Annons
Star Den moderna takfläkten ”Star” finns i trendigt svart eller vitt. 130 cm i diameter, 49 cm hög, tre hastigheter. Fjärrkontroll ingår. Pris cirka 8 200 kr. Texa Design.
Star Den moderna takfläkten ”Star” finns i trendigt svart eller vitt. 130 cm i diameter, 49 cm hög, tre hastigheter. Fjärrkontroll ingår. Pris cirka 8 200 kr. Texa Design.

Så får du svalt inne

Värmepump

Sommarvärme är härligt, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Här får du tips på hur du får komfortkyla inomhus.

Annons

En solig sommar vill de flesta ha, men när solen steker som hetast utomhus kan det vara underbart att kliva in i ett svalt hus. Är du lycklig ägare till ett stenhus har du en fördel, det tar tid innan värmen äter sig in genom tjocka stenväggar. Likaså är klinker eller sten på golvet ofta härligt svalt och skönt att gå på varma dagar.

Stäng ute värmen

Det enklaste, billigaste och mest miljövänliga sättet att hålla svalt inomhus är att hindra solvärmen att komma in genom att dra för markiser, rullgardiner, persienner eller gardiner, samt att hålla dörrarna på solsidan stängda. Att vädra rejält korsdrag på kvällen, särskilt på övervåningen som kan bli olidligt varm eftersom värmen stiger uppåt, är ett bra sätt att få bättre nattsömn.

Känner du att detta inte räcker finns det även en hel del teknik att ta till för att få komfortkyla inomhus.

Värmepump blir kylpump

Har huset någon typ av värmepump, tex. bergvärme eller luft-luftvärmepump, kan du med stor sannolikhet ställa om den till kyla istället för värme, och själv bestämma temperaturen. Men tänk på att detta kan dra en hel del energi, särskilt om det är riktigt varmt och du har pumpen på dygnet runt. Men som punktinsats någon av de riktigt hetaste dagarna kan man kanske unna sig det om man lider av värmen.

Mobil komfort

Det finns även en hel del så kallade "mobila" kylanläggningar, som finns från cirka
3 000 kronor och uppåt. En del är verkligen mobila och flyttbara från rum till rum, värmen leds bort via en slang som lämpligen sticks ut genom fönstret. Andra så kallade "portabla" anläggningar monteras på väggen i exempelvis sovrummet och har en utomhus- och en inomhusdel. De sistnämnda är dyrare men i gengäld mer effektiva, men kräver förstås ett ingrepp i huset. Vilken du än väljer, försäkra dig om att produkten är A-klassad när det gäller energiåtgång, samt att den inte bullrar för mycket. Då blir ju nattsömnen störd i alla fall, kanske även för grannen!Annons

 

Dimensionera rätt

Tänk också på att välja rätt dimensionerad kylanläggning. Man brukar säga att ungefär 70 watt per kvadratmeter krävs för att få bra effekt. Är ditt sovrum 10-15 kvadratmeter stort bör alltså effekten på en mobil anläggning vara minst cirka 1,25 kW. Väljer du att satsa stort och skaffa värmepump för att få både kyla på sommaren och värme till vintern är dimensioneringen förstås extra viktigt. Har du ett 1 ½ planshus kan det behövas två aggregat för att få jämn effekt i hela huset.

På 80-talet var det populärt med gigantiska takfläktar i sovrummen, gärna med belysning, men dem ser man inte ofta numera. Men luft som rör sig känns automatiskt svalare och om det inte räcker med luftdraget från fönstret kan en modern takfläkt, golv- eller bordsfläkt vara lösningen. En viss varning är dock på sin plats om du är känslig för drag.

Annons

Upplever du sommarvärmen riktigt besvärande finns även klimatanläggningar med totallösning för hela huset, exempelvis genom företag som LG Electronics eller Ventilationsutveckling. Detta kräver installation av behörig installatör. Tala med en kylmontör/återförsäljare på orten där du bor så att du kan få en professionell genomgång av ditt hus, men tag gärna in offert från flera företag.

Om du har känsliga luftvägar och/eller problem med allergi kan detta ibland förvärras av luftkonditionering. Rådgör gärna med din läkare innan köpet.  


 

Elegant luftvärmepump för både kyla och värme. LG Electronics Nordic Art Cool N09AW Blue (finns även i silver). Energiklass A på både värme och kyla, luftreningssystem i fem steg och självrengöring. Lägsta ljudnivå endast 20 db. Passar hus upp till 140 kvm. Pris cirka 25.000 kr.


AirLine Tower 85 cm Snygga tornfläkten ”Airline Tower 1385” är 85 cm hög och blåser luften i 90 graders radie. Tre hastigheter och timer, samt fjärrkontroll. Pris cirka 800 kr. OBH Nordica


ProCool Portabel luftkonditionering med inom- och utomhusdel för montering. ProCool 44T kyler ett rum på upp till 50 kvm, har tre hastigheter, automatisk återstart vid strömavbrott samt timer. Pris cirka 15

Igloo Delux 2,7 kW Mobilt kylaggregat, Igloo Delux 2,7 kW med värmeavledning via slang. Energiklass A, utrustad med kolfilter och silverfilter för bättre luftrening, samt fjärrkontroll. För utrymmen upp till cirka 40 kvm
 


Matsui Mobil luftkonditionering för rum upp till 17 kvm med 12 timmars timer och tre hastigheter. Slang för värme- och fuktavledning. Pris cirka 2 500 kr på exempelvis Elgiganten.

Köpinformation

OBH Nordica, www.obhnordica.se Tel 08-445 79 00
Elgiganten, www.elgiganten.se Tel  0771-115 115
Texa Design, www.texadesign.se Tel 042-388050 
LG Electronics, www.lge.com Tel 08-566 415 00
Luftmiljöbutiken, www.luftmiljobutiken.se Tel 08 - 612 87 70
SwemaTrading, www.swema-trading.se, Tel 040-16 40 50
Ventilationsbutiken, www.ventbutiken.se Tel 060-17 18 32
Ventilationsutveckling, www.ventilationsutveckling.se Tel 08-630 30 00 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 juni 2008
 
Annons
Mer om Värmepump
Medlems-
innehåll

Jan-Erik Nowacki: Frågor & svar om värmepumpar

Värmepump Vi i Villas expert Jan-Erik Nowacki reder ut allt du behöver veta om värmepumpar. 

Värmepumpar – så fungerar det

Värmepump Installation, strömförbrukning och storlek – det är mycket att tänka på gällande värmepumpar. Gästexperten Fredrik Forsberg ger sina bästa tips.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE F1245 - bergvärmepump med varmvattenberedare

Värmepump Värmepump inklusive varmvattenberedare med berg, mark eller sjö som värmekälla. NIBEs mest avancerade värmepump. Enklare än någonsin.

Den här artikeln är sponsrad.

NIBE SPLIT - Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och...

Värmepump Luft/vatten-värmepump för uppvärmning, kylning och varmvatten.

Artikeln är sponsrad av NIBE.

En ny generation värmepumpar från NIBE

Värmepump Se filmen om NIBEs nya bergvärmepumpar.

Artikel är sponsrad av NIBE.

NIBE F1145 - bergvärmepump utan varmvattenberedare

Värmepump En ny avancerad värmepump för dig som vill göra det riktigt enkelt (utan varmvattenberedare).

Artikeln är sponsrad av NIBE.

Om NIBE luft/vattenvärmepumpar

Värmepump Om luft/vattenvärmepumpar.

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons