Artikeln är sponsrad av NIBE.

Varmt vatten ur kall luft – så funkar det!

Värmepump

Att kall utomhusluft kan ge varmvatten i kranen låter smått osannolikt. Men det är verklighet i allt fler villor där man satsat på en luft/vatten-värmepump. Läs här om hur det funkar – och om det passar ditt hus.

Annons

När kylan biter i kinderna och man mest av allt längtar hem till ett varmt bad, då är det svårt att föreställa sig att den kalla utomhusluften faktiskt kan värma upp det där badvattnet – och vattnet i golvslingorna under klinkergolvet.

Som ett omvänt kylskåp

Det må låta otroligt, men tekniken är väl beprövad. Enkelt kan man uttrycka det som att en luft/vatten-värmepump fungerar som ett omvänt kylskåp. Men istället för att som kylskåpet föra över värmeenergi från insidan till utsidan, transporterar en värmepump värmeenergi från utsidan av huset till insidan.

– Anläggningen består av två delar, berättar Richard Carlholmer på värmepumpstillverkaren NIBE i småländska Markaryd.

– En utomhusdel där luften sugs in och möter ett slutet system. Systemet innehåller ett så kallat ”köldmedium” med förmåga att bli gas vid mycket låg temperatur.

– En kompressor inomhus höjer sedan med högt tryck det nu gasformiga köldmediets temperatur avsevärt. Och via en kondensor avges värmen ut till husets element, golvslingor och kranvatten. Samtidigt som köldmediet återgår till flytande form – beredd att på nytt bli gas och redo att hämta ny värmeenergi i utedelen.

Anpassad till ditt hus

Förutom att huset måste ha ett vattenburet system för att fungera med en luft/vatten-värmepump, spelar det också roll var i landet det ligger eftersom värmepumpen fungerar bäst på en plats där det inte är strängt vinterklimat så ofta.

Idag finns det dock luft/vattenvärmepumpar från svenska NIBE som fungerar ända ner till -20°. Vid ännu lägre temperatur slår en inbyggd elpatron till och ger samma värme – men inte till lika låga kostnad.

Anläggningen bör dessutom vara dimensionerad för just ditt hus storlek och förutsättningar, vilket en NIBE-ansluten installatör hjälper dig med.

Pengar att spara

Det finns flera skäl att välja en luft/vatten-värmepump: ekonomiska, miljömässiga och ren och skär bekvämlighet. En luft/vatten-värmepump ger tre till fyra gånger mer energi än den gör av med, och för en bostad som tidigare värmts upp med oljepanna kan besparingen vara så mycket som 70 % (beroende på husstorlek, läge, m.m.).

Tack vare ROT-avdraget kan du dessutom dra av 50 % av arbetskostnaden vid installationen.

Annons

Gör en preliminär beräkning av hur mycket du skulle kunna spara här

5 skäl att välja luft/vatten-värmepump

- Ger både värme och varmvatten.

- Kan spara upp till 70 % av uppvärmningskostnaderna.

- Miljövänlig – utnyttjar befintlig värme i luften.

- Möjlighet till ROT-avdrag för installationen.

- Enkel att sköta.

- Enkel installation utan grävning eller borrning

Tänk på det här!

- Börja med att se över husets förbrukning. Kanske finns det fler besparingsåtgärder att göra: isolera, byta trasiga fönster och dörrar.

- Alla hus är olika så låt en installatör dimensionera rätt värmepump utifrån ditt hus förutsättningar.

Här kan du hitta duktiga installatörer som kan det här med luft/vattenvärmepumpar.

26 oktober 2011
0

Stopp för bergvärmeutbyggnad i Mark

I västgötska Mark stoppar man nyinstallationer av bergvärme på ett stort antal platser i kommunen. Anledningen är att man vill skydda vattentäkterna....

0

P-märkt värmepump för säker kvalitet

För att säkra kvaliteten finns regler för P-märkning av värmepumpar.

0

Läge för luftvärmepump?

Även om vintern just i år varit ganska mild, är det aldrig roligt att lägga för mycket pengar på uppvärmning. En luftvärmepump kan vara ett bra kompleme...

0

Frågorna du ska ställa till installatören

Ska du installera värmepump i din villa? Då är det viktigt att se till att installatören har giltiga certifikat och ackreditering. Vi listar frågorna...

3

Det stora värmevalet - bergvärme

Myt eller verklighet: Tar det inte väldigt många år innan man kan räkna hem en så stor investering? Vi i Villa reder ut myter och missuppfattningar...

10

Det stora värmevalet - luftvärmepump

Har verkligen en luftvärmepump kapacitet att hålla huset varmt en kall vinterdag? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring...

0

Problem med pumpen?

Så här kan du göra för att försöka få igång pumpen igen om den trasslar.

0

Varmt i villan

Så här års är det många middagsbjudningar som utmynnar i långa värmediskussioner. Frågan är hur man på bästa vis värmer upp sitt hus? Hur gör du? Funder...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.