Annons
Tekniken har gått framåt för luft/vattenvärmepumparna som nu fungerar bättre vid låga temperaturer. Foto IBL.
Tekniken har gått framåt för luft/vattenvärmepumparna som nu fungerar bättre vid låga temperaturer. Foto IBL.

Värmepumpar – marknaden förändras

Värmepump

Medan värmepumpförsäljningen i största allmänhet minskar, går försäljningen av luft/vattenvärmepumpar uppåt.

Annons

Denna artikel är från 2008. Det har kommit nyare produkter på marknaden - besök leverantörernas hemsidor för aktuellt produktsortiment.
Redaktionen mars 2013

För första gången på tio år har försäljningen av värmepumpar vänt nedåt på villamarknaden. Störst har tillbakagången varit hos de så kallade vätska/vattensystemen, det vill säga berg-, sjö- och jordvärmepumpar, enligt försäljningsstatistik för 2007 från Svenska Värmepumpföreningen (Svep).

- Villamarknaden börjar bli mättad, konstaterar Robin Toneby, teknisk informatör och reklamationsansvarig på Svep. Tappet för frånluftsvärmepumpar är betydligt mindre.

Osäkerhet kring byggregler

Att nedgången är så mycket mer begränsad här menar Svep hänger samman med nybyggnationstakten av småhus, där frånluft är vanligt. Samtidigt är det ännu osäkert om kommande byggregler kommer att tillåta frånluftsvärmepumpar i nyproducerade småhus. I Boverkets remissförslag till nya byggregler är kraven stränga för byggnader med elbaserade uppvärmningssystem.


Luft/luftvärmepump Nordic Inverter 12 HR-N. Denna modell är lämplig för montering mot innertak eller under fönster. IVT.

Vad gäller luft/vatten är produktgruppen fortfarande på uppåtgående. Det har skett en snabb teknikutveckling och många nya produkter har tagits fram.

- I princip alla tillverkare har tagit fram nya luft/vattenprodukter. De fungerar nu bättre vid kalla temperaturer, är mer tystgående och har bättre årsverkningsgrad. Fördelen är att installationskostnaden är lägre än för vätska/vatten. Nackdelen är att de fungerar sämre på vintern, även om de nu är mycket bättre än tidigare, berättar Robin Toneby.

En annan viktig anledning till framgången för luft/vatten är att det fortfarande finns många oljeuppvärmda hus med en relativt låg energianvändning - det vill säga hus där man gjort av med såpass lite energi att det hittills inte lönat sig att byta värmesystem. Men med stigande oljepriser är nu luft/vatten ett prisvärt alternativ.

- Tänk på att utedelen är ganska stor och för en del ljud. Placeringen av utedelen är därför A och O, särskilt i ett tättbebyggt område. Placera den alltså inte nära grannens sovrumsfönster eller alltför nära verandan eftersom maskinen går sommartid, tipsar Robin Toneby.


FVXS-F Luft/luftvärmepump, golvmodell. Daikin.


Luft/vattenvärmepump Fighter 2025. Nibe.

Annons

Värmepumpar passar till:

  • Berg-, jord- och sjövärmepumpar liksom luft/vattenvärmepumpar kräver vattenburen värme. Berg- och jordvärmeanläggning kan kombineras med solvärme.
  • Frånluftsvärmepumpar kräver förutom vattenburen värme också att huset har mekanisk ventilation och kanalsystem.
  • Luft/luftvärmepumpar passar bra i hus med direktel.

Att tänka på vid köp:

  • Ta in flera offerter. Inte främst för bästa priset utan för att hitta en kunnig installatör. Installation och korrekt dimensionering är grunden i en bra besparing. Välj också en installatör som är branschansluten. Fram till för bara något år sedan var det svårt att hitta installatörer. Detta är inte ett lika stort problem idag.
  • Investeringskostnaden för luft/luft är cirka 20 000 kronor, för frånluft cirka 45 000 kronor plus installation, bergvärme i Stockholmsområdet cirka 130 000-170 000 kronor och i övriga landet mellan 90 000-150 000 kronor beroende på borrhålsdjup. Jord- och sjövärme kostar mellan 100 000-150 000 kronor.
  • Framför allt vad gäller luft/luftvärmepumpar finns en hel del skräp på marknaden. Titta gärna på Energimyndighetens tester innan du bestämmer dig: www.energimyndigheten.se
  • Varning för luft/luftvärmepumpar som kan självinstalleras. Vanliga problem med dessa produkter är att du inte får någon hjälp, att de inte fungerar, att avfrostningen är dålig, att inte kompressorerna håller. Det är inte värt det, så se till att installationen sköts av ackrediterad firma.
    Läs mer på www.svepinfo.se

Nyheter!

Flera tillverkare lanserar kombinationer av värmepumpar och solfångare. Med en berg- eller ytjordvärmeanläggning har du en stor ackumulator där solvärmen kan lagras och utnyttjas året om. När varmvattenberedaren är tillräckligt varm överförs resterande solvärme till berg- eller ytjordslingan, som värmer upp marken respektive berget.

Därigenom lagras solvärmen och kommer till nytta även vintertid. Genom att solen förvärmer vätskan från borrhålet innan den leds in i värmepumpen, ökar effekten och effektiviteten hos värmepumpen samtidigt som det totala värmeuttaget från borrhålet minskas.

Solvärmen från solfångarna kan samtidigt täcka större delen av varmvatten- och värmebehovet under maj-september.

Sammantaget beräknar företaget Evi Heat att deras solvärmepump förbrukar runt 40 procent mindre drivenergi jämfört med traditionella bergvärmepumpar.
I kombination med bergvärmepump beräknar CTC att solvärme ger mellan 300 och 600 kWh/kvm och år beroende på typ, var du bor, takvinkel och väderstreck.
På marknaden finns kompletta solfångarpaket färdiga att anslutas till värmepumpen. Välj mellan de vanligare plana solfångarna och de nya vakuumrören.

Ett alternativ till berg-, ytjord- och sjövärme är frånluftsvärmepumpen, som återvinner energin ur ventilationsfrånluften. Mecmasters lanserar frånluftsvärmepumpar som försörjer huset med både värme och varmvatten och även kan användas som radonsug.


Diplomat Optimum G2. Berg, mark, sjövärmepump med varvtalsstyrning och HGW-teknik. Thermia.


Luft/vattenvärmepump Sanyo CO2 Eco, 9 kW. Medger högre vattentemperaturer även i sträng kyla, ger varmvatten upp till 70°C och levererar värme ända ned till -26°C. Naturligt köldmedium för minsta möjliga miljöpåverkan. Ahlsell.

Vi valde värmepump


Foto Stina Johansson.

Huset: Från 1974, 250 kvadratmeter i två plan.
Tidigare energikälla: Olja
Har bytt till: Luft/vattenvärmepump

För familjen Steffensen/Winqvist i Frillesås var den huvudsakliga anledningen till bytet att få ner kostnaderna. Sex personer i ett stort, mindre väl isolerat hus gör av med en del energi.

- Samtidigt var det gott att bli av med tanken i garaget och den stora oljepannan i tvättstugan, berättar Bjarne Steffensen.

Valet föll på en luft/vattenvärmepump från Daikin.

- Dels var den något billigare inledningsvis, eftersom vi slapp borra ett djupt hål som för bergvärme.

Familjen har nu haft sin värmepump i nästan två år och är positivt överraskade. Säljaren förutspådde en besparing på 60 procent, vilket Bjarne först var lätt skeptisk till men faktiskt visade sig ligga nära sanningen.

- Jag gjorde ett räkneexempel och vår förbrukning av olja skulle motsvara 36 000 kW. Idag går det åt 16 700 kW och vi har alltså gjort en besparing på nästan 20 000 kW. Fast de som byggde huset har underdimensionerat radiatorerna. De håller inte samma klass som värmesystemet. Så nästa projekt blir att byta ut dem.

Köpinformation

Ahlsell www.ahlsell.se
Daikin www.daikin.se
IVT www.ivt.se
Nibe www.nibe.se
Thermia www.thermia.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
5 september 2008

8 Kommentarer

2008-09-23
Luftvärme
2008-09-26
CN
2008-10-05
Verkningsgrad
Annons

Vilken värmepump passar dig?

Hur väljer jag rätt värmepump och vilka olika sorters värmepumpar finns det? Innova kommer med smarta tips.

Annons

6 frågor och svar – då vet du när det är dags att byta till en ny...

När måste jag byta ut husets nuvarande uppvärmning och när det värt att investera i en ny värmepump? Nibe svarar på 6 frågor för dig som vill veta mer...

Annons från NIBE

NIBE F2026 - luft/vatten-värmepump med låg ljudvolym som arbetar...

NIBE F2026 är en luft/vatten-värmepump, speciellt framtagen för nordiskt klimat. F2026 utnyttjar utomhusluften vilket gör att varken borrhål eller...

Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar...

Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet...

0

Så värmer vi villan

Uppvärmning är den tveklöst största utgiftsposten för oss villaägare. Men hur värmer vi egentligen våra villor, vilka värmekällor är på väg bort och...

2

Ökat intresse för luft/luftvärmepumpen

Allt fler söker alternativa uppvärmningskällor till bostaden. Dels för att skona miljön och dels för att minska dyra uppvärmningskostnader. Intresset...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

1

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons