ANNONS FRÅN VERISURE

Brandsäkra ditt hem – här är alla dolda faror i huset

När mörkret faller ute vill vi krypa upp i soffan och tända värmeljus. Trots att vi är väl medvetna om vilka brandfaror som finns, är det just i villor och bostadshus som de flesta bränder sker. Så här kan du förhindra att olyckan är framme hemma hos dig.  


Så här års ökar användningen av eldkällor. Trots att vi är bra på att påminna oss om farorna, sker ibland olyckor som vi lätt hade kunnat förhindra. Här är några vanliga – ibland förbisedda – orsaker till bränder i hemmet. 

Eldstäder kan överhettas

Få saker är mysigare för stämningen än en eldstad, men ibland eldar vi kanske på mer än vad som egentligen är nödvändigt. Det slösar inte bara onödigt mycket ved, det kan också innebära en fara då skorstenen blir kraftigt överhettad. Eldstäder står för den vanligaste orsaken till bränder i hus. En tumregel är därför att inte elda mer än tre kilo ved/timme, och därefter se till att eldstaden får vila ungefär lika länge som du eldat. Använd också alltid torr ved som fått luftas under en längre tid.   

Faror i köket

I köket är det ofta spisplattor som är orsaken till bränder, men en brand kan börja på flera sätt. Ett av dessa kan vara när fläktfettet smälter av värmen från bortglömd spisplatta. Elden sprider sig snabbt när fettet från fläkten tar eld.

En annan orsak kan vara effekterna av en ”torrkokning”, där matresterna i en kastrull fattar eld när ingen vätska finns kvar. Lösningen kan vara att installera en spisvakt, till exempel en detektor som automatisk kopplar ifrån när det blir för varmt, alternativt en timer som stänger av spisen efter en viss tid.

Värmeljus – jo, de kan börja brinna

Flera av oss är säkert vana att somna framför värmeljus, utan att tänka på riskerna och att även dessa kan överhettas och fatta eld. Förvarar du till exempel värmeljus för nära varandra kan det smälta stearinet ta eld med en mindre explosion till som följd. Om fukt har letat sig ned i aluminiumkoppen kan en grop lätt bildas där en liten ångexplosion kan inträffa så att ljuskoppen hoppar ut ur ljuset, varpå elden kan leta sig vidare.

 

Fem tips för ett brandsäkert hem:

  1. Material som kan börja brinna bör inte placeras i omedelbar närhet av spisen.
  2. Att installera en timer kan vara ett smart sätt att försäkra sig om att inga köksapparater står på utan din vetskap.
  3. När du lämnar ett hem eller lägger dig och sover, släck alla levande ljus.
  4. Se till att hålla borta damm bakom kyl och frys, för att förhindra upphettning.
  5. Rengör kökfläkten emellanåt.

Mest lästa artiklar