Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

Värmepump

I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet är varmvatten i värmeslingor och vattenrör – och en angenämt låg elräkning.

Annons

När Visbyborna Peter Jakobsson och hans sambo Anne Elina skulle bygga hus blev lösningen helt egen - ett gediget stenhus i u-form. Parets kontor och ateljé ryms i flygeldelarna och bostaden i mittdelen. Stilmässigt blev det ett modernt hus med öppna ytor och stora fönsterpartier men med tydliga drag av både traditionellt Gotlandshus och Skånelänga.

Husets hjärta

Även när det kommer till uppvärmning är huset i Visby en mix av tradition och nytänkande. Mitt i huset står en murad rysk tegelugn som är själva hjärtat i huset – och Peter Jakobssons ögonsten.

– Jag föll pladask när jag hittade den, men samtidigt kände jag att den måste kombineras med något för att värmen den alstrar skulle räcka längre och utnyttjas effektivare.

Lösningen blev en NIBE F750 frånluftsvärmepump som omvandlar den uppvärmda inomhusluften till varmvatten. Både till golvets vattenfyllda värmeslingor och till varmvattenberedaren. Ett jobb som värmepumpen skulle klara även utan tegelugnen.

Smart och ekonomiskt

Även om värmepumpen utan problem klarar av att värma hela huset även utan tegelugnen så visade sig kombinationen vara en hit. Såväl praktiskt som ekonomiskt. Installationen krävde ingen dyrbar grävning eller borrning, och elräkningarna landar nu på knappt 1 200 kronor i månaden.

Dagar då Peter inte eldar i sin tegelugn klarar han av att värma det 200 kvm stora huset med enbart frånluftsvärmepumpen. Det är också den som gör att huset klarar de nya tuffare byggreglerna (BBR 16) när det gäller energiförbrukning.

– Jag kan elda och vara superekonomisk. Eller så kan jag låta bli att elda och vara ekonomisk i alla fall, konstaterar Peter belåtet.

Lätt att sköta

Förutom att det är ekonomiskt och miljövänligt är uppvärmningssystemet som Peter och Anne valt enkelt att förstå och att sköta. NIBE F750 har en display med kontrollhjul och högupplöst färgskärm där man enkelt kan justera värme, ventilation och varmvattenproduktion. Peter valde dessutom till GSM-kommunikation.

– Det är suveränt och innebär att jag kan sköta ventilationen och styra allt på distans via mobilen.

Annons
22. september 2011
 
Annons
Mer om Värmepump
Annons

Vilken värmepump passar dig?

Värmepump Hur väljer jag rätt värmepump och vilka olika sorters värmepumpar finns det? Innova kommer med smarta tips. 

När det är dags för utbyte av bergvärmepump är NIBE F1255/F1155 ett alternativ.
Annons

6 frågor och svar – då vet du när det är dags att byta till en ny...

Värmepump När måste jag byta ut husets nuvarande uppvärmning och när det värt att investera i en ny värmepump? Nibe svarar på 6 frågor för dig som vill veta mer...

Annons från NIBE

NIBE F2026 - luft/vatten-värmepump med låg ljudvolym som arbetar...

Värmepump NIBE F2026 är en luft/vatten-värmepump, speciellt framtagen för nordiskt klimat. F2026 utnyttjar utomhusluften vilket gör att varken borrhål eller...

Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Värmepump Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar värme från sjöbottnen och garanterar skönt inomhusklimat när Sixten kommer hem från jobbet 20 mil bort.

Den här artikeln är sponsrad.

Ny frånluftsvärmepump från NIBE klarar uppvärmning enligt BBR 16

Värmepump NIBE F750 är ny frånluftsvärmepump som ensam klarar att värma en villa på 200 kvm med bra klimatskärm enligt BBR 16.

Så värmer vi villan

Värmepump Uppvärmning är den tveklöst största utgiftsposten för oss villaägare. Men hur värmer vi egentligen våra villor, vilka värmekällor är på väg bort och...

Ökat intresse för luft/luftvärmepumpen

Värmepump Allt fler söker alternativa uppvärmningskällor till bostaden. Dels för att skona miljön och dels för att minska dyra uppvärmningskostnader. Intresset ökar för luft/luftvärmepumpen.

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...