ANNONS FRÅN INNOVA

Vilken värmepump passar dig?

Hur väljer jag rätt värmepump och vilka olika sorters värmepumpar finns det? Innova kommer med smarta tips. 


Är det dags att investera i en ny värmepump till huset? Innova delar med sig av smarta tips för dig som funderar på vilken värmepump som passar bäst för just dig.  

Börja med att se över ditt nuvarande uppvärmningssystem

Till att börja med bör du titta på vad det nuvarande uppvärmningssystemet är i ditt hus. Är det vattenbaserat eller inte? Om det inte är vattenbaserat bör du tänka två gånger innan du bestämmer dig för en typ av värmepump som värmer vatten.

– Annars krävs det betydande investeringar i distributionssystemet för värmen utöver själva värmepumpen. Luft/luftvärmepumpar kan alla använda. Det viktigaste är att du väljer en rätt dimensionerad värmepump och att du ser till att få bra garantier. Fem års garanti anses av de flesta vara standard bland seriösa aktörer i branschen, berättar Magnus Lindqvist, chef för Innova.

Luft/luftvärmepumpar – renare luft

Moderna luft/luftvärmepumpar har som regel inga problem med att värma upp ett hus året runt om de är rätt dimensionerade, men en luft/luftvärmepump bör ändå alltid ses som ett komplement till det värmesystem man redan har.

– Fördelarna med luft/luftvärmepumpar är det låga priset, enkelheten i installationen och att du får en renare luft- och inomhusmiljö eftersom de flesta luftvärmepumpar är utrustade med luftreningsfilter. Nackdelen är att ju kallare det är ute desto mer värme behövs det i huset och detta är en paradox eftersom mängden energi som värmepumpen då kan utvinna ur uteluften är lägre. Med en rätt dimensionerad värmepumpslösning vållar den paradoxen inga problem, säger Magnus Lindqvist.

Det är inte ovanligt att halvera sin uppvärmningskostnad på årsbasis med en luft/luftvärmepump, även om man spetsar med sitt ordinarie värmesystem när det blir riktigt kallt eller i de utrymmen som är svårtillgängliga. Ytterligare en stor fördel är att många luft/luftvärmepumpar även kan ge lyxig komfortkyla under årets varma dagar.

Använd flera värmepumpar

En av utmaningarna med luft/luftvärmepumpar är att få ut värmen ordentligt i huset. Om man placerar den illa eller om det är ett stort hus riskerar man att få områden i huset som man upplever för kalla om man inte kompletterar med en annan värmekälla – som regel elradiatorer. Men värmepumpen är överlägsen elradiatorer som värmekällla både avseende miljö och ekonomi och då kan det vara värt att se över möjligheten att lösa även det problemet med just en värmepump.

Ett mycket bra sätt att minimera den effekten är att använda sig av fler än en värmepump. Det finns värmepumpar med flera innedelar till en utedel men de är oftast relativt dyra. Då kan man istället med fördel välja vanliga, mindre värmepumpar kapacitetsmässigt och få en bättre spridning och ett jämnare inomhusklimat.

Genom att man kan välja mindre värmepumpar så behöver det inte betyda att investeringen blir så mycket större. Har du flera värmepumpar så är det väldigt smidigt och enkelt att hantera inställningar om man kan koppla upp dem mot sitt wifi och styra dem via sin smartphone. Med flera värmepumpar kan man dessutom ha olika temperaturzoner hemma. Man kanske vill värma sin källare samtidigt som man vill ha sovrumssvalka på övervåningen vissa tider under året. 

Bergvärmepumpar ­­– hög investeringskostnad

När det gäller bergvärmepumpar är en nackdel de höga investeringskostnaderna och den långa pay-off-tiden. Alla har inte rätt förutsättningar för att anlägga en bergvärmepump. Den mängd energi som finns i ett borrhål kan minska över tiden, exempelvis i takt med att grannar anlägger bergvärmepumpar och dränerar marken på energi. 

Att installera en bergvärmepump kräver stora maskiner och det uppskattas inte alltid av den som har ansträngt sig för att anlägga en fin trädgård. För att skydda grundvattnet är det inte heller alla kommuner som godkänner att man borrar i marken för bergvärmepump. Den stora fördelen är dock att mängden energi som går att utvinna är densamma på vintern som på sommaren.

Styr din värmepump med mobilen

Det finns pumpar med olika funktioner och finesser, som det kan vara värt att fundera över. Att kunna hantera fjärrkontrollen och styra värmepumpen när man sitter och myser i tv-soffan en sen höstkväll med tända stearinljus är ingen självklarhet – helt enkelt för att det är ganska få leverantörer som erbjuder fjärrkontroll med inbyggd belysning. 

– Det här kan tyckas oviktigt, men det kan lätt bli väldigt irriterande att kanske behöva byta plats eller tända lampor så fort du vill justera temperaturen eller fläktläget. Många vill idag kunna styra mer och mer i hemmet via smartphones, både när man är hemma och borta på exempelvis semester, berättar Magnus Lindqvist.

– Om det är angeläget så erbjuder de flesta värmepumpstillverkare idag tillbehör för att kunna lösa det, men dessa kostar ofta flera tusenlappar extra. Endast ett fåtal tillverkare har wifi inbyggt i värmepumpen från början.

Bor du i en sekelskiftesvilla?

Om du har ett äldre hus med gammal ved- eller oljepanna kan en värmepump förändra luftflödet eller ventilationen i huset. Därför bör en installatör med kunskap om ventilation få titta på konsekvenserna av en värmepumpsinstallation. Det kan hända att man behöver göra vissa justeringar i ventilationen för att undvika sämre ventilation.

– Det är oftast inga större ingrepp och bör inte vara ett argument för att inte gå vidare med en investering i en värmepump som sparar både pengar och miljö, säger Magnus Lindqvist.

Installera värmepump – fungerar i alla hus

Men i princip alla hus kan använda värmepumpsteknologi för sin uppvärmning. I övrigt är det klokt att anpassa värmepumpen efter sitt behov med avseende på den effekt eller kapacitet man behöver.

– Idag är det ett race mellan tillverkare om att ta fram värmepumpar som klarar de allra strängaste klimat. För konsumenten framstår det ofta som att ju lägre temperatur pumpen går till på pappret, desto bättre. Det är inte nödvändigtvis sant. Om man bor i södra Sverige där temperaturen ytterst sällan går under -20 C kanske det inte är vettigt att slänga ut många tusenlappar extra på en ”värsting-värmepump”. Man gör trots allt investeringen för att spara pengar och då måste man även beakta själva investeringskostnaden som självfallet ska vara så låg som möjligt samtidigt som produkten svarar mot behovet, säger Magnus Lindqvist. 

Mest lästa artiklar