Annons

Så väljer du rätt värmesystem - värmepumpar

Värmepump

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om olika värmepumpar!

Annons

Frånluftvärmepump


Vanligt i nybyggda hus. Frånluftvärmepump Nibe fighter 360 P.

Så fungerar det: Tar tillvara värmen i inomhusluften när ventilationsluften lämnar huset.
Passar dig som: Bygger nytt.
Förutsättning: Vattenburen värme. Huset ska ha mekanisk ventilation och kanalsystem.
Investeringskostnad: Cirka 45 000 kronor plus installation.

+ Löser både värme, varmvatten och ventilation på samma gång. Kan också anslutas till endera värmesystemet eller enbart användas för att producera varmvatten. Genom att husets ventilation ökar kan problem med fukt, mögel etc minska.
- Kräver kompletterande uppvärmning – klarar inte hela behovet av värme och varmvatten. Svårt att beräkna kostnaderna. Besparingen blir lägre än med exempelvis bergvärme.

Energirådgivarens kommentar: Är mycket vanliga i nybyggda hus, där de utgör 80-90 procent. I äldre hus med sämre isolering passar oftast en annan typ av värmepump bättre.

Luft-luftvärmepump

Så fungerar det: Värme hämtas från uteluften och värmer luften inomhus.
Passar dig som: Vill ha en bekväm uppvärmning till relativt lågt pris.
Förutsättning: Helst öppen planlösning. Behöver kompletteras med annan värmekälla när det är kallt.
Investeringskostnad: Cirka 20 000 kronor.
+ Fungerar bra ihop med direktel. Låg installationskostnad. Lägre driftskostnader än olja och el. Bekvämt. Inga utsläpp lokalt. Kan också fungera som luftkonditionering och avfuktare.
- Värmefaktorn sjunker med temperaturen utomhus. Klarar inte alls husets behov vid minus 20 grader även om den fortfarande ger en besparing. Kan inte producera varmvatten. Blåser ut värme på ett ställe i huset. Kan du tänka dig att ha lite svalare i rum längre bort får du en bättre besparing. För att få lika varmt i alla rum behövs även radiatorer, då blir besparingen mindre. Ger visst ljud ifrån sig - lyssna innan köp och kolla med grannarna. Innedelen kanske inte så snygg i vardagsrummet. Elberoende. Om marginalel (kolkraftsel) måste användas blir miljövärdena sämre. Se upp, det finns värmepumpar som inte håller måttet. Välj en installatör som är certifierad av SVEP (Svenska Värmepumpföreningen).

Energirådgivarens kommentar:
Titta gärna på Energimyndighetens tester innan du bestämmer dig. Det är inte säkert att den billigaste pumpen är den som fungerar bäst. Kolla även vilka garantier och tilläggsförsäkringar du kan få.
Hur stor blir din besparing? Här är det svårt att gå på testernas besparingar, då de är uträknade efter ideala förhållanden. Men luftvärmepumpen är ändå intjänad snart. En testad pump är ofta en bra affär. Ta in flera offerter. Det är lärorikt - olika företag lämnar olika typer av lösningar.
Funderar du på två separata innedelar? Man sparar aldrig lika mycket på den andra pumpen. Sätt in en till att börja med, känn hur den fungerar. Stäng av alla element. Sätt sedan på där det behövs.
Alternativ: En pelletskamin - lite dyrare men större mysfaktor. Köper du två separata innedelar till värmepumpen blir priset detsamma som för en pelletskamin.

Låg installationskostnad. Luft-luftvärmepump från Sanyo. Innedelen är silverfärgad som standard, fler färger finns som tillval.

Berg-, jord- och sjövärmepump

Så fungerar det: Bergvärme tar vara på värmen i berggrunden via ett borrhål. Samma typ av pump för mark och sjövärme, men här utvinns lagrad värme i markens ytskikt/sjöbotten.
Passar dig som: Vill ha ett driftsäkert system för både vatten och värme.
Förutsättning: Vattenburen värme. Tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
Investeringskostnad: Bergvärme kostar i Stockholmsområdet cirka 130 000-170 000 kronor. I övriga landet mellan 90 000-150 000 kronor beroende på borrhålsdjup. Jord- och sjövärme kostar mellan 100 000-150 000 kronor.
+ Bergvärme är billigt i drift. Ju högre energiförbrukning desto lönsammare. Ökar husets värde. Fixar både värme och varmvatten. Täcker cirka 90 procent av husets årliga energibehov. Tar liten plats, kan installeras även på små tomter. Lätt att sköta. Driftsäker, lång livslängd.
Jord och sjö ger en energibesparing på cirka 50–70 procent. Både värmer och producerar varmvatten. Bra lönsamhet i hus med hög värmeförbrukning. Driftsäker, lång livslängd. Tar liten plats inne.
- Bergvärme har hög investeringskostnad. Driftskostnaden beror på elpriset. Var noga med att anlita en certifierad borrare. Avståndet mellan två borrhål bör vara minst 20 meter, annars kan de kyla varandra. Ju längre norrut du bor desto djupare borrhål krävs.
Jordvärme kräver stor tomt som kan grävas upp för att lägga ner slangen. Sjövärme kräver en närliggande sjö eller hav.

Energirådgivarens kommentar:
Vad gäller bergvärme är det viktigt att det blir rätt dimension på anläggningen. Ta in många offerter så flera får bedöma vad som passar till huset. Snåla inte på borrdjupet.
Jord- och sjövärme kan vara billigare än bergvärme om det går att lägga ut slangen utan att tomten blir alltför dyr att återställa. Värt att titta på vid nybygge eller eller om det är för långt till berg.

Bergvärme är billigt i drift. Bergvärmepump från IVT.

Annons

”Vi bytte till luftvärmepump”


Foto Sina Johansson

Therese och Ralph Schmidt bor med barnen Filip och Cornelia i Gullbranna, några hundra meter från havet.

Huset: Byggdes 1981, 156 kvadratmeter. Ett och ett halvt plan, träfasad, tilläggsisolerat och extra isolering uppe på vinden.
Tidigare energikälla: Direktel.

Har bytt till/kompletterat med: Luftvärmepump.

Varför valde ni luftvärmepump?
- Vi har bott i huset i fyra år och ville sänka energikostnaderna — elpriserna kommer ju dessutom att fortsätta att stiga.

Hur har det gått?
- Det har blivit en klar minskning av elkostnaden. Hittills i år har vi sparat 1 500 kronor i kvartalet. Vi har kunnat stänga av alla element i huset.
Egentligen har inte huset de optimala förutsättningarna för en luftvärmepump – dels är det inget enplanshus, dels saknar det öppen planlösning. Men det fungerar bra ändå, tycker familjen Schmidt.
- Det skiljer ett par grader mellan vardagsrummet och köket. Men luften letar sig snabbt upp på andra våningen. Och vi brukar ställa upp badrumsdörrarna under natten.
En nackdel är att inomhusdelen inte är så snygg. Och så låter den en del.
- Vi har placerat den i vardagsrummet, det var där den skulle fungera som bäst. Vill vi se en film ställer vi in den på tyst läge – fast det är lätt hänt att glömma att ändra den igen.

”Vi bytte till bergvärme”


Foto Sina Johansson

Jan och Birgitta Thorsson i Varberg bor i Birgittas barndomshem från 1940-talet.

Huset: Är i två plan, öppen planlösning. Vinden är tilläggsisolerad, huset har treglasfönster.
Tidigare energikälla: Ursprungligen olja, för femton år sedan sattes el-patroner in. Hela tiden har man haft vattenburen värme.
Har bytt till/kompletterat med: Bergvärmepump

Varför valde ni bergvärme?
- Vi var först tveksamma till om det kunde löna sig, men flera grannar började borra och för två år sedan installerade även vi bergvärme.

Hur har det gått?
- Det är helt perfekt och bekymmersfritt. Vi behöver inte göra någonting, bergvärmepumpen är helt automatiskt och ger en jämn temperatur. En sensor känner efter hur kallt det är ute. Det enda är att vi ibland får sänka värmen när det behövs.
- Positivt är också att vi fick ut oljetanken. Det blev rent och snyggt i källaren, där vi fått ett helt nytt rum. Enligt kalkylen kommer det att ta 10 år innan bergvärmepumpen betalat sig. Men så bra som det går tror vi att det bara tar 7-8 år.

Tips!

Räkna ut hur lång tid det tar innan en värmepump lönar sig, vad du sparar på att tilläggs- isolera och vad som är bäst för miljön på www.energikalkylen.konsument-verket.se

Källor:

Energimyndigheten, Konsumentverket, Konsument Göteborg/Energirådgivningen, Svenska Värmepumpföreingen, Svenska Solenergiforeningen, Svenska Bioenergiföreningen

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide
28 november 2007

4 Kommentarer

2009-02-04
Kaj
2013-05-07
Emma
Annons

Vilken värmepump passar dig?

Hur väljer jag rätt värmepump och vilka olika sorters värmepumpar finns det? Innova kommer med smarta tips.

Annons

6 frågor och svar – då vet du när det är dags att byta till en ny...

När måste jag byta ut husets nuvarande uppvärmning och när det värt att investera i en ny värmepump? Nibe svarar på 6 frågor för dig som vill veta mer...

Annons från NIBE

NIBE F2026 - luft/vatten-värmepump med låg ljudvolym som arbetar...

NIBE F2026 är en luft/vatten-värmepump, speciellt framtagen för nordiskt klimat. F2026 utnyttjar utomhusluften vilket gör att varken borrhål eller...

Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar...

Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet...

0

Så värmer vi villan

Uppvärmning är den tveklöst största utgiftsposten för oss villaägare. Men hur värmer vi egentligen våra villor, vilka värmekällor är på väg bort och...

2

Ökat intresse för luft/luftvärmepumpen

Allt fler söker alternativa uppvärmningskällor till bostaden. Dels för att skona miljön och dels för att minska dyra uppvärmningskostnader. Intresset...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

1

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons