar, enligt bruksanvisningen, fungerar vid under +10 grader i omgivningen. Gamla frysar fungerar utmärkt, vissa nya gör det också, men inte alla. Jag tvingades byta en 40 år gammal frysbox som stått i ett ouppvärmt utrymme. En ny ElectroHelios fungerade inte när temperaturen sjönk till nära noll. Men leverantören bytte den till en Electrolux low frost, som nu fungerat bra i tre år. Temperaturen har varit under -10 grader många gånger, men boxen har snällt hållit sin temperatur runt -20, trots att bruksanvisningen anger att den skall stå i rumstemperatur +15 till +25 grader.
apr 01 2009
#3
Efter en lite noggrannare genomläsning av det första inlägget har jag ytterligare en fundering. Det framgår att det är en kyl/frys, men inte huruvida den har två kompressorer. Är det bara en kompressor, vilket de billigare maskinerna alltid har, så är det vanligt att kompressorn helt styrs av termostat i kyldelen. I så fall är det helt naturligt att kompressorn slutar att gå när temperaturen i kyldelen sjunker under inställt värde. Är omgivningen kallare än +8 grader finns det ju inte någon anledning för kompressorn att starta, varvid temperaturen i frysdelen sakta men säkert också stiger till omgivningstemperaturen.
apr 01 2009
#4
Japp, det är en modell med bara en kompressor. Så förmodligen är det som du säger att frysen aldrig går igång när omgivningen håller "kylskåpstemperatur". Tack för svaret! :)
jan 13 2010
#5
Hej, Jag har nu under ett par års tid sökt efter en kyl/frys som med säkerhet kan fungera året runt i mitt fritidshus som inte är uppvärmt på vintern. Ett "hyttesäkert" skåp men jag har inte lyckats. Det är märkligt! I alla de nordiska länderna måste det finnas massor med modernt utrustade fritidshus som har detta behov. Var finns lösningen?
Vi i Villas policy
Avbryt

Bli en del av Vi i Villa!

Som medlem på viivilla.se är du en del av Vi i Villa - din tipsare i villavardagen.

På viivilla.se kan du få svar på dina frågor, prata med andra kunniga villaägare, göra din röst hörd i Villapanelen, medverka i tävlingar och ta del av Vi i Villas unika erbjudanden och mycket mer. Viivilla.se är en plattform i ständig utveckling för att vara din bästa tipsare i villavardagen.

Är du redan medlem på viivilla.se kan du använda dina gamla inloggningsuppgifter.

Välj vilka erbjudanden och tjänster du vill ta del av. Alla tjänster är gratis och sägas upp när du vill.

Nyhetsbrev

Vi i Villas digitala nyhetsbrev kommer ut ca åtta gånger i månaden. Genom det blir du uppdaterad om vad som händer på siten och får ta del av de senaste villatipsen.

Erbjudanden

Då och då skickar Vi i Villa ut unika erbjudanden till våra medlemmar via mail. Du väljer själv om du vill ta del av erbjudandet eller inte.

Auktioner

Vill du buda på fina saker i Vi i Villas auktioner? När en ny auktionsrunda drar igång skickar vi ut ett mail med information om produkterna du kan buda på. Under en auktionsperiod får du mail en gång per vecka.

Tävlingar

Varje tävling har enskilda villkor för deltagande. Läs mer under sidan tävlingar och för varje tävling.

Villapanelen

Villapanelen är en internetbaserad oberoende och opolitisk panel som speglar villaägares åsikter inom olika områden. Undersökningarna skickas ut omkring fyra gånger per år och du som villapenelist får ta del av unika utlottningar och erbjudanden. Läs mer under sidan Villapanelen.

 

Lagring av uppgifter

All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m m lagras hos Bonnier Publications AB som äger Vi i Villa. Dina uppgifter kommer inte att vidarebefordras eller säljas till tredje part, vilket innebär att spamming (reklamutskick, massutskick via e-post) inte kommer att förekomma.

PuL

Alla uppgifter som vi lagrar behandlas enligt PuL (Personuppgiftslagen).

Övrigt

Viivilla.se följer Bonniers policyregler. För att se dessa besök www.kunddata.bonnier.se