Den här artikeln är sponsrad.

Ny frånluftsvärmepump från NIBE klarar uppvärmning enligt BBR 16

Värmepump

NIBE F750 är ny frånluftsvärmepump som ensam klarar att värma en villa på 200 kvm med bra klimatskärm enligt BBR 16.

Annons

De nya byggreglerna – BBR 16 – innehåller mycket hårda normer när det gäller energiförbrukning. Många har gjort bedömningen att det bara är berg- eller jordvärmepumpar som klarar de nya kraven. Men NIBE visar att det istället är en helt ny frånluftsvärmepump som är bäst för nybyggen enligt de nya kraven.

Inte bara bergvärme

Den som bygger ett nytt hus idag måste installera en värmeanläggning för de nya reglerna. En anläggning som måste vara både flexibel och effektiv. Den måste ha effekt nog för att värma upp de kalla dagarna, men inte ha någon ”överkapacitet” resten av tiden.

– Våra beräkningar visar att en bergvärmepump helt enkelt är för kraftfull för nya enfamiljshus med modern ”klimatskärm”, säger Richard Carlholmer på NIBE.

– Det blir många mycket slitsamma start och stopp för kompressorn. Och dessutom fattas det nästan alltid tillräckligt stor vattenvolym, vilket kräver komplettering med en platskrävande volymtank.

Redan när förarbetena för BBR 16 kom började NIBE därför utveckla en lösning för de nya kraven. Resultatet blev NIBE F750 – en helt ny frånluftsvärmepump med en varvtalsstyrd kraftfull kompressor.

– NIBE F750 är skräddarsydd för BBR 16, med mycket ny teknik. Bland annat inverterstyrd rotationskompressor och lågenergicirkulationspumpar. Något som gör den både energisnål och flexibel. Dessutom har den två eller ibland tre gånger så stor kompressoreffekt som ”vanliga” frånluftspumpar.

– Den är också försedd med lågenergifläkt och den totala effekten kan spärras vid olika lägen så att den inte överskrider kraven för den aktuella boytan. NIBE F750 fördelar sedan själv ut effekten mellan kompressor och elpatron beroende på vad som behövs vid varje enskilt tillfälle.

– NIBE F750 är något så unikt som en frånluftsvärmepump som klarar att värma upp de flesta olika nybyggda hus i Sverige enligt BBR 16. I de flesta delar av landet klarar den utan problem nybyggda hus på 1,5 plan och 200 kvadratmeter, med bra klimatskärm.

NIBE F750 har NIBEs nya display med kontrollhjul och högupplöst färgskärm. Här kan man inte bara schemalägga värme, ventilation och varmvattenproduktion. Man kan även mäta och logga medelinomhustemperaturen och ta ut all info via en inbyggd USB-port. GSM kommunikation finns som tillval.

En mängd olika utbyggnadsmöjligheter kommer också att lanseras under året. Bland annat en extra varmvattenberedare med soldockningsmöjlighet.

Annons

– NIBE F750 är inte bara en ny modell säger Richard.
– Den tar frånluftsvärmepumpar som koncept till en helt ny dimension!

Läs mer här!

21 september 2011
0

Stopp för bergvärmeutbyggnad i Mark

I västgötska Mark stoppar man nyinstallationer av bergvärme på ett stort antal platser i kommunen. Anledningen är att man vill skydda vattentäkterna....

0

P-märkt värmepump för säker kvalitet

För att säkra kvaliteten finns regler för P-märkning av värmepumpar.

0

Läge för luftvärmepump?

Även om vintern just i år varit ganska mild, är det aldrig roligt att lägga för mycket pengar på uppvärmning. En luftvärmepump kan vara ett bra kompleme...

0

Frågorna du ska ställa till installatören

Ska du installera värmepump i din villa? Då är det viktigt att se till att installatören har giltiga certifikat och ackreditering. Vi listar frågorna...

3

Det stora värmevalet - bergvärme

Myt eller verklighet: Tar det inte väldigt många år innan man kan räkna hem en så stor investering? Vi i Villa reder ut myter och missuppfattningar...

10

Det stora värmevalet - luftvärmepump

Har verkligen en luftvärmepump kapacitet att hålla huset varmt en kall vinterdag? Vi i Villa hjälper dig reda ut myter och missuppfattningar kring...

0

Problem med pumpen?

Så här kan du göra för att försöka få igång pumpen igen om den trasslar.

0

Varmt i villan

Så här års är det många middagsbjudningar som utmynnar i långa värmediskussioner. Frågan är hur man på bästa vis värmer upp sitt hus? Hur gör du? Funder...

0

Så funkar de olika energivalen

En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.