Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

Värmepump

I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet är varmvatten i värmeslingor och vattenrör – och en angenämt låg elräkning.

Annons

När Visbyborna Peter Jakobsson och hans sambo Anne Elina skulle bygga hus blev lösningen helt egen - ett gediget stenhus i u-form. Parets kontor och ateljé ryms i flygeldelarna och bostaden i mittdelen. Stilmässigt blev det ett modernt hus med öppna ytor och stora fönsterpartier men med tydliga drag av både traditionellt Gotlandshus och Skånelänga.

Husets hjärta

Även när det kommer till uppvärmning är huset i Visby en mix av tradition och nytänkande. Mitt i huset står en murad rysk tegelugn som är själva hjärtat i huset – och Peter Jakobssons ögonsten.

– Jag föll pladask när jag hittade den, men samtidigt kände jag att den måste kombineras med något för att värmen den alstrar skulle räcka längre och utnyttjas effektivare.

Lösningen blev en NIBE F750 frånluftsvärmepump som omvandlar den uppvärmda inomhusluften till varmvatten. Både till golvets vattenfyllda värmeslingor och till varmvattenberedaren. Ett jobb som värmepumpen skulle klara även utan tegelugnen.

Smart och ekonomiskt

Även om värmepumpen utan problem klarar av att värma hela huset även utan tegelugnen så visade sig kombinationen vara en hit. Såväl praktiskt som ekonomiskt. Installationen krävde ingen dyrbar grävning eller borrning, och elräkningarna landar nu på knappt 1 200 kronor i månaden.

Dagar då Peter inte eldar i sin tegelugn klarar han av att värma det 200 kvm stora huset med enbart frånluftsvärmepumpen. Det är också den som gör att huset klarar de nya tuffare byggreglerna (BBR 16) när det gäller energiförbrukning.

– Jag kan elda och vara superekonomisk. Eller så kan jag låta bli att elda och vara ekonomisk i alla fall, konstaterar Peter belåtet.

Lätt att sköta

Förutom att det är ekonomiskt och miljövänligt är uppvärmningssystemet som Peter och Anne valt enkelt att förstå och att sköta. NIBE F750 har en display med kontrollhjul och högupplöst färgskärm där man enkelt kan justera värme, ventilation och varmvattenproduktion. Peter valde dessutom till GSM-kommunikation.

– Det är suveränt och innebär att jag kan sköta ventilationen och styra allt på distans via mobilen.

Annons
22 september 2011
0

Stopp för bergvärmeutbyggnad i Mark

I västgötska Mark stoppar man nyinstallationer av bergvärme på ett stort antal platser i kommunen. Anledningen är att man vill skydda vattentäkterna....

0

P-märkt värmepump för säker kvalitet

För att säkra kvaliteten finns regler för P-märkning av värmepumpar.

0

Läge för luftvärmepump?

Även om vintern just i år varit ganska mild, är det aldrig roligt att lägga för mycket pengar på uppvärmning. En luftvärmepump kan vara ett bra kompleme...

0

Frågorna du ska ställa till installatören

Ska du installera värmepump i din villa? Då är det viktigt att se till att installatören har giltiga certifikat och ackreditering. Vi listar frågorna...

3

Det stora värmevalet - bergvärme

Myt eller verklighet: Tar det inte väldigt många år innan man kan räkna hem en så stor investering? Vi i Villa reder ut myter och missuppfattningar...

10

Det stora värmevalet - luftvärmepump

Har verkligen en luftvärmepump kapacitet att hålla huset varmt en kall vinterdag? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring...

0

Problem med pumpen?

Så här kan du göra för att försöka få igång pumpen igen om den trasslar.

0

Varmt i villan

Så här års är det många middagsbjudningar som utmynnar i långa värmediskussioner. Frågan är hur man på bästa vis värmer upp sitt hus? Hur gör du? Funder...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.