Annons
Foto: Magnus Selander

Så väljer du rätt värmesystem

Värmepump

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Läs på i vår stora översikt kring villaägarens hetaste fråga - uppvärmning.

Annons

Denna artikel är från 2007. Det har kommit nyare produkter på marknaden - besök leverantörernas hemsidor för aktuellt produktsortiment.
Redaktionen mars 2013

Valet av värmesystem hänger mycket på det enskilda huset – hur det är isolerat, geografiskt placerat, dess invånare och deras vanor. Att värma huset med ved är faktiskt fortfarande billigast. Därpå följer pellets, bergvärmepump och fjärrvärme – pellets är i genomsnitt 12 procent billigare än bergvärme och 19 procent billigare än fjärrvärme, enligt Energimyndigheten.

Och allra minst påverkan på växthuseffekten har solfångare, följt av pellets och ved. I allmänhet kan man säga att det är lättare att ge råd om förbrukningen är hög och huset är stort, än om den är låg och huset är litet. Ju högre förbrukning, desto lättare är det att hämta hem vinsten i pengar, konstaterar Mats Danielsson, energirådgivare i Göteborg.

– I fritidshus och småhus med liten energiförbrukning kanske man inte vinner alls på att byta uppvärmningssystem.

Börja med att fundera över i vilken ordning du bör åtgärda ditt hus, tipsar Arne Andersson, handläggare på Energimyndigheten.

– Det kanske är bättre att förbättra klimatskalet (väggar, tak, golv och fönster) först för att sedan kunna sätta in ett uppvärmningssystem med kanske halva effekten, istället för att först byta värmesystem och sedan sitta med dyra uppvärmningskostnader och en överdimensionerad panna.

Och så rådet som faktiskt tål att upprepas gång på gång: se över familjens vanor och ovanor – det kan ge stora besparingar.

– Det är enkelt att med smarta val och rätt beteende spara mycket el genom att exempelvis ha rätt belysning, tänt endast vid behov samt genomtänkta vanor i köket och i andra hygienutrymmen.

Välj också de mest energieffektiva alternativen när du ska byta utrustning hemma – lågenergilampor, A-märkta vitvaror och så vidare.

Har du direktverkande el och vill byta? Blir det för dyrt att sätta in vattenburet? Och är det rimligt i just ditt hus?

– Vattenburen värme är en kostsam investering – räkna med 5 000 kronor per radiator. Samtidigt ställer den krav på utrymme för det alternativ som väljs, berättar Arne Andersson.

Lösningen kan vara att delkonvertera huset. Genom att exempelvis installera en luft-luftvärmepump minskas elnotan. Ett bättre alternativ är en luft-vattenvärmepump med vattenradiatorer i den del av huset som har öppen planlösning och som är enkel att komma åt avseende rördragning, tycker Arne Andersson.

Annons

– Man kan då behålla elradiatorerna i husets yttre hörn och rum och installera vattenburen värme i de delar där man vistas ofta och som utgör husets huvudsakliga yta.

Ännu bättre är att installera en vattenmantlad pelletskamin som ger både värme, varmvatten och mysfaktor.

– Denna kan enkelt installeras i centrum av vistelsezonen och bidra med huvudsaklig uppvärmning där, samtidigt som den också kan leverera tappvarmvatten.

– Och skulle man nu inte välja en vattenmantlad kamin har den vanliga pelletskaminen sin givna plats i alla eluppvärmda hus.

För den som har tillräckligt med plats och vattenburen värme är pelletspannan ett bekvämare alternativ. Dagens pelletspannor sotar och askar ur sig själva. Kompletterat med solfångare blir det allra bäst.

– Då behöver pannan inte eldas på sommaren stup i ett för tappvarmvatten, samtidigt som man slipper ha en skorstensstock som är varm och höjer temperaturen inne när värmen ändå räcker till.

Var dock beredd på att det kan bli problem om du byter värmesystem, varnar Mats Danielsson.

– Det behöver inte handla om olösliga problem men var vaksam för att de kan uppstå. Sätter du exempelvis in en värmepump i ett hus där skorstenen tidigare varit i bruk kan fuktproblem uppstå.

– Fuktproblemen i sig kan i allmänhet åtgärdas men tillkommer ventilationssystem blir ju slutnotan för systembytet högre.

Läs mer om biobränslen (pelletspanna, -kamin samt vedpanna)

Läs mer om värmepumpar (frånluftvärmepump, luft-luftvärmepump samt berg-, jord- och sjövärmepump)

Läs mer om fjärrvärme och solfångare

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007

0 Kommentarer

0

Stopp för bergvärmeutbyggnad i Mark

I västgötska Mark stoppar man nyinstallationer av bergvärme på ett stort antal platser i kommunen. Anledningen är att man vill skydda vattentäkterna....

0

P-märkt värmepump för säker kvalitet

För att säkra kvaliteten finns regler för P-märkning av värmepumpar.

0

Läge för luftvärmepump?

Även om vintern just i år varit ganska mild, är det aldrig roligt att lägga för mycket pengar på uppvärmning. En luftvärmepump kan vara ett bra kompleme...

0

Frågorna du ska ställa till installatören

Ska du installera värmepump i din villa? Då är det viktigt att se till att installatören har giltiga certifikat och ackreditering. Vi listar frågorna...

3

Det stora värmevalet - bergvärme

Myt eller verklighet: Tar det inte väldigt många år innan man kan räkna hem en så stor investering? Vi i Villa reder ut myter och missuppfattningar...

10

Det stora värmevalet - luftvärmepump

Har verkligen en luftvärmepump kapacitet att hålla huset varmt en kall vinterdag? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring...

0

Problem med pumpen?

Så här kan du göra för att försöka få igång pumpen igen om den trasslar.

0

Varmt i villan

Så här års är det många middagsbjudningar som utmynnar i långa värmediskussioner. Frågan är hur man på bästa vis värmer upp sitt hus? Hur gör du? Funder...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons