Annons
Foto: Magnus Selander

Så väljer du rätt värmesystem

Värmepump

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Läs på i vår stora översikt kring villaägarens hetaste fråga - uppvärmning.

Annons

Denna artikel är från 2007. Det har kommit nyare produkter på marknaden - besök leverantörernas hemsidor för aktuellt produktsortiment.
Redaktionen mars 2013

Valet av värmesystem hänger mycket på det enskilda huset – hur det är isolerat, geografiskt placerat, dess invånare och deras vanor. Att värma huset med ved är faktiskt fortfarande billigast. Därpå följer pellets, bergvärmepump och fjärrvärme – pellets är i genomsnitt 12 procent billigare än bergvärme och 19 procent billigare än fjärrvärme, enligt Energimyndigheten.

Och allra minst påverkan på växthuseffekten har solfångare, följt av pellets och ved. I allmänhet kan man säga att det är lättare att ge råd om förbrukningen är hög och huset är stort, än om den är låg och huset är litet. Ju högre förbrukning, desto lättare är det att hämta hem vinsten i pengar, konstaterar Mats Danielsson, energirådgivare i Göteborg.

– I fritidshus och småhus med liten energiförbrukning kanske man inte vinner alls på att byta uppvärmningssystem.

Börja med att fundera över i vilken ordning du bör åtgärda ditt hus, tipsar Arne Andersson, handläggare på Energimyndigheten.

– Det kanske är bättre att förbättra klimatskalet (väggar, tak, golv och fönster) först för att sedan kunna sätta in ett uppvärmningssystem med kanske halva effekten, istället för att först byta värmesystem och sedan sitta med dyra uppvärmningskostnader och en överdimensionerad panna.


Annons

 

Och så rådet som faktiskt tål att upprepas gång på gång: se över familjens vanor och ovanor – det kan ge stora besparingar.

– Det är enkelt att med smarta val och rätt beteende spara mycket el genom att exempelvis ha rätt belysning, tänt endast vid behov samt genomtänkta vanor i köket och i andra hygienutrymmen.

Välj också de mest energieffektiva alternativen när du ska byta utrustning hemma – lågenergilampor, A-märkta vitvaror och så vidare.

Annons

Har du direktverkande el och vill byta? Blir det för dyrt att sätta in vattenburet? Och är det rimligt i just ditt hus?

– Vattenburen värme är en kostsam investering – räkna med 5 000 kronor per radiator. Samtidigt ställer den krav på utrymme för det alternativ som väljs, berättar Arne Andersson.

Lösningen kan vara att delkonvertera huset. Genom att exempelvis installera en luft-luftvärmepump minskas elnotan. Ett bättre alternativ är en luft-vattenvärmepump med vattenradiatorer i den del av huset som har öppen planlösning och som är enkel att komma åt avseende rördragning, tycker Arne Andersson.

– Man kan då behålla elradiatorerna i husets yttre hörn och rum och installera vattenburen värme i de delar där man vistas ofta och som utgör husets huvudsakliga yta.

Ännu bättre är att installera en vattenmantlad pelletskamin som ger både värme, varmvatten och mysfaktor.

– Denna kan enkelt installeras i centrum av vistelsezonen och bidra med huvudsaklig uppvärmning där, samtidigt som den också kan leverera tappvarmvatten.

– Och skulle man nu inte välja en vattenmantlad kamin har den vanliga pelletskaminen sin givna plats i alla eluppvärmda hus.

För den som har tillräckligt med plats och vattenburen värme är pelletspannan ett bekvämare alternativ. Dagens pelletspannor sotar och askar ur sig själva. Kompletterat med solfångare blir det allra bäst.

– Då behöver pannan inte eldas på sommaren stup i ett för tappvarmvatten, samtidigt som man slipper ha en skorstensstock som är varm och höjer temperaturen inne när värmen ändå räcker till.

Var dock beredd på att det kan bli problem om du byter värmesystem, varnar Mats Danielsson.

– Det behöver inte handla om olösliga problem men var vaksam för att de kan uppstå. Sätter du exempelvis in en värmepump i ett hus där skorstenen tidigare varit i bruk kan fuktproblem uppstå.

– Fuktproblemen i sig kan i allmänhet åtgärdas men tillkommer ventilationssystem blir ju slutnotan för systembytet högre.

Läs mer om biobränslen (pelletspanna, -kamin samt vedpanna)

Läs mer om värmepumpar (frånluftvärmepump, luft-luftvärmepump samt berg-, jord- och sjövärmepump)

Läs mer om fjärrvärme och solfångare

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007

0 Kommentarer

Annons

6 frågor och svar – då vet du när det är dags att byta till en ny...

När måste jag byta ut husets nuvarande uppvärmning och när det värt att investera i en ny värmepump? Nibe svarar på 6 frågor för dig som vill veta mer...

Annons från NIBE

NIBE F2026 - luft/vatten-värmepump med låg ljudvolym som arbetar...

NIBE F2026 är en luft/vatten-värmepump, speciellt framtagen för nordiskt klimat. F2026 utnyttjar utomhusluften vilket gör att varken borrhål eller...

Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar...

Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet...

Den här artikeln är sponsrad.

Ny frånluftsvärmepump från NIBE klarar uppvärmning enligt BBR 16

NIBE F750 är ny frånluftsvärmepump som ensam klarar att värma en villa på 200 kvm med bra klimatskärm enligt BBR 16.

0

Så värmer vi villan

Uppvärmning är den tveklöst största utgiftsposten för oss villaägare. Men hur värmer vi egentligen våra villor, vilka värmekällor är på väg bort och...

2

Ökat intresse för luft/luftvärmepumpen

Allt fler söker alternativa uppvärmningskällor till bostaden. Dels för att skona miljön och dels för att minska dyra uppvärmningskostnader. Intresset...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

1

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons