Tips för altanbyggen

Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och användbar altan.

altan


Här nedan är exempel på olika typer av stolpmontage: direkt i betong, ingjutna plattstål i betong, stålfundament direkt i marken, färdig plint, fäste i berg.

Dessa virkesdimensioner rekommenderas för virket. Använd gärna tryckimpregnerat sådant på fuktutsatta ställen: klass AB för virke som är utsatt för väder och vind, klass A för virke i permanent kontakt med mark eller söt- och bräckt vatten och klass M för konstruktioner i havsvatten på västkusten.

Byggbeslagen gör det mycket enklare och säkrare att fixera och förankra balkar. De är tillverkade av vrmförzinkat stål och finns att köpa i byggvaruhandeln.

Snedfasa reglar utomhus för avrinningens skull. Snedfasa också spjälorna, så håller de längre. Spika brädgolvet med kärnsidan uppåt, ytveden krymper när det torkar. Nederst exempel på staket, som även finns färdigsågade i byggvaruhandeln.

Var rädd om träd och buskar i anslutning till huset. Spara ut för stora stenar och träd – det ger extra liv åt uterummet. Glöm inte bygglovet! I vissa kommuner är man mycket restriktiv.

När du planerar för bygget – tänk på hur altanen kommer att ligga i förhållande till solen, kommunikationen in – ut samt på barnvänligheten. Kanske kan du terrassera eller bygga blomlådor, sandlåda eller insynsskydd, Fundera på om du ska bygga tak över altanen eller delar av den. Alla hörn behöver inte heller vara räta.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar