Annons
Star Den moderna takfläkten ”Star” finns i trendigt svart eller vitt. 130 cm i diameter, 49 cm hög, tre hastigheter. Fjärrkontroll ingår. Pris cirka 8 200 kr. Texa Design.
Star Den moderna takfläkten ”Star” finns i trendigt svart eller vitt. 130 cm i diameter, 49 cm hög, tre hastigheter. Fjärrkontroll ingår. Pris cirka 8 200 kr. Texa Design.

Så får du svalt inne

Värmepump

Sommarvärme är härligt, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Här får du tips på hur du får komfortkyla inomhus.

Annons

En solig sommar vill de flesta ha, men när solen steker som hetast utomhus kan det vara underbart att kliva in i ett svalt hus. Är du lycklig ägare till ett stenhus har du en fördel, det tar tid innan värmen äter sig in genom tjocka stenväggar. Likaså är klinker eller sten på golvet ofta härligt svalt och skönt att gå på varma dagar.

Stäng ute värmen

Det enklaste, billigaste och mest miljövänliga sättet att hålla svalt inomhus är att hindra solvärmen att komma in genom att dra för markiser, rullgardiner, persienner eller gardiner, samt att hålla dörrarna på solsidan stängda. Att vädra rejält korsdrag på kvällen, särskilt på övervåningen som kan bli olidligt varm eftersom värmen stiger uppåt, är ett bra sätt att få bättre nattsömn.

Känner du att detta inte räcker finns det även en hel del teknik att ta till för att få komfortkyla inomhus.

Värmepump blir kylpump

Har huset någon typ av värmepump, tex. bergvärme eller luft-luftvärmepump, kan du med stor sannolikhet ställa om den till kyla istället för värme, och själv bestämma temperaturen. Men tänk på att detta kan dra en hel del energi, särskilt om det är riktigt varmt och du har pumpen på dygnet runt. Men som punktinsats någon av de riktigt hetaste dagarna kan man kanske unna sig det om man lider av värmen.

Mobil komfort

Det finns även en hel del så kallade "mobila" kylanläggningar, som finns från cirka
3 000 kronor och uppåt. En del är verkligen mobila och flyttbara från rum till rum, värmen leds bort via en slang som lämpligen sticks ut genom fönstret. Andra så kallade "portabla" anläggningar monteras på väggen i exempelvis sovrummet och har en utomhus- och en inomhusdel. De sistnämnda är dyrare men i gengäld mer effektiva, men kräver förstås ett ingrepp i huset. Vilken du än väljer, försäkra dig om att produkten är A-klassad när det gäller energiåtgång, samt att den inte bullrar för mycket. Då blir ju nattsömnen störd i alla fall, kanske även för grannen!Annons

 

Dimensionera rätt

Tänk också på att välja rätt dimensionerad kylanläggning. Man brukar säga att ungefär 70 watt per kvadratmeter krävs för att få bra effekt. Är ditt sovrum 10-15 kvadratmeter stort bör alltså effekten på en mobil anläggning vara minst cirka 1,25 kW. Väljer du att satsa stort och skaffa värmepump för att få både kyla på sommaren och värme till vintern är dimensioneringen förstås extra viktigt. Har du ett 1 ½ planshus kan det behövas två aggregat för att få jämn effekt i hela huset.

På 80-talet var det populärt med gigantiska takfläktar i sovrummen, gärna med belysning, men dem ser man inte ofta numera. Men luft som rör sig känns automatiskt svalare och om det inte räcker med luftdraget från fönstret kan en modern takfläkt, golv- eller bordsfläkt vara lösningen. En viss varning är dock på sin plats om du är känslig för drag.

Annons

Upplever du sommarvärmen riktigt besvärande finns även klimatanläggningar med totallösning för hela huset, exempelvis genom företag som LG Electronics eller Ventilationsutveckling. Detta kräver installation av behörig installatör. Tala med en kylmontör/återförsäljare på orten där du bor så att du kan få en professionell genomgång av ditt hus, men tag gärna in offert från flera företag.

Om du har känsliga luftvägar och/eller problem med allergi kan detta ibland förvärras av luftkonditionering. Rådgör gärna med din läkare innan köpet.  


 

Elegant luftvärmepump för både kyla och värme. LG Electronics Nordic Art Cool N09AW Blue (finns även i silver). Energiklass A på både värme och kyla, luftreningssystem i fem steg och självrengöring. Lägsta ljudnivå endast 20 db. Passar hus upp till 140 kvm. Pris cirka 25.000 kr.


AirLine Tower 85 cm Snygga tornfläkten ”Airline Tower 1385” är 85 cm hög och blåser luften i 90 graders radie. Tre hastigheter och timer, samt fjärrkontroll. Pris cirka 800 kr. OBH Nordica


ProCool Portabel luftkonditionering med inom- och utomhusdel för montering. ProCool 44T kyler ett rum på upp till 50 kvm, har tre hastigheter, automatisk återstart vid strömavbrott samt timer. Pris cirka 15

Igloo Delux 2,7 kW Mobilt kylaggregat, Igloo Delux 2,7 kW med värmeavledning via slang. Energiklass A, utrustad med kolfilter och silverfilter för bättre luftrening, samt fjärrkontroll. För utrymmen upp till cirka 40 kvm
 


Matsui Mobil luftkonditionering för rum upp till 17 kvm med 12 timmars timer och tre hastigheter. Slang för värme- och fuktavledning. Pris cirka 2 500 kr på exempelvis Elgiganten.

Köpinformation

OBH Nordica, www.obhnordica.se Tel 08-445 79 00
Elgiganten, www.elgiganten.se Tel  0771-115 115
Texa Design, www.texadesign.se Tel 042-388050 
LG Electronics, www.lge.com Tel 08-566 415 00
Luftmiljöbutiken, www.luftmiljobutiken.se Tel 08 - 612 87 70
SwemaTrading, www.swema-trading.se, Tel 040-16 40 50
Ventilationsbutiken, www.ventbutiken.se Tel 060-17 18 32
Ventilationsutveckling, www.ventilationsutveckling.se Tel 08-630 30 00 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 juni 2008
Annons

6 frågor och svar – då vet du när det är dags att byta till en ny...

När måste jag byta ut husets nuvarande uppvärmning och när det värt att investera i en ny värmepump? Nibe svarar på 6 frågor för dig som vill veta mer...

Annons från NIBE

NIBE F2026 - luft/vatten-värmepump med låg ljudvolym som arbetar...

NIBE F2026 är en luft/vatten-värmepump, speciellt framtagen för nordiskt klimat. F2026 utnyttjar utomhusluften vilket gör att varken borrhål eller...

Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar...

Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet...

Den här artikeln är sponsrad.

Ny frånluftsvärmepump från NIBE klarar uppvärmning enligt BBR 16

NIBE F750 är ny frånluftsvärmepump som ensam klarar att värma en villa på 200 kvm med bra klimatskärm enligt BBR 16.

0

Så värmer vi villan

Uppvärmning är den tveklöst största utgiftsposten för oss villaägare. Men hur värmer vi egentligen våra villor, vilka värmekällor är på väg bort och...

2

Ökat intresse för luft/luftvärmepumpen

Allt fler söker alternativa uppvärmningskällor till bostaden. Dels för att skona miljön och dels för att minska dyra uppvärmningskostnader. Intresset...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

1

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons