ANNONS FRÅN NIBE

Varmt vatten ur kall luft – så funkar det!

Att kall utomhusluft kan ge varmvatten i kranen låter smått osannolikt. Men det är verklighet i allt fler villor där man satsat på en luft/vatten-värmepump. Läs här om hur det funkar – och om det passar ditt hus.

När kylan biter i kinderna och man mest av allt längtar hem till ett varmt bad, då är det svårt att föreställa sig att den kalla utomhusluften faktiskt kan värma upp det där badvattnet – och vattnet i golvslingorna under klinkergolvet.

Som ett omvänt kylskåp

Det må låta otroligt, men tekniken är väl beprövad. Enkelt kan man uttrycka det som att en luft/vatten-värmepump fungerar som ett omvänt kylskåp. Men istället för att som kylskåpet föra över värmeenergi från insidan till utsidan, transporterar en värmepump värmeenergi från utsidan av huset till insidan.

– Anläggningen består av två delar, berättar Richard Carlholmer på värmepumpstillverkaren NIBE i småländska Markaryd.

– En utomhusdel där luften sugs in och möter ett slutet system. Systemet innehåller ett så kallat ”köldmedium” med förmåga att bli gas vid mycket låg temperatur.

– En kompressor inomhus höjer sedan med högt tryck det nu gasformiga köldmediets temperatur avsevärt. Och via en kondensor avges värmen ut till husets element, golvslingor och kranvatten. Samtidigt som köldmediet återgår till flytande form – beredd att på nytt bli gas och redo att hämta ny värmeenergi i utedelen.

Anpassad till ditt hus

Förutom att huset måste ha ett vattenburet system för att fungera med en luft/vatten-värmepump, spelar det också roll var i landet det ligger eftersom värmepumpen fungerar bäst på en plats där det inte är strängt vinterklimat så ofta.

Idag finns det dock luft/vattenvärmepumpar från svenska NIBE som fungerar ända ner till -20°. Vid ännu lägre temperatur slår en inbyggd elpatron till och ger samma värme – men inte till lika låga kostnad.

Anläggningen bör dessutom vara dimensionerad för just ditt hus storlek och förutsättningar, vilket en NIBE-ansluten installatör hjälper dig med.

Pengar att spara

Det finns flera skäl att välja en luft/vatten-värmepump: ekonomiska, miljömässiga och ren och skär bekvämlighet. En luft/vatten-värmepump ger tre till fyra gånger mer energi än den gör av med, och för en bostad som tidigare värmts upp med oljepanna kan besparingen vara så mycket som 70 % (beroende på husstorlek, läge, m.m.).

Tack vare ROT-avdraget kan du dessutom dra av 50 % av arbetskostnaden vid installationen.

Gör en preliminär beräkning av hur mycket du skulle kunna spara här

5 skäl att välja luft/vatten-värmepump

– Ger både värme och varmvatten.

– Kan spara upp till 70 % av uppvärmningskostnaderna.

– Miljövänlig – utnyttjar befintlig värme i luften.

– Möjlighet till ROT-avdrag för installationen.

– Enkel att sköta.

– Enkel installation utan grävning eller borrning

Tänk på det här!

– Börja med att se över husets förbrukning. Kanske finns det fler besparingsåtgärder att göra: isolera, byta trasiga fönster och dörrar.

– Alla hus är olika så låt en installatör dimensionera rätt värmepump utifrån ditt hus förutsättningar.

Här kan du hitta duktiga installatörer som kan det här med luft/vattenvärmepumpar.

Mest lästa artiklar