Annons
Modern kakelugn "Allmoge" från Cronspisen med vackert ornamenterade detaljer. Kärna av olivinsten för bra värmelagring. Placeras i hörn eller mot rak vägg och kan även fås med kromade yttre detaljer samt varmluftsfläkt. Pris från cirka 47 500 kronor.
Modern kakelugn "Allmoge" från Cronspisen med vackert ornamenterade detaljer. Kärna av olivinsten för bra värmelagring. Placeras i hörn eller mot rak vägg och kan även fås med kromade yttre detaljer samt varmluftsfläkt. Pris från cirka 47 500 kronor.

Värme till nytta och njutning

Värmepump

Komplettera din huvudsakliga värmekälla med en snygg braskamin eller en smart luftvärmepump.

Annons
Fortfarande värmer majoriteten av de svenska villaägarna sina hus med dyr el. Därför har det blivit allt vanligare att installera någon form av tillskottsvärme, oftast en luftvärmepump eller braskamin.

Braskamin - mysig och snygg möbel

Vill du både ha en mysig brasa, en snygg "möbel" och extra värmetillskott är en braskamin ett bra val. Den kan ha en verkningsgrad på över 80 procent. Det innebär att 80 procent av veden omvandlas till värme och kommer huset tillgodo. I teorin skulle därför en braskamin kunna täcka hela värmebehovet i ett medelstort hus, under förutsättning att det inte är alltför kallt ute, värmen sprider sig maximalt och man eldar hela tiden.

De flesta braskaminer är tillverkade i stålplåt eller gjutjärn och kan kläs med täljsten, kakel, glas eller rostfritt stål. Vissa kaminer kan monteras mot vägg, andra placeras fristående en bit ut i rummet. Gemensamt för dem alla är att de kräver en skorsten, som måste utmynna minst en meter över taktäckningen, men aldrig under taknockens nivå. De flesta braskaminer är lätta och kan därför monteras på träbjälklag.Nya, lätta murspisen "16" från Keddy är inte bara spektakulär till sin utformning, den är också tillräckligt lätt för att kunna ställas på ett träbjälklag. Säljs i byggsats av pimpelstenselement. Pris cirka 37 000 kronor.

En braskassett gör den öppna spisen energieffektiv. "Trekanten" från Roslagsspisen är tillverkad i gjutjärn och kostar cirka 11 900 kronor.

Sveriges mest sålda braskamin, Contura 550. Keramiskt luckglas och fönster även på sidorna så att du även kan se elden från flera håll. Finns i grått eller svart och i borstad aluminium. Svanenmärkt. Pris från cirka 17 500 kronor.

Välj Clean Burn system

Viktigt att tänka på när du väljer braskamin är att den uppfyller de svenska miljökraven på maximalt 0,3 i CO-värde, annars kan inte skorstensfejarmästaren godkänna installationen. Är din kamin utrustad med modernt, så kallat "Clean burn-system" är du på den säkra sidan, liksom om du väljer en P-märkt, eller ännu hellre, Svanenmärkt, braskamin.

Murspis - förklädd braskamin

En murspis är egentligen en braskamin, fast inklädd i exempelvis pimpsten eller lecabetong så att den ser ut mer som en öppen spis. Ytan kan du själv måla eller slamma med puts till önskat utseende. Den är ofta ganska tung och kräver gjutet fundament, men det finns lättare modeller som kan monteras på träbjälklag. Verkningsgraden ligger på mellan 65 och 80 procent.Annons

 

Uppgradera öppna spisen

Att elda i en öppen spis är att elda för kråkorna, så är det bara. Eftersom själva eldstaden är stor och öppen slukar den syre och suger alltså ut den varma luften ur rummet, istället för att sprida den.

Men den öppna spisen har en hög mysfaktor, och om du har en öppen spis i ditt hus ska du självklart använda den. För att få ekonomi på det hela installerar du en spiskassett/insats som ansluts med ett rökrör till den befintliga skorstenen.

Med en spiskassett kan du få en verkningsgrad på upp till 70 procent, att jämföra med cirka 5-10 procent utan insats.

Annons

Nya "Handöl H26K" har kakelugnskänsla med sina vackert vita kakelklädda sidor. Kan även utrustas med magasin i olivinsten för effektiv värmelagring samt lättstädat, uttagbart eldstadsplan i glas. Svanenmärkt. Pris från 28 500 kronor.

Kakelugn - charm som ger värme

En gammaldags, charmig kakelugn kan också ge ett ordentligt tillskott när det gäller uppvärmningen. Dessa kan man ibland få tag i begagnat. Är de i bra skick kostar de förstås en rejäl slant, och måste monteras av en fackman. Men de står sig väl i konkurrensen med nyare värmekällor, under förutsättning att de är hela och att de sotats och underhållits korrekt.

Moderna kakelugnar skiljer sig främst från sina äldre föregångare genom materialet, ofta ett tynge och mer värmelagrande material, med en verkningsgrad upp emot 90 procent. Vissa modeller kan du montera själv och en del nyare modeller är försedda med en inbyggd värmekassett som snabbt avger värme och ger lång eftervärme.
Kakelugnar räknas som tunga eldstäder (över 500 kilo) och måste därför monteras på ett gjutet fundament.

Luftvärmepump - vanlig som tillskottsvärme

På senare år har luft-luftvärmepumpen blivit mycket vanlig som tillskottsvärme, framför allt till eluppvärmda hus. Bäst fungerar den i enplanshus med öppen planlösning, men har du flera våningar finns det inget som hindrar att du installerar en värmepump på varje våning.

Luft-luftvärmepumpen är ett slutet system som består av en inomhusdel och en utomhusdel. Utomhusdelen omvandlar kall luft till energi via en kompressor. Provkör innan du bestämmer dig.

Bäst vår och höst

Ju kallare ute, desto mer el drar luftvärmepumpen, så när temperaturen kryper ned en bit under noll blir den sällan energieffektiv och man bör slå om till sin huvudsakliga värmekälla, vilket kan ske automatiskt. Många luftvärmepumpar går också att använda för att rena luften och som luftfuktare. De flesta kan även kyla ned huset på sommaren, men det är en energikrävande lösning för att få svalt inne.

Luftvärmepumpar energiklassas. Bäst är energiklass A som innebär att pumpen måste ha en verkningsgrad på minst 3,6 gånger så mycket värmeenergi som den drar elenergi. Här mäter man alltså verkningsgraden på ett annat sätt än för exempelvis braskaminer. Välj också en P-märkt pump, det borgar för att den är anpassad till vårt nordiska klimat. Det finns även värmepumpar för luft-vatten, berg, jord- och sjövärme.


En braskassett gör den öppna spisen energieffektiv. Modellen "C 400 Harmony" från Jötul har dörrar som kan vikas ut åt sidan. Spisen kan alltså eldas även som öppen spis om man söker närhet till elden. Pris cirka 13 000 kronor.

Fuskbrasa som faktiskt även värmer. Elkaminen från Brayford har en glödande eldstad och inbyggt fläkt-element med två effektlägen, 1 000 och 2 000 W. 230 V. Pris cirka 1 000 kronor på exempelvis Clas Ohlson.

Luftvärmepumpen "IVT Nordic Inverter" fick toppresutat i Konsumentverkets test. Utrustad med luftrening och ska fungera ned till -30 grader. P-märkt, energiklass A. Pris cirka 22 000 kronor.

Gör det själv

Både braskaminer, kakelugnar, murspisar och braskassetter finns i byggsats som den händige kan montera själv. Gemensamt för dem alla är dock att innan du börjar elda måste installationen godkännas av en skorstenfejarmästare. Även luftvärmepumpar finns för självinstallation, men detta rekommenderas inte om du inte är mycket kunnig.

Kolla med kommunen!

Om du vill nyinstallera en braskamin, murspis eller kakelugn måste du först lämna in en bygganmälan till kommunen. Den brukar ta max en månad att få godkänd. Många kommuner har också rekommendationer för hur och hur ofta man bör elda i sin braskamin, detta för att grannarna inte ska störas av rök eller röklukt.

Räkna ut hur mycket du kan spara

På Energimyndighetens hemsida finns en energikalkyl där du själv kan räkna ut hur mycket du kan spara i just ditt hus genom att installera olika typer av tillskottsvärme.

Gå till Energikalkylen (öppnas i nytt fönster)Köpinformation

Clas Ohlsson www.clasohlson.se
Contura www.contura.se
Cronspisen www.cronspisen.se 
Handöl www.handol.se
IVT www.ivt.se
Keddy www.keddy.se
Roslagsspisen www.roslagsspisen.se

19 januari 2009

0 Kommentarer

Annons

Vilken värmepump passar dig?

Hur väljer jag rätt värmepump och vilka olika sorters värmepumpar finns det? Innova kommer med smarta tips.

Annons

6 frågor och svar – då vet du när det är dags att byta till en ny...

När måste jag byta ut husets nuvarande uppvärmning och när det värt att investera i en ny värmepump? Nibe svarar på 6 frågor för dig som vill veta mer...

Annons från NIBE

NIBE F2026 - luft/vatten-värmepump med låg ljudvolym som arbetar...

NIBE F2026 är en luft/vatten-värmepump, speciellt framtagen för nordiskt klimat. F2026 utnyttjar utomhusluften vilket gör att varken borrhål eller...

Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar...

Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet...

0

Så värmer vi villan

Uppvärmning är den tveklöst största utgiftsposten för oss villaägare. Men hur värmer vi egentligen våra villor, vilka värmekällor är på väg bort och...

2

Ökat intresse för luft/luftvärmepumpen

Allt fler söker alternativa uppvärmningskällor till bostaden. Dels för att skona miljön och dels för att minska dyra uppvärmningskostnader. Intresset...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

1

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons