Artikeln är sponsrad av NIBE.

Varmt vatten ur kall luft – så funkar det!

Värmepump

Att kall utomhusluft kan ge varmvatten i kranen låter smått osannolikt. Men det är verklighet i allt fler villor där man satsat på en luft/vatten-värmepump. Läs här om hur det funkar – och om det passar ditt hus.

Annons

När kylan biter i kinderna och man mest av allt längtar hem till ett varmt bad, då är det svårt att föreställa sig att den kalla utomhusluften faktiskt kan värma upp det där badvattnet – och vattnet i golvslingorna under klinkergolvet.

Som ett omvänt kylskåp

Det må låta otroligt, men tekniken är väl beprövad. Enkelt kan man uttrycka det som att en luft/vatten-värmepump fungerar som ett omvänt kylskåp. Men istället för att som kylskåpet föra över värmeenergi från insidan till utsidan, transporterar en värmepump värmeenergi från utsidan av huset till insidan.

– Anläggningen består av två delar, berättar Richard Carlholmer på värmepumpstillverkaren NIBE i småländska Markaryd.

– En utomhusdel där luften sugs in och möter ett slutet system. Systemet innehåller ett så kallat ”köldmedium” med förmåga att bli gas vid mycket låg temperatur.

– En kompressor inomhus höjer sedan med högt tryck det nu gasformiga köldmediets temperatur avsevärt. Och via en kondensor avges värmen ut till husets element, golvslingor och kranvatten. Samtidigt som köldmediet återgår till flytande form – beredd att på nytt bli gas och redo att hämta ny värmeenergi i utedelen.

Anpassad till ditt hus

Förutom att huset måste ha ett vattenburet system för att fungera med en luft/vatten-värmepump, spelar det också roll var i landet det ligger eftersom värmepumpen fungerar bäst på en plats där det inte är strängt vinterklimat så ofta.

Idag finns det dock luft/vattenvärmepumpar från svenska NIBE som fungerar ända ner till -20°. Vid ännu lägre temperatur slår en inbyggd elpatron till och ger samma värme – men inte till lika låga kostnad.

Anläggningen bör dessutom vara dimensionerad för just ditt hus storlek och förutsättningar, vilket en NIBE-ansluten installatör hjälper dig med.

Pengar att spara

Det finns flera skäl att välja en luft/vatten-värmepump: ekonomiska, miljömässiga och ren och skär bekvämlighet. En luft/vatten-värmepump ger tre till fyra gånger mer energi än den gör av med, och för en bostad som tidigare värmts upp med oljepanna kan besparingen vara så mycket som 70 % (beroende på husstorlek, läge, m.m.).

Tack vare ROT-avdraget kan du dessutom dra av 50 % av arbetskostnaden vid installationen.

Annons

Gör en preliminär beräkning av hur mycket du skulle kunna spara här

5 skäl att välja luft/vatten-värmepump

- Ger både värme och varmvatten.

- Kan spara upp till 70 % av uppvärmningskostnaderna.

- Miljövänlig – utnyttjar befintlig värme i luften.

- Möjlighet till ROT-avdrag för installationen.

- Enkel att sköta.

- Enkel installation utan grävning eller borrning

Tänk på det här!

- Börja med att se över husets förbrukning. Kanske finns det fler besparingsåtgärder att göra: isolera, byta trasiga fönster och dörrar.

- Alla hus är olika så låt en installatör dimensionera rätt värmepump utifrån ditt hus förutsättningar.

Här kan du hitta duktiga installatörer som kan det här med luft/vattenvärmepumpar.

26 oktober 2011
I samarbete med Nibe

6 frågor och svar – då vet du när det är dags att byta till en ny...

När måste jag byta ut husets nuvarande uppvärmning och när det värt att investera i en ny värmepump? NIBE svarar på 6 frågor för dig som vill veta mer...

I samarbete med Enertech

Styr din värmepump med en app

Vill du ha möjligheten att kontrollera din värmepump när du är iväg på semester? Då kan det vara dags att installera en app till mobilen som hjälper...

4

Så väljer du rätt värmesystem - värmepumpar

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

Annons från NIBE

NIBE F2026 - luft/vatten-värmepump med låg ljudvolym som arbetar...

NIBE F2026 är en luft/vatten-värmepump, speciellt framtagen för nordiskt klimat. F2026 utnyttjar utomhusluften vilket gör att varken borrhål eller...

Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar...

Den här artikeln är sponsrad.

Ny frånluftsvärmepump från NIBE klarar uppvärmning enligt BBR 16

NIBE F750 är ny frånluftsvärmepump som ensam klarar att värma en villa på 200 kvm med bra klimatskärm enligt BBR 16.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE SPLIT - Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och...

Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Artikeln är sponsrad av NIBE.

Om NIBE bergvärmepumpar

Värmepumpar för bergvärme, ytjordvärme, sjövärme

0

Hjälp, vad är fel på min värmepump?

Jättedyra elräkningar – och dessutom kallt inomhus. Ska det vara så? Vi i Villas Camilla von Otter reder ut.